Urheilu

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti uskoo jalkapallon kasvun löytyvän naisfutiksesta

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti uskoo naisjalkapallon aseman kohentuvan lähivuosina kiihtyvää tahtia.
Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti uskoo naisjalkapallon tulevaisuuteen – niin Suomessa kuin maailmalla. Kuva: Heikki Saukkomaa
Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti uskoo naisjalkapallon tulevaisuuteen – niin Suomessa kuin maailmalla. Kuva: Heikki Saukkomaa

Ei ole uutinen, että miesten jalkapallon tähtitieteelliset tv-sopimukset, siirtokorvaukset, pelaajien palkat ja palkkiorahat liikkuvat jo taivaissa.

Käynnissä olevien naisten jalkapallon MM-kisojen myötä voikin pohtia, voisiko jalkapallo hakea kasvua sieltä mistä kasvua olisi onnistuttaessa kenties eniten saatavilla: Naisten jalkapallosta?

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kuuntelee teoriaa – ja nyökkää.

– Kyllä näin on. Se on havaittu niin Fifan kuin Uefankin toimesta. He ovat luoneet naisjalkapallolle strategian ja ymmärretään, että penetraatio miesten jalkapallossa on suuri – siksi iso kasvu löytyy nimenomaan naisjalkapallosta, Lahti arvioi Hämeen Sanomille.

Lahti nostaa esimerkeiksi kasvulle Euroopan miesten suurseurojen toiminnan, jossa kansainvälisesti tunnetuimmat seurat ovat perustaneet rinnalleen naisjalkapalloyksiköitä ja sen myötä naisten liigat ovat kehittyneet voimakkaasti.

Myös Suomessa KuPS – jonka pääomistaja Lahti on – on seurana asemoinut naiset ja miehet saman osakeyhtiön alle. Samanlaisia avauksia Lahti toivoo lisää suomalaisilta Veikkausliiga-seuroilta.

– Näkisin 20 vuoden seurajohtamisen kokemuksellani, että yksinkertaisin ja nopein tapa kehittää naisten jalkapalloa on se, että naisten liigan joukkueet pääsisivät lähelle Veikkausliiga-seurojen organisaatioita. KuPSissa olemme huomanneet, että on monia osa-alueita, joissa resursseja voidaan yhteiskäyttää, Lahti sanoo.

– Matka on pidempi, jos ollaan erillispesäkkeitä ja kauempana yhteisössä toisiaan. Mitä tiiviimmin yhteistyötä tehdään, sitä nopeammin naisjalkapallon asema voi kehittyä.

Lahti kertoo, että Kuopiossa on haluttu viestiä olosuhdepäättäjille, että KuPS on aidosti miesten ja naisten edustusjoukkueen asialla – ja että seura liikuttaa poikia ja tyttöjä.

– Tasa-arvo ja vastuullisuus ovat yhä selkeämmin tämän päivän arvoja – ja uskon sen trendin vain kiihtyvän seuraavina vuosina yhä enemmän, Lahti sanoo.

Naisten jalkapallossa riittää kuitenkin haasteita. Yleisömäärät Suomessa liigatasolla ovat vielä marginaalisia ja on selvää, että ilman vahvaa fanipohjaa lajin kasvattaminen kaupallisestikin kannattavaksi tulee kiinnostuksen luomiseksi vaatimaan suurta näkyvyyttä.

Siksi Lahti tervehtii ilolla Ylen ratkaisua näyttää naisten MM-kisat kokonaisuudessaan suurin panostuksin.

– Ylen tekemä lajin esilletuominen on merkittävä asia. Näiden viikkojen aikana naisten jalkapallo tulee tutuksi yhä useammalle suomalaisellekin. Sitä tietysti toivoo, että se näkyisi lyhyemmällä tähtäimellä myös liigakatsomoissa, Lahti sanoo.

– En ihmettelisi, että nyt kun naisia ja tyttöjä on saatu enemmän naisfutiksesta tietoiseksi, se voi innostaa nuoria ja luoda tyttöjalkapallopuolelle jonkinlaista ryntäystä harrastajamääriin.

Esimerkki esimerkin voimasta Lahdelle löytyy läheltä.

– Hyvä esimerkki on, kun olimme nuorimman poikani turnauksessa viime kesänä, kahdeksanvuotias tyttäreni näki että mukana on myös tyttöjoukkueita. Siitä innostuneena hän aloitti jalkapallon ja suurella innolla harrastus on myös jatkunut.

Lahti toivoo, että naisten jalkapallosta löytyisi lisää kansainvälisesti tunnettuja esikuvia naisjalkapalloon.

Palloliiton puheenjohtajana hän ei tietenkään pahakseen, jos yksi supertähti-idoli löytyisi Suomesta.

– Suomalaisia pelaa jo paljon Euroopan huippusarjoissa, mutta jos yksi sellainen kansainvälinen supertähti saataisiin Suomeen, se auttaisi valtavasti esimerkiksi harrastajamäärien kasvuun. Lajin harrastamisen aloittaminen on kuitenkin helppoa.

Lahti nostaa esille naisjalkapallon kehittämistoimenpiteiksi myös suunnitelmallisen strategian luonnin toimenpiteiden ja resurssien luomiseksi.

– Lisäksi on tärkeää, että saisimme naisia enemmän päättäviin elimiin seura- ja liittotasolla. Se olisi hyvä asia, sillä silloin naisten ääni kuuluisi voimakkaammin, Lahti pohtii.

Lahti on kertonut, että Palloliiton puheenjohtajakaudellaan hän haluaa löytää naisten jalkapalloliigalle ja maajoukkueelle omia yhteistyökumppaneita, joiden tuotot kohdistettaisiin puhtaasti naisjalkapalloon.

Mutta miten erilaista on hakea rahaa vielä tänä päivänä naisten kuin miesten jalkapalloon?

– On siinä eroja. Miesten jalkapallo kiinnostaa yleisömassoja, muta uskon kyllä että esimerkiksi käynnissä olevilla MM-kisoilla voi olla taas omaa vaikutustaan erojen kiinnikuromiseen.

Liikemiehen näkökulmasta Lahti näkee naisjalkapallon investoinnit satsaamisena tulevaisuuteen.

– Katsojamäärät tosiaan ovat vielä naisten liigassa melko olemattomia, mutta tasa-arvo on näkökulmana hyvä. Uskon kyllä, että jonain päivänä tuottojakin alkaa tulla. Yritykset, jotka nyt lähtevät tukemaan, ovat edelläkävijöitä ja uskon sitä kautta heidän saavan vastinetta panostuksilleen, Lahti sanoo.

Satsauksia Palloliitossa on jo tehty. Palloliitto palkkasi toukokuussa uuteen pestiin naisten jalkapallon kehityspäälliköksi Heidi Pihlajan.

– Kun Palloliiton strategiaa mietitään ja jalostetaan, naisjalkapallo tulee varmasti olemaan yksi painopistealue. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020