Kiekko Urheilu

Pelikirja löi pelivihkosen Nuorten Leijonien MM-puolivälierässä – Sihvonen: "Suomalaiset pelasivat poikkeuksellisen jäätävällä tavalla kovassa paikassa"

Nuorilta Leijonilta nähtiin runollinen klassikkopeli Ruotsia vastaan, sanoo Petteri Sihvonen.
Suomi kaatoi upealla nousulla Ruotsin alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen puolivälierässä. KUVA: Pasi Mennander / Leijonat.fi

Olipa peli! Nuoret Leijonat löi lopulta lukemin 3-2 Ruotsin nuorten MM-kisojen puolivälieräottelussa.

Matsi nousee ikimuistoisten klassikkojen sarjaan, jossa Suomi ikään kuin velkoo Ruotsilta takaisin jääkiekkoilun dramaattisten pelien etua, jonka ainakin suomalaisessa urheilukansaperinteessä on katsottu olleen kallellaan naapurimaallemme. Eiköhän tässä, sanoisin, pian aleta olla sen suhteen vihdoin tasoissa.

Jos jokin ottelu voi sisältää parissakin katsannossa aivan kaiken, niin tämä Suomi-Ruotsi kuului niihin. Ensinnäkin draaman yleinen kaari: Suomi nousi 2-0 -takaa-ajoasemasta lopulta 3-2 voittoon oltuaan välillä ainakin tuloksen valossa pahassa sillassa.

Toiseksi, päävalmentaja Antti Pennasella oli käytössä kaikki se, mitä niin kutsutusta Meidän pelistä lähtee irti. Enempää siitä ei juuri irtoa, tosin ei tarvitsekaan, se kun riitti komeaan voittoon.

 

Lähtökohta oli selvä. Ruotsalaisilla oli jonkin verran – tai liioittelematta: selvästikin – paremmat pelaajat. Ja vaakakupin toisella puolella, suomalaisittain, Pennasen joukkueella oli ja on monen monituista kertaa edistyksellisempi taktiikka ja yhteistyön jääkiekon pelikirja. Sen rinnalla ruotsalaisten pelivihkonen häpeää itseään.

Ensimmäisen erän alku oli loistava Suomelta. Nuoret Leijonat otti pelivälineestä vallan välineen muun muassa Kanada-peliin verrattuna paremmin organisoiduilla viivelähdöillä.

Mutta kyllä Suomi-poikaa jännitti. Alun erinomaisella pelillä ansaittu ylivoimapeli meni plörinäksi, kun syötöt menivät aivan kaivoon. Eikä hyvä alku saanut vaiheilleen sitä tarpeellisen pelaamisen osaa, jossa suomalaisten piti kyetä nupiksi pelaamaan pitkiä hyökkäysalueen hyökkäyspelejä.

Sen teki sen sijaan taitava Juniorkronor. Ynnä se vihulainen kiskaisi päälle päätteeksi pari yllätyksellistä mutta hienoa maalia.

Peli 2-0 ensimmäisen erän jälkeen naapurille. Joskin erä sisälsi Suomelta niin hyviä otteita, että toivo sen enempää kotikatsomoissa kuin analyytikon työhuoneella kuin joukkueen sisällä ei rauennut tyhjiin.

 

Toiseen erään Pennanen lähetti Nuoret Leijonat pelaamaan variaatiota pennaslaisesta toisen erän lätkästä. Siinä hieman tingitään pelinopeudesta. Vaikka peliä käännetään nopeammin, pelinopeus laskee. Mutta tilalle tulee jotain uutta ja ainutlaatuista: peliotetta.

Kyse on siitä, että hyödynnetään vaihtoaition muuttuneita etäisyyksiä suhteessa kaukaloon; ei päästetä vastustajaa vaihtamaan pelaajia; – ja ennen muuta hyödynnetään vastustajan hajaannusta tavoitellen mainittua peliotetta, mikä näkyy oikeastaan jokaisessa irtokiekko- ja kaksinkamppailutilanteessa suorastaan radikaalilla tavalla. Lisäksi mahdollisuus pidempiin hyökkäysalueen hyökkäyspeleihin lisääntyy, niin kävi nytkin.

Toisessa erässä peliote siirtyi totaalisesti Nuorille Leijonille. Yhdestä hylätystä maalista huolimatta Suomi pääsi Ruotsin tuntumalle, peli enää 2-1 heikäläisille.

 

Kolmannen erän alun takaa-ajo oli eräänlaista hybridiä Nuorilta Leijonilta: se oli sekä taktista pelikirjalätkää kiekkokontrolleineen että yhäti vaikutteita peliotelätkästä. Ei muuta kuin peli tasoihin 2-2! Ja siitä eteenpäin, kun molemmat hakivat ratkaisevaa maalia, suomalaiset pelasivat poikkeuksellisen jäätävällä tavalla kovassa paikassa koko pelikirjan repertoaaria kuin kokeneet konkarit konsanaan.

Tasatilanteessa Suomella oli rohkeutta olla useita kertoja jopa kuurupiilosilla oman maalin takana kiekon kanssa viivelähtöjä operoimassa. Mitä ne siellä seisoskelevat! saattoi harjaantumattomampi pelin todistaja ajatella ja huudahtaa.

Mutta Pennasen pojat tiesivät mitä tekivät, he tekivät työtä käskettyä, tai pyydettyä, pelitavan mukaan. Pelattiin kursailematta, mitä peli kutsui pelaamaan.

 

Ja kuin jossain sadussa, kuin käsikirjoitetussa spektaakkelissa, Roni Hirvonen kiskaisee 3-2 -voittomaalin muina nuorina miehinä.

Sen seurauksena ruotsalaiset pakkaavat laukkunsa ja lentävät kotiin kipeitä haavojansa nuolemaan. Suomi vuorostaan suuntaa katseet välieräpeliin Yhdysvaltoja vastaan.

Menot