fbpx
Kiekko Urheilu

Toimitusjohtaja Korpelan mukaan JYPin yt-neuvottelut eivät liity seuran saamiin veromätkyihin – Pelaajayhdistyksen Saarela: "Toistaiseksi ainoa seura"

JYP Jyväskylä Oy aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Pelaajayhdistyksen tiedossa ei ole, että muissa liigaseuroissa olisi aloitettu tai suunniteltu yt-neuvotteluja. JYPin toimitusjohtaja Risto Korpelan mukaan yt-neuvottelut eivät liity seuran saamiin veromätkyihin.

JYP tiedotti verkkosivuillaan maanantaina aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. JYPin tiedotteen mukaan seuran tavoitteena on yhteistyössä henkilöstön kanssa löytää ratkaisuja haasteelliseen tilanteeseen.

Koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista uutisoi ennen JYPin tiedotetta Jatkoaika.

– Liigakauden kaksi ensimmäistä ottelua ovat osoittaneet, että ottelukohtaiset tuotot ovat jääneet reilusti budjetoiduista tuotoista, tiedotteessa sanotaan.

Neuvotteluja tullaan tiedotteen mukaan käymään kaikkien eli pelaajien, valmentajien, huoltajien, ravintola -sekä toimistohenkilökunnan kanssa.

Syyskuussa kävi ilmi, että JYP Jyväskylä Oy joutuu maksamaan korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksen mukaan Verohallinnolle noin 479  000 euroa veromätkyjä.

Päätös koski JYPin kolmen ulkomaalaispelaajan palkkioita, jotka JYP oli maksanut allekirjoitusbonuksina. JYP oli maksanut palkkiot 15 prosentin lähdeverolla. Palkkioista olisi pitänyt KHO:n päätöksen mukaan maksaa tuloveroa.

JYPin toimitusjohtaja Risto Korpelan mukaan veromätkyt eivät kuitenkaan liity yt-neuvotteluihin.

– Se on hoidettu erillisenä kulueränä pois torstaina ja omistajaporras oli sitoutunut asian hoitamiseen. Se ei liity vallitsevaan tilanteeseen. Yt-neuvotteluihin sillä ei ole merkitystä, Korpela sanoo.

 

“JYP toistaiseksi ainoa seura”

Pelaajayhdistyksen, eli SJRY:n, toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo, että hänen tiedossaan ei ole, että muissa liigaseuroissa olisi aloitettu yt-neuvotteluja.

– JYP on ainoa seura tällä hetkellä, joilla on pelaajia koskevat yt-neuvottelut käynnissä. Olemme olleet pelaajien kanssa yhteydessä ja avustamme heitä siltä osin kuin tarvitaan, Saarela sanoo.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoi MTV Urheilulle lokakuussa, että seuraavassa Liigan osakkaiden kokouksessa tullaan lokakuun puolivälissä käsittelemään seurojen mahdollista kauden keskeyttämismahdollisuutta, mikäli seurat ajautuvat koronaviruspandemian vuoksi niin huonoon taloudelliseen tilanteeseen, että kauden läpivienti osoittautuisi mahdottomaksi.

Seura voisi ehdotuksessa keskeyttää kauden, mutta palata Liigaan seuraavalla kaudella.

– Yt-neuvotteluissa ja tässä ehdotuksessa on kyse kahdesta eri asiasta, Saarela sanoo.

– Pelaajayhdistys muistuttaa – ja olemme julkaisseet asiasta tiedotteen syyskuussa –, että liigaseurat ovat sitoutuneet tiettyihin taloudellisesti merkittäviin velvoitteisiin kuten määräaikaisiin työsopimuksiin, joista ne eivät pääse eroon omaehtoisella kauden keskeyttämisellä talousvaikeuksien tai toiminnan alasajon takia. Tällaisissa tilanteissa esimerkiksi lomautukset eivät tule kyseeseen.

Tarvittaessa pelaajayhdistys ryhtyy Saarelan mukaan oikeudellisiin toimiin varmistaakseen pelaajien sopimusten kuin myös lainsäädännön mukaiset oikeudet.

– Mikäli koronaviruspandemia estää kaikkien liigajoukkueiden pelit, on tilanne täysin erilainen. Tätä mahdollisuutta on kuitenkin turha tässä kohtaa sen enempää spekuloida, Saarela toteaa.

 

“Puhumme vakavista kysymyksistä”

Korpela myöntää, että nykyisellään seuralla ei ole edellytyksiä pitää kiinni nykyisistä kulurakenteista tilanteessa, jossa lipunostajien määrä ei koronaviruspandemian varjossa kata olemassaolevia kustannuksia.

– Puhumme vakavista kysymyksistä ja siksi halusimme reagoida heti. Osasimme olettaa, että hallit eivät välttämättä tule edes rajoitetun määrän verran täyteen, joten joka paikkakunnalla ollaan tiukassa paikassa. Puhutaan suurista tulomenetyksistä per ottelu. Siksi haluamme nyt miettiä henkilöstön kanssa mitä tälle tilanteelle on tehtävissä, Korpela sanoo.

– Tällaisenaan ja näillä kulurakenteilla ei kauhean kauaa voida toimia, joten jotain täytyy tehdä. Jotta tulevaisuus saadaan turvattua, se edellyttää riittäviä toimenpiteitä. Keskustelemme ratkaisuista, jotta pää ei tule vetävän käteen. Ne toimenpiteet kannattaa tehdä heti, jotta emme joudu tätä vaikeampaan tilanteeseen.

Korpela ei halunnut kommentoida sitä millaisia säästöjä JYP tavoittelee yt-neuvotteluissaan. JYPin vakaana aikomuksena on Korpelan mukaan pelata kausi loppuun.

– Ne ovat enemmän meidän sisäisiä neuvotteluasioitamme. Kerromme niistä sitten tarkemmin myöhemmin. HäSa

Menot