Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Pelicansin tappiot eivät jääneet "valmentajaruumiiseen" – Lahtelaiset paransivat bussifarssista huolimatta

HPK joutui taistelemaan tosissaan voittaakseen Hämeen herruuden toisen osan vastoinkäymisistä kärsinyttä Pelicansia vastaan.
Niklas Friman (vas.) ei antanut Antti Tyrväiselle liikaa tilaa Joona Voutilaisen vahtiman HPK-maalin edessä. Kuva: Tomi Vesaharju
Niklas Friman (vas.) ei antanut Antti Tyrväiselle liikaa tilaa Joona Voutilaisen vahtiman HPK-maalin edessä. Kuva: Tomi Vesaharju

Lahden Pelicans oli ikään kuin lyöty jo kanveesiin, kun se kohtasi Hämeenlinnan Pallokerhon uudestaan lauantaina. HPK joutui silti tekemään täyden päivätyön voittaakseen Hämeen herruus -sarjan toisenkin osan jääkiekon Liigassa.

HPK voitti Pelicansin kotihallissaan 2–1 (2–0, 0–0, 0–1). Lahtelaisilla oli alla perjantainen nöyryyttävä 1–6-kotitappio Kerholle ja lisää mutkia tuli matkaan lauantaina.

Aamupäivällä Pelicans kertoi antaneensa potkut päävalmentaja Ville Niemiselle. Tilalla Hämeenlinnassa oli ensimmäistä päiväänsä liigapäävalmentajana toiminut Jesse Welling.

– Asiat tapahtuivat hyvin nopeasti. Sain puoli tuntia ennen lähtöä tiedon. Valmistautuminen oli siksikin todella lyhyt. Tällä hetkellä on aika tyhjä olo, Welling totesi.

 

Welling on toki toiminut apuvalmentajana Liigassa vuodesta 2011. Ainoasta päävalmentajapestistään aikuisten tasolla, Kiekko-Vantaan mestisjoukkueesta, hän sai kuitenkin kenkää lokakuun lopussa.

Wellingillä ei ole varsinaista päävalmentajasopimusta, joten hän luotsaa joukkuetta ”toistaiseksi” vailla parempaa omaakaan tietoa.

– Sen verran nopeasti tilanne tuli, että hoidettiin ensin vain tämä peli. Katsotaan, miten asiat etenevät.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen oli ymmärtäväinen Niemistä kohtaan, joka runoili STT:lle, että ”valmentajaruumishan tässä tuli, ja surmanluodin tuloaukko löytyy rintalastan vierestä”.

– Ikävä kuulla, kun kollegalla jää leikki kesken. Toivottavasti hän tulee vahvempana takaisin. Siinä tapahtuu kuitenkin sellainen ilmiö, että muutkin alkavat kantaa vastuuta, kun yksi joutuu kantamaan sitä.

 

Lisäksi Pelicansin linja-auto ei käynnistynytkään kotihallin pihassa, joten joukkue seikkaili Hämeenlinnaan pääosin pelaajien omilla autoilla.

– Aikamoinen päivä. Tulimme (Juhamatti) Aaltosen kanssa minun autollani, joka pakattiin täyteen kamaa. Tuli vähän erilainen valmistautuminen, kun yleensä on saanut ottaa bussin takapenkillä pikku päivälevon, Pelicansin Antti Tyrväinen kertoi.

– Ehkä se näkyi vähän ensimmäisessä erässä, mutta toinen ja kolmas pelattiin ihan hyvin. Kauhea työmäärä joudutaan vain tekemään sen yhden maalin eteen.

 

Vastoinkäymiset sytyttivät osaltaan lahtelaisia panemaan paremmaksi kuin kotonaan. Ensimmäisen erän Pelicans oli hakoteillä, ja HPK pääsikin kahdella maalilla edelle.

Markus Nenonen suhautti helpohkosti oikealta etukulmasta avausmaalin ajassa 10.34. Erän lopussa juuri ylivoiman päätyttyä Elmeri Eronen osui laukauksellaan samaan rakoon. Eronen oli juuri hetkeä aikaisemmin joutunut Alex Lintuniemen päähäntaklaamaksi.

Ottelun puolivälin paikkeilla ote siirtyi Pelicansille. Se teki kuitenkin maalin vasta ajassa 57.07, kun HPK:kin oli päässyt hallitsemaan tovin.

Topi Jaakolan 130 kilometriä tunnissa lähtenyt lämäri napsahti kipeästi Mikko Lahtelaa suojaamattomaan polvitaipeeseen. Lahtela jäi keräilemään jäälle eikä pystynyt viemään irtokiekkoa avopaikkaan ehtineen Hannes Björnisen edestä.

– Tiesimme, että vastustaja tulee kovempaa kuin eilen, ja peli olikin kovempi. Olimme vähän pinteessäkin siinä lopussa, mutta hyvä taistelu meiltä. Vodekin (maalivahti Joona Voutilainen) oli hyvä, Pennanen kehui.

Lahtela ei palannut enää peliin mukaan, ja hänen jalkansa tutkitaan urheilujohtaja Mika Toivolan mukaan maanantaina.

 

Pelicanskin menetti pelaajan. Miro Karjalainen taklasi Matteo Pietroniroa kovaa laitaa vasten, eikä ilmeisesti jalkaansa loukannut yhdysvaltalaispuolustaja päässyt jäältä omin avuin.

Hämeenlinnalaisterminaattori Karjalainen taklasi myös Artturi Toivolan hetkeksi pois pelistä avauserässä, minkä jälkeen taisto alkoi ottaa uusia kierroksia. Hornankattilassa kyti etenkin HPK:n Karjalaisen ja Tommi Tikan sekä Pelicansin Tyrväisen ja Taavi Vartiaisen välillä.

– Vähän samanhenkistä kaveria vastassa, niin tuollaista se on. Tunnetila oli aika tapissa. Älytöntä vääntöä, ja järkeä puuttui ehkä vähän. Loistava voitto. Jaksoimme olla kärsivällisiä ja puolustaa keskustan pois, Tikka kuvaili.

Tikan ja Tyrväisen sanaharkka innosti yleisöä ilmoittamaan puolensa, ja HPK-kannattajien kulmaus ylisti Tikkaa The Human Leaguen sävelin (Tommi Tikka baby).

– En kuullut, kun olin niin ytimessä. Pitää kuunnella, jos tulee uudestaan. Hyvä meininki, ja hauska chäntti, Tikka hymyili. HäSa

HPK–Pelicans 2–1 (2–0, 0–0, 0–1)

1. erä: 10.34 Markus Nenonen (Niklas Friman) 1–0, 18.50 Elmeri Eronen (Markus Nenonen–Henri Kanninen) 2–0,

Jäähyt: 14.23 Jarkko Pynnönen Pelicans 2 min, 16.27 Alex Lintuniemi Pelicans 2 min, 16.27 Alex Lintuniemi Pelicans 10 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 23.43 Frank Gymer Pelicans 2 min, 32.23 Petteri Nikkilä HPK 2 min.

3. erä: 57.07 Hannes Björninen (Antti Tyrväinen-Aleksi Mustonen) 2–1 im.

Jäähyt: 49.53 Antti Tyrväinen Pelicans 2 min, 58.09 Miro Karjalainen HPK 2 min, 58.09 Miro Karjalainen HPK 2 min, 59.22 Petteri Nikkilä HPK 2 min, 59.22 Juhamatti Aaltonen Pelicans 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 4×2 min=8 min, Pelicans 5×2 min Alex Lintuniemi 10 min=20 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 4+11+10=25 Atte Tolvanen Pelicans 13+9+12=34 (pois: 56.47–57.07) (pois: 57.33–60.00).

Yleisöä: 3 679.

Kommentti: Hämeen herruus heräsi henkiin

Hämeen herruus -nimiseksi lanseerattu HPK:n ja Pelicansin välinen runkosarjataisto on tuntunut vähintään yhtä muoviselta kuin lahtelaisseuran nimi ja brändi-ilme. Yleisöä ei tänä lauantaina Hämeenlinnassakaan ollut kuin 3 679.

Hämeenlinnalaisille tamperelaisten ja helsinkiläisten kohtaaminen ”moottoritiederbyissä” on aina ollut merkityksellisempää. Sitä paitsi siitä oikeasta Hämeen herruudestahan on pelattu lähinnä historiallisen maakunnan suurinta seuraa Tapparaa vastaan.

Nyt Hämeen herruus näyttää otteluparina ottaneen vihdoinkin kipinää. Kiitos sellaisten gladiaattorien kuin Miro Karjalainen, Tommi Tikka, Antti Tyrväinen ja Taavi Vartiainen, kaukalossa oli tunnetta kuin pudotuspeleissä, minkä Tyrväinenkin totesi minulle.

Lahden Pelicans ja HPK tuskin tulevat olemaan toistensa kannattajille koskaan kiinnostavimmat vastustajat. Tämän viikonlopun draamankaari kuitenkin alusti sen, että jatkossa etelähämäisten kohtaamisissa on myös toverillista vihollisuutta sponsorien tarjoaman 5 000 euron palkintopotin lisäksi.

Lauantain peli oli sellaista taistelua, jota maksava yleisö mielellään kuluttaa. Ehkä tammikuussa päästään jo 4 000 katsojaan.

Päivän lehti

26.2.2020