Urheilu

OrPo sai revanssilla tappioputkensa poikki – Lentopallokerholta karmea sulaminen

Hämeenlinna menetti brutaalisti kahden erän johdon kauden toisessa Ponnistus-pelissään.
Emmi Riikilä ja muut Hämeenlinnan hyökkääjät joutuivat ongelmiin Saara Lepistön, Erica Handleyn ja kumppaneiden torjunnan kanssa.

Oriveden Ponnistus sai todella maukkaan revanssin Hämeenlinnan Lentopallokerhosta naisten Mestaruusliigan lauantain ainoassa ottelussa. Kaksi viikkoa sitten OrPon kotonaan 3–1 kaatanut Hämeenlinna menetti pahasti otteensa ja kahden erän johtonsa vieraskentällä ja kärsi toisen peräkkäisen tappionsa, nyt luvuin 3–2 (23–25, 23–25, 25–17, 25–22, 16–14).

Kahden erän jälkeen muutos tapahtui yhtä lailla molemmilla kenttäpuolilla. OrPo otti selvän yliotteen syöttö-vastaanottopelissä, kun taas Lentopallokerho hukkasi oman tasonsa täysin.

Hämeenlinna ei pystynyt parantamaan peliä orivesiläisten mukana, myönsi myös Kerhon päävalmentaja Matteo Pentassuglia.

– Alussa hallitsimme kuin kotonamme, mutta sitten keskittymisemme katosi. Kun Orivesi muutti torjunta-puolustuspeliään, emme päässeet enää ulos mukavuusalueeltamme. Emme saaneet heitä tekemään samoja virheitä, Pentassuglia harmitteli.

– He myös painostivat meitä paremmin hyökkäyksillä ja syötöllä, emmekä me pystyneet samaan. Meillä oli mahdollisuudet voittaa, mutta tietenkään ei ole helppo yltää aina parhaaseensa.

OrPolla oli lauantaihin lähdettäessä allaan kolme tappiota, joten voitto antoi kriittistä itseluottamusta etenkin joukkueen noustua monta kertaa tappiolta, arveli kotijoukkueen päävalmentaja Apostolos Oikonomou.

– Yleensä tappioputki vaikuttaa kuin virus. Taso laskee ja voitto on ainoa lääke. Ensimmäisissä erissä hävisimme yksityiskohdissa, mutta sitten saimme torjunta-puolustussysteemimme kuntoon. Olimme ehkä lopulta parempi joukkue, kreikkalainen hehkutti.

– Jos löytää reseptin siihen, miten tiukat erät käännetään lopussa, kaudesta tulee hyvä, koska sarja on tiukka.

 

Kaksi ensimmäistä erää ottelu kulki Hämeenlinnan hallinnassa, vaikka numerot lopulta tiukkoja olivatkin. Ensimmäisessä erässä erityisen lupaavaa vieraiden kannalta oli, että hakkuri Kayla Principaton peli kulki. Yhdysvaltalainen nakutti erässä kahdeksan pistettä.

Toinen erä oli ainoa, jonka OrPo aloitti selvästi paremmin. Hämeenlinna käänsi erän 8–4-tilanteesta seitsemän pistettä tehneen Ronja Heikkiniemen johdolla ja torjuntapelin alettua purra.

Myös pitkän erätauon jälkeen Lentiskerho jatkoi hyvin johtamalla 11–8. Tämä Heikkiniemen tekemä hyökkäyspiste oli kuitenkin viimeinen laatuaan vierailla kolmannessa erässä. Hämeenlinnan hyökkäystehot putosivat erässä 19 prosenttiin ja joukkue oli lähes täysin OrPon virheiden varassa. Suunnanmuutosta auttoi myös OrPon passarinvaihdos, kun Hämeenlinnastakin tuttu Maria Tuominen kävi nostamassa kotijoukkueen peliin mukaan.

Neljättä erää Kerho johti alussa 12–8 ja loppupuolella 20–17, mutta taipui silti tappioon. Kumpikaan joukkue ei hyökännyt kaksisesti, mutta vieraiden virhemäärät kasvoivat katastrofaalisiksi. Tulosta avitti myös OrPon syöttö, joka repi Hämeenlinnan vastaanoton viidellä ässällä.

Hyvä alku ei riittänyt viidennessäkään erässä. Kerho menetti 9–5-johdon, mutta onnistui nousemaan lähes sankariksi lämminneen Laura Laukkasen verkkosuorituksilla 11–13-tappiolta ensimmäiseen ottelupalloon. Illan hahmo Nelli Rantanen oli kuitenkin lopussa pitelemätön ja Ponnistus hyödynsi ensimmäisen oman katkaisusaumansa.

 

Rantanen oli ensimmäiset kolme erää lähes yksin tulosvastuussa pirkanmaalaisilla. Muutkin laita- ja keskipelaajat nousivat lopulta yli kymmenen pisteen, mutta hakkurina pelannut maajoukkuelaituri oli 27 pisteellään ottelun tasainen ykköstähti.

Ronja Heikkiniemi ylsi puolestaan Hämeenlinnan pisteykköseksi 23:lla, vaikka vastaanottajana hän oli 63 kohti tulleella syötöllä illan selvästi työllistetyin nostaja. Tehot eivät olleet erikoisia, mutta vastuuta tuli, kun 18 pistettä tehnyt Principato alkoi kolmannessa erässä kadota passari Pauline Martinin tutkasta.

Molemmilla joukkueilla on sama seuraava vastustaja, kun Pölkky Kuusamo saapuu ensi viikonloppuna Hämeeseen: ensin lauantaina Orivedelle, sitten sunnuntaina Elenia-areenaan. HäSa

Päivän lehti

24.1.2020