Urheilu

Päävalmentaja Salorannan joukkue on valmiina MM-otteluihin

HJS-kasvatit Katariina Kosola ja Tuuli Enkkilä ovat hyvissä tunnelmissa Uruguayssa.
Marko Salorannan johtaman Suomen joukkueen avausvastustaja on Uusi-Seelanti.

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue avaa MM-turnauksen tiistai-iltana Uruguayssa ja vastaan tulee Uusi-Seelanti.

– Kaikki Uuden-Seelannin karsintapelit on nähty nauhoilta ja analysoitu. Niissä peleissä vastustajat eivät olleet kovimmasta päästä. Olemme ennakoineet sekä sen vaihtoehdon, miten he pelasivat noissa peleissä että myös heidän 20-vuotiaiden maajoukkueen pelitavan. Tuosta jengistä on täällä neljä pelaajaa, Suomen päävalmentaja Marko Saloranta taustoitti Hämeen Sanomille.

– Uusi-Seelanti on alkulohkomme vastustajista selkeästi organisoiduin. Se pelaa suoraviivaista jalkapalloa ja keskityksiä tulee paljon ja samalla boksiin on tulossa paljon pelaajia.

Suomen joukkue saapui kisapaikalle vajaa viikko takaperin ja on valmistautunut huolellisesti suomalaisittain historialliseen turnaukseen.

– Lähtöpäivänä teimme reippaan harjoituksen Vantaalla kun tiedettiin, että täällä pitää alussa olla varovainen. Rasituksen kanssa ollaan oltu tarkkoina. Uusia kokemuksia ovat pitkä matkustaminen ja aikaero. Aiemmin meillä on ollut lyhyitä matkoja Euroopassa, Saloranta korosti.

– Maanantaina on fyysisesti kevyt valmistautumispäivä ja taktisesti tehdään viimeisiä piirtoja avausmatsiin. Tärkeää on, ettei lataus mene yli, mutta luotan pelaajiin, sillä he ovat olleet kovissa paikoissa EM-karsinnoissa ja -lopputurnauksessa.

Matkassa on terveystiimi, johon kuuluvat lääkäri, kaksi fysioterapeuttia, huoltaja ja psyykkinen valmentaja. Päivärutiineihin kuuluvat terveystarkastukset aamupunnituksineen ja sykeseurantoineen.

– Pelaajat ovat harjoitelleet erilaisia taitoja yhdessä joukkueena ja kotona leirien välillä. Olemme käyneet läpi esimerkiksi otteluun valmistautumista ja pohtineet minkälaisia osataitoja peliin valmistautumiseen liittyy, psyykkisestä valmennuksesta vastaava urheilupsykologi Tatja Holm painotti.

– Tarkkailen ja havainnoin tilanteita ja juttelen pelaajien kanssa. Se voi tarkoittaa tosi arkisiakin kohtaamisia treenin tai ruokailun yhteydessä. Autan joukkuetta sanoittamaan tunteitaan ja muistutan, että he osaavat tämän ja tämä on heille tuttua, vaikka ympäristö ja vastustajat ovat uusia.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatit Katariina Kosola ja Tuuli Enkkilä ovat muun joukkueen tavoin odottavan innostuneita ennen h-hetkeä.

– Hyvin on mennyt. Sunnuntaina oltiin ekan kerran ottelustadionilla. Omien treenien ja palavereiden lisäksi on ollut FIFAn palavereita. Niissä on käyty läpi tuomarilinjaa, tasa-arvojuttuja ja dopingia. Ilmasto on erilainen eli pitää syödä ja juoda kunnolla. Hotelli on oikein mukava ja ympäristö vaikuttaa turvalliselta. Treenikentälle meillä on poliisisaattue, Kosola kertoi.

Enkkilä on Suomen joukkueen kapteeni.

– Kaikki odottavat innolla ekaa matsia. Yllätyksiä ei ole ollut. Ajattelinkin, että ilmastoltaan Uruguay on erilainen ja se on vaatinut totuttelua, mutta muuten on mennyt aika samalla kaavalla kuin edellisissäkin tapahtumissa, Enkkilä jutteli.

– Uuden-Seelannin pelityyli on meille tutuin näistä vastustajistamme. Olemme käyneet läpi sekä palavereissa että treenikentällä, miten pelataan niitä vastaan.

Kisoissa on kuusitoista maata ja neljästä alkulohkosta kaksi parasta etenee puolivälieriin. Suomen valmennus ja pelaajat ovat asettaneet tavoitteeksi jatkopaikan. Alkulohkon kaksi muuta vastustajaa ovat emäntämaa Uruguay ja Ghana.

Euroopalla on vain kolme paikkaa kisoihin. Suomi ansaitsi niistä yhden kukistamalla Englannin EM-kisojen päätösottelussaan ja kaksi muuta paikkaa saivat EM-finalistit Espanja ja Saksa.

Lokakuun alussa Suomi voitti vieraskentällä harjoitusmaaottelussa Saksan maalein 3–2.

Yle näyttää Suomen ottelut suorina lähetyksinä. Tiistai-illan avausottelu alkaa kello 21. HäSa