Urheilu Hämeenlinna

Ovet käyvät Lentopallokerhossa – keskipelaajisto vahvistuu, apuvalmentaja lähti

Hämeenlinnan Lentopallokerhon uusi keskitorjuja Mara Green asteli tiistaina ensimmäistä kertaa uuteen pukuhuoneeseensa Elenia-areenassa.

Lentopallon Mestaruusliigassa pelaava Hämeenlinnan Lentopallokerho sai huojentavaa helpotusta heikkoon keskipelaajatilanteeseen juuri ennen keskiviikon kotiavausta. Joukkueeseen liittyy viime kaudella Mestaruusliiga- ja ammattilaisuransa Pölkky Kuusamossa aloittanut Mara Green.
Yhdysvaltalaista ei tosin vielä keskiviikkona pelaavassa kokoonpanossa nähdä. Hän saapui Suomeen myöhään maanantaina ja saa päävalmentaja Matteo Pentassuglian mukaan levätä kaksi ensimmäistä päivää ennen täysipainoisen harjoittelun aloittamista.
Atlantasta saapunut Green kertoi vielä tiistaina olevansa väsynyt, sillä matka ei sujunut toivotulla tavalla.
– Minun piti lentää Chicagon ja Kööpenhaminan kautta, mutta Chicagon-lento oli myöhässä. Jouduin ottamaan toisen lennon Lontoon kautta. Lontoossa minulle jäi vain 10 minuuttia vaihtoaikaa, joten laukkuni ei tietenkään ehtinyt sille. Matkatavarani voivat olla missä tahansa, joten toivottavasti seura antaa joitakin vaatteita, Green naurahti.

185-senttinen keskitorjuja päässee irti ensimmäistä kertaa ensi maanantain kotiottelussa Nurmon Jymyä vastaan. Hänelle on tiedossa varsin messevä rooli sillä loukkaantumisten verottama keskipelaajisto on suorastaan huutanut vahvistusta.
Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäen mukaan Green on käytännössä suora korvaaja koko kauden sivussa olevalle Yasmine Madsenille.
– Olimme ottamassa jo toista jenkkityttöä, mutta saimme tietää Greenin olevan vapaana. Matteo oli sitä mieltä, että ilman muuta otamme hänet. Tiedämme, mitä saamme. Green oli Daniela Öhmanin rinnalla liigan parhaita keskitorjujia viime kaudella, vaikka Pölkky ei häntä osannut oikein käyttääkään, Kalliomäki hehkutti.
24-vuotias Green kertoi olevansa valmis haasteeseen, sillä hänen roolinsa oli iso jo viime kaudella Kuusamossa. Siellä hän oli selvä ykköskeskitorjuja, teki joukkueen neljänneksi eniten pisteitä (runkosarjassa 254) ja pelasi neljänneksi eniten (88 erää). Toki Mestarien liigaa pelaava Hämeenlinna on Greenille selvä askel eteenpäin.
– Pidän haasteista, ja Mestarien liiga on sellainen haaste, mikä kiinnitti huomioni. Tiedän, mitä odottaa tältä roolilta. Se saattaa mennä vaikeaksikin, ja saatan väsyä, mutta viime kauden kokemukseni avulla olen avoin mihin rooliin tahansa, Green sanoi.
– Haluan tuoda kentälle energiaa etenkin silloin, kun joukkue on tappiolla. Olen varmasti yksi tämän nuoren joukkueen vanhimmista, joten minua katsotaan varmasti kokeneemman pelaajan lailla esikuvana.

Helpolla Green ei loppukauden kuusikkopaikkaansa lunasta. Kerho on hankkimassa vielä toista uutta keskitorjujaa, minkä lisäksi seuran 16-vuotias juniorilupaus Laura Laukkanen on jo alkukaudesta ollut ainakin torjuntapelissä takuuvarmaa liigatasoa.
Vielä syyskuun ilman seuraa ollut Green kertoo pitäneensä itsensä kunnossa kotikonnuilla Georgian osavaltiossa. Pikahälytys Suomeen ei ole hänelle uran ensimmäinen, sillä samoihin aikoihin vuosi sitten hän korvasi nopealla aikataululla Viktorija Artsemavan Kuusamossa.
– Ei minulla ollut mitään tiettyä suunnitelmaa tälle kaudelle. Olen vain harjoitellut ja pelannut lentopalloa. Menee muutama päivä, että pääsen takaisin pelikuntoon. Hyvä, etten pelaa vielä keskiviikkona, kun varmaan nukahtaisin kentälle, Green pohti.

Ovet ovat käyneet Elenia-areenalla alkuviikosta myös toiseen suuntaan. Lentopallokerhon apuvalmentaja Antonio d’Ambrosio otti maanantaina jalat alleen. Kyse on merkittävästä irtisanoutumisesta, sillä d’Ambrosio oli paitsi apuvalmentaja, myös tilastomies, videoanalyytikko ja nuorten joukkueen valmentaja.
Hämeen Sanomien tietojen mukaan italialaisen lähdön syy liittyy viimeksi mainittuun tehtävään. D’Ambrosio tuskastui tehtäviinsä juniorivalmentajana, minkä lisäksi toimintaympäristö ei täyttänyt hänen laatustandardejaan. D’Ambrosio myös käyttäytyi epäasiallisesti nuorten harjoituksissa.
– Hän oli hieman kyllästynyt täkäläiseen tekniseen ja taktiseen tasoon ja oli sitä mieltä, ettei täällä ole mitään tarvetta kunnon skoutille. On mahdollista, ettei hän vain sopeutunut tänne, manageri Kalliomäki totesi.
D’Ambrosio ei ollut ensimmäinen italialainen, joka jätti pestin samanlaisista syistä. HPK:n mestarivalmentajan Luca Chiappinin apumiehenä Italian liigassa toimiva Flavio Rocca erosi myös petyttyään toimenkuvaansa viime vuonna.

Kalliomäen mukaan hän pähkäilee päävalmentaja Pentassuglian, apuvalmentaja Sami Steniuksen ja juniorivalmennuspäällikkö Vesa-Pekka Hirviojan kanssa nyt rauhassa kestävää ratkaisua tilastoijan eli skoutin ja juniorivalmentajan ruutuihin.
– Meidän pitää selvittää tämän tapauksen taustoja ja käydä keskusteluja, että annammeko tämän asian olla ja keskitymme uuden skoutin palkkaamisessa ensi kauteen. Tässä on kyllä ollut ihan tarpeeksi muita käynnistymisongelmia, Kalliomäki tuhahti.
Keskiviikon OrPo-ottelussa Kerholle tilastot laatii mestarijoukkueen 2016 jäsen, nykyinen Akaa Volleyn miesten tilastonikkari Jukka-Pekka Humaloja, minkä jälkeen seura hyödyntää myös VaLePan hämeenlinnalaistilastoija Arto Weckmanin palveluksia. HäSa