Urheilu Riihimäki

Onko nimekäs ruotsalaisvalmentaja Suomen käsipallon voittava kortti? – Ola Lindgren vaatii laatua liigaan

Ola Lindgren on voittanut pelaajana maailmanmestaruuksia ja valmentajanakin olympiahopeaa, mutta Suomessa hän on täysin uudessa ympäristössä.
Ruotsalainen Ola Lindgren elää Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajana pelissä mukana, mutta kannustavasti. Kuva: Tomi Vesaharju
Ruotsalainen Ola Lindgren elää Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajana pelissä mukana, mutta kannustavasti. Kuva: Tomi Vesaharju

Suomen Käsipalloliitto päätti viime kesänä tarttua samaan korttiin kuin Jääkiekkoliitto ennen ensimmäistä miesten maailmanmestaruutta: ruotsalaiseen päävalmentajaan. Viesti valmentajajulkistuksessa oli selvä: nyt ei leikitä, vaan mennään kisoihin hinnalla millä hyvänsä.

Ola Lindgrenin ansiolista menee suomalaiselle täydestä. Ruotsin kanssa pelaajana kaksi maailmanmestaruutta, neljä EM-kultaa ja kolme olympiahopeaa, päävalmentajana olympiahopeaa Lontoosta 2012.

Riihimäen Cocksin maajoukkuetähden Teemu Tammisen mukaan Lindgren on ehtinyt tuoda maajoukkueeseen jo identiteetin.

– Rullaamme samaa systeemiä, emmekä muuta sitä. Pelaamme nopeaa peliä, jossa laidat juoksevat perhanasti. Tosi positiivinen valmentaja, joka kannustaa jatkamaan, jos tekee virheen. Hän luottaa jokaiseen pelaajaan. Tosi hieno hankinta maajoukkueeseen, Tamminen arvioi sunnuntaina EM-karsintaurakan ensimmäisen vaiheen päätteeksi.

 

Suomalainen sisu yllätti

Kesäkuussa Lindgren palasi kolmen vuoden tauon jälkeen maajoukkuevalmennukseen, yllättäen Suomessa. Tätä uutista seurasi vielä yllättävämpi ilmoitus, kun hän hyppäsi Egyptin mahtiseura Al Ahlyn peräsimeen. Suomi oli oikeaan aikaan apajilla.

– Aioin olla enemmän kotona ja ottaa enemmän vastuuta pojastani (joka asuu äitinsä kanssa Karlskogassa, ei Kristianstadissa, missä Lindgren valmensi). Minun piti ottaa Ruotsissa osa-aikainen käsipallotyö, jonka yhdistäisin työhön Suomessa. Se kaatui monista syistä, ja minulla oli vain yksi työ Suomessa, joka ei ollut kokopäiväinen, Lindgren selvitti elokuussa Aftonbladetille.

Lindgren piti Suomea ”hauskana ja jännittävänä” uravaihtoehtona nuoren ja menestyksettömän maajoukkueen kanssa.

– Ajattelin ensin, että suomalaisten pitäisi ensin hankkia motivaatiota ja että täällä on tavallaan rentoa, mutta kaikilla on kova tahto ja suomalaiset ovat ahkeria. On selvää, että kulttuuri on erilainen, mutta valmentajan näkökulmasta on myös hauskaa kokea jotain erilaista, Lindgren totesi Hämeen Sanomille Riihimäellä sunnuntaina.

 

Matka arvokisoihin on pitkä ja vaikea

Lindgrenin 2+2-vuotisen pestin päätähtäin on vuoden 2022 EM-lopputurnaus. Projekti pääsee jatkumaan suunnitellusti, mutta yksi kömmähdys sattui jo, kun maajoukkue putosi vuoden 2021 MM-kisoista jo esikarsinnassa.

Suomi murskasi sunnuntaina Georgian Riihimäellä ratkaisevassa esikarsintaottelussa perusteellisesti, mitä Lindgren piti elintärkeänä voittona.

– Jos olisimme hävinneet tänään, emme olisi saaneet sellaisia kilpailullisia otteluita kuin nyt. Nyt pääsemme kohtaamaan kovempia joukkueita ja oikeasti kehittämään joukkuetta, Lindgren sanoi pelin jälkeen.

– Karsintoihin on pitkä aika ja taulukossa on vielä nolla pistettä. Töitä pitää tehdä paljon, mutta harjoitustilaisuudet ovat harvassa. Karsinnoista tulee kovat, mutta olemme joka tapauksessa siellä. Kehitystä tapahtuu kuitenkin jo ja olemme saavuttaneet sen tason, mikä piti.

Kasvukivut ovat selviä ja luonnollista, mutta onko Lindgren se valmentaja, joka pystyisi viemään Suomen varsinaisissa 32 joukkueen karsinnoissa ensi kaudella 21 parhaan joukkoon ja EM-kisoihin? Viimeksi Suomi hävisi Kaj Kekin johdolla samassa vaiheessa kaikki pelinsä maalierolla –54.

– Pitää olla realistinen, kun miettii miten viimeksi meni. Tulemme karsintavaiheeseen, jossa joukkue sai nolla pistettä. Matka on pitkä. Viimeksi kisapaikkaan tarvittiin siinä lohkossa kahdeksan pistettä (vastaa neljää voittoa kuudesta pelistä), Lindgren muistutti.

 

Kosketus Suomen arkeen ohut

Viimeiset seitsemän kautta Lindgren valmensi ruotsalaista suurseura IFK Kristianstadia, joka voitti neljä peräkkäistä Ruotsin mestaruutta 2015–18.

Pesti Kristianstadissa päättyi viime tammikuun MM-tauolla, kun liigan kärjessä olleen seuran kerrottiin vaihtavan päävalmentajaa kauden jälkeen. Mestarivalmentaja lähti IFK:sta kuitenkin heti kohun saattelemana.

Lindgren asuu suurimman osan vuodesta Kairossa, missä pelaava ja hänen valmentamansa Al Ahly on Egyptin liigassa toisena.

Maajoukkuevalmennuspesti oli alunperinkin osa-aikainen, mutta Lindgrenin kosketus Suomen käsipalloarkeen jää Egyptissä vähäiseksi. Sitä varten on sanansaattaja, Suomen entinen tähtipelaaja, nykyinen apuvalmentaja Teddy Nordling.

– Pyrin katsomaan SM-liigan pelejä nettiyhteyden toimiessa, mutta Teddy on kontaktini. Katsotaan mitä ensi kaudella tapahtuu seurapuolella. Ehkä olen enemmänkin mukana kuin vain kirjoittelemassa hänelle, Lindgren pohti.

Lindgrenin mukaan kehittyäkseen Suomi tarvitsisi hieman tasokkaampaa omaa liigaa. Kolmea pelaajaa lukuun ottamatta koko miesten maajoukkue koostuu SM-liigan pelaajista

– Pitää aloittaa leveämmän materiaalin rakentamisesta. Mitä tasokkaampi liiga, sitä tasokkaammat nuorisomaajoukkueet ja niin edelleen. Työskentelemme maajoukkueleireillä myös seurahenkilöiden kanssa. Monissa seuroissa tehdään laajalla rintamalla hyvää työtä ja tuodaan pitkäjänteisesti monia nuoria tulokkaita. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic