fbpx
Urheilu

Paikka löytyi Italiasta

Moni vähän vanhempi HPK:n kannattajaa muistaa mainiosti Teppo Kivelän. Juonikas ja taitava keskushyökkääjä, joka piti esimerkiksi Pekka Peltolan kanssa vastustajia pilkkanaan lähes miten tahtoi.

Jokereista nuorena miehenä Kerhoon siirtynyt Kivelä teki parhaimmalla kaudellaan HPK:ssa peräti 73 pistettä. Kaikkiaan hän edusti Kerhoa kuuden kauden ajan, jonka jälkeen ura jatkui SM-liigassa vielä HIFK:ssa ja Ässissä. Loput pelivuotensa Kivelä vietti Ruotsissa, Italiassa ja Tanskassa ennen kuin ura päättyi kauden 2001–2002 jälkeen.

Nyt Kivelä on taas Italiassa, tällä kertaa valmentajana. HPK:n A-nuorten peräsimessä valmennusuransa aloittanut kiekkolegenda on brunicolaisen Val Pusterian päävalmentaja.

– Kaksi ensimmäistä vuotta olin apuvalmentajana ja nyt viimeisimmän kauden päävalmentajana. En oikein löytänyt Suomessa paikkaani ja tuli aika lähteä liikkeelle. Halusin lähteä ulkomaille ja Italiassa minulla oli kontakteja. Asiat lähtivät rullaamaan ja päädyin sinne, Kivelä kertoo.

Kivelä on viihtynyt perheineen hyvin etelätirolilaisessa reilun 15 000 asukkaan pikkukaupungissa.

– Olemme tykänneet olla Italiassa. Pojat ovat siellä koulussa ja kaikki on mennyt hyvin. Ei voi kuitenkaan sanoa, että olisimme kolmessa vuodessa italialaistuneet, ainakin ensi kauden saman seuran päävalmentajana jatkava Kivelä miettii.

Marginaalilaji

Italiassa urheiluhullun kansan ykköslaji on luonnollisesti jalkapallo ja myös autourheilulla, pyöräilyllä, lentopallolla ja koripallolla on paljon kannattajia.

– Jääkiekko on maassa pieni marginaalilaji, jota pelataan pääasiassa pohjoisessa. Joukkueissa on hyviä yksilöitä, mutta niissä on vähän pelaajia eli pelejä pelataan kolmella kentällä. Milanoon on kuitenkin puuhattu KHL-joukkuetta, jonka pitäisi liittyä sarjaan toivottavasti vuoden päästä. Se voi nostaa lajin suosiota, ja milanolaisilla on muutenkin hyviä suunnitelmia. Toivottavasti se asia etenee, Kivelä kertoo Italian jääkiekon nykytilasta.

Suomalaisvalmentajan mielestä Italian seurojen tasoa on vaikea suhteuttaa Suomen sarjoihin.

– Joukkueisiin tulevien ulkomaalaisten pitää oikeasti osata pelata. Hyviä esimerkkejä on ollut Suomestakin, kun liigan kolmos- tai nelosketjun pelaajat eivät ole pärjänneet Italian sarjassa. Ulkomaalaisilta odotetaan niin paljon. Joukkue joukkuetta vastaan vertaaminen on kuitenkin hankalaa.

Lapsenkengissä

Kaksi Kivelän joukkueen pelaajaa on mukana Tukholman lohkossa tahkoavassa Italian maajoukkueessa.

– Maajoukkue antaa tällä hetkellä pikkuisen väärän kuvan italialaisesta jääkiekosta. Asiat voisivat olla mielestäni paremminkin.

Suomalaiseen järjestelmään tottuneelle Italiassa löytyisi paljon korjattavaa.

– Juniorityö on tällä hetkellä lapsenkengissä. Ylöspäin on pitkä matka. Juniorityön ja koko maajoukkuepolun rakenteita pitäisi uudistaa, Kivelä arvioi.

Päävalmentajan työ on kuitenkin myös Italiassa sitä samaa arkista työntekoa.

– Meillä on joitain pelaajia, jotka käyvät töissä tai ovat koulussa, joten harjoittelu painottuu iltaan. Muuten työ ihan samanlaista kuin Suomessakin, valmentaja vertaa. (HäSa)

Asiasanat

Menot