Urheilu

Pasi Pirttikosken toinen koti on taivaalla – Yli 5000 hypyn mies valmistautuu ME-yritykseen

Hämeen Laskuvarjourheilijoiden edustaja menestyy kupukuviohypyissä. Pasi Pirttikoski valmistautuu Kalifornian ME-yritykseen Hollannissa.
Pasi Pirttikoski valmistautuu seuraavaan ME-yritykseensä tällä viikolla Hollannissa järjestettävällä hyppyleirillä. Kuva: Matti Pirttikoski
Pasi Pirttikoski valmistautuu seuraavaan ME-yritykseensä tällä viikolla Hollannissa järjestettävällä hyppyleirillä. Kuva: Matti Pirttikoski

Hämeenlinnalainen laskuvarjohyppääjä Pasi Pirttikoski, 57, jatkaa urotekojaan taivaalla. Hämeen Laskuvarjourheilijoiden edustaja rikkoi juhannusaattona Vesivehmaalla 5000 hypyn rajan ja valmistautuu seuraavaksi lokakuussa Kaliforniassa hypättävään kupukuviohyppyjen maailmanennätysyritykseen. Tällä kertaa Pirttikoski on mukana kansainvälisessä hyppyryhmässä, jonka tavoitteena on tehdä uusi ME-tulos kahden pisteen 41 hyppääjän kuviossa.

– Samalla reissulla yritämme rikkoa myös maaliskuussa Floridassa tekemämme 36 hyppääjän yöennätyskuvion. Kesälläkin riittää tavoiteltavaa, sillä puolustamme SM-kisoissa joukkuekaverini Jari Lehden kanssa kupukuvioiden hopeamitaleita. Elokuun alussa hypättävissä kisoissa on paljon pelissä, sillä kaksi parasta joukkuetta pääsevät MM-kisoihin Venäjälle, kertoo Pirttikoski.

Pirttikoski on parhaillaan viikon mittaisella hyppyleirillä Teugessa Hollannissa. Leirillä tavoitellaan näyttävää 50 hyppääjän kuviota.

– Maanantaina hyppäsimme harjoituksia ja tänään (tiistaina) tavoittelemme 16 hyppääjän kuviota. Seuraavina päivinä pääsemme käsiksi isompiin muodostelmiin, kun paikalle saapuu enemmän hyppykoneita. Täällä on aika kansainvälinen tunnelma, sillä mukana on 60 hyppääjää 13 maasta, Pirttikoski nauraa.

 

Pirttikoski on ollut mukana lukuisissa ME-miehistöissä. Miehen arvokkaimmasta saavutuksesta on aikaa jo toistakymmentä vuotta.

– Olin mukana 100 hyppääjän muodostelmassa, joka onnistui ennätysyrityksessä vuonna 2007 Floridassa. Kova juttu oli myös seuramme HLU:n saavuttama 17 hyppääjän Suomen ennätys Utissa vuonna 1999, Pirttikoski muistelee.

Kupumuodostelmahypyissä varjot avataan heti koneesta uloshypyn jälkeen, ja erilaiset kuviot tehdään avonaisilla varjoilla tarttumalla varjoihin ja punoksiin. Kilpailulajeista yleisin on neljän hengen rotaatio, jossa joukkue tekee neljän hengen tornimuodostelman, jonka jälkeen ylimmäinen hyppääjä kiertää aina alimmaiseksi. Pisteet lasketaan tehdyistä kierroista määrätyssä työskentelyajassa.

Hyppääjien muodostelmat arvostellaan joukkueiden mukana leijailevien kuvaajien videoilta.

– Meillä kuvaajana hyppää Heikki Kammonen, mutta hän ei ole lähdössä MM-kilpailuihin. Eli jos pääsemme kisoihin, pitää meidän löytää uusi kuvaaja, Pirttikoski pohtii.

 

Pirttikoski saavutti 5000 hypyn virstanpylväänsä juhannuksena yhdessä Jari Lahden kanssa. Pirttikoski oli seuransa ensimmäinen hyppääjä, joka sai viisitonnia täyteen.

Hyppykonetta sai kunnian lentää Pirttikosken poika Matti, joka on myös kupukuviohyppyjen harrastaja.

– Minulta meni 33 vuotta saavuttaa 5000 hypyn raja. Se tarkoittaa sitä, että keskiarvo per vuosi on 150 hyppyä, eli hyppy liki joka toinen päivä, laskeskelee Pirttikoski.

Pirttikosken merkkipaalu on kova saavutus, mutta ei lähestulkoonkaan Suomen ennätys.

– Samaan on yltänyt aika moni hyppääjä. Suomen ennätys on muuten hämeenlinnalaisen Jukka Holttisen nimissä. Tandemhyppyjä Thaimaassa liitelevä Holttinen on hypännyt yli 13000 kertaa, Pirttikoski muistuttaa. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020