fbpx
Kiekko Urheilu

Pennanen uskoo HPK:n joukkueesta löytyvän voiman kantavan vielä hedelmää finaaleissa – "Ei tämä tarina olisi koskaan syntynyt mistään yksilökeskeisyydestä"

Antti Pennasen johtamaa HPK:ta ei ole lyöty, mutta selät ovat finaalisarjassa nyt seinää vasten.
Päävalmentaja Antti Pennanen on asiastaan varma: HPK:ta ei ole vielä lyöty. Kuva: Pekka Rautiainen
Päävalmentaja Antti Pennanen on asiastaan varma: HPK:ta ei ole vielä lyöty. Kuva: Pekka Rautiainen

Kärppien voitto maanantaina merkitsi sitä, että HPK:lla ei ole enää varaa tappioihin, mikäli se aikoo potkia mestaruuspallon maaliin tänä keväänä.

Vaikka Kärpät on tiiviillä puolustuspelaamisellaan onnistunut voittamaan viimeiset kaksi peliä tiukassa finaalisarjassa, HPK:n päävalmentaja Antti Pennasesta ei voi aistia huolta.

Kaksi voittoa seuraavasta kahdesta pelistä on Pennasen mielestä otettavissa, jos joukkue jatkaa pelillisesti samaan malliin. Avopaikkoja ei kuitenkaan jatkossakaan voi möhliä.

– Edelleenkin pystymme luomaan riittävästi maalipaikkoja. Olen luottavainen, sillä oma pelaamisemme tuottaa. Vastassa on tietysti myös hyvä maalivahti, mutta ennen pitkää tulosta varmasti tulee, Pennanen arvioi.

HPK:n vahvan hyökkäyspelin rakenteen edessä Kärpät on joutunut muuttamaan puolustuspelivalintojaan – Kerhon pakkien prässääminen on jäänyt Kärpiltä vähemmälle. Samalla myös HPK:n antama paine on saanut tylsytettyä Kärppien hyökkäyspelaamista.

Maanantaina HPK voitti ottelun laukaukset 53–25, HPK kuitenkin ampui huomattavan määrän laukauksistaan ohi, sillä maalia kohti suuntautuneet laukaukset menivät 29–18.

– Onhan se tietysti hyvä asia, jos olemme saaneet pelattua heiltä heidän suurinta vahvuuttaan – hyökkäyspeliä – pois. Pelin luonnekin on saanut heitä pakotettua puolustamaan enemmän kuin että se olisi vain pelitapavalinta, Pennanen kuittaa.

 

Yksi asia on kuitenkin varmaa: HPK pelaa nyt selkä seinää vasten. Tappio Kärpille merkitsisi hopeaa, joka sekin on HPK:n pelaajabudjetilla merkittävä saavutus.

Pennasen mukaan ottelusarjan kääntyminen niin, että Kärpät on kuskin paikalla, on vain sisuunnuttanut joukkuetta.

– Aistin joukkueesta luottamusta ja veljeyttä. Tappiot ovat aiheuttaneet vain positiivista suhtautumista – sellaista, että nyt perkele näytetään, Pennanen korostaa.

Pennanen on puhunut veljeydestä paljon kevään mittaan. Pennanen tuntee Kerhon kärkipelaajia – kuten Robert Leinon, Otto Paajasen ja Petteri Nikkilän – jo vuosien takaa valmentaessaan heitä jo junioreina. Pennanen uskoo, että yhteisillä kokemuksilla on merkityksensä.

– Veljeyden muodostumisessa on paljon sellaista, mitä ei osaa selittää. Joukkueessa on monia erilaisia vuorovaikutussuhteita. Kunnioitus on osa arvomaailmaamme – vaikka tietysti saa vaatiakin. Yhteiset kokemukset ovat tiivistäneet joukkuetta ja arjen toiminnassa jokainen saa olla sellainen kuin on, mutta tietenkin joukkueen kulttuurin puitteissa.

 

Kunnioituksesta puheen ollen, finaalisarjassa huomiota kiinnittävää on ollut myös Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerin sekä Pennasen itsensä tapa kommentoida vastustajaa. Ihon alle ei ole yritetty mennä, vaan toisia on välillä kehuttu jopa kilpaa.

Kyse ei ole Pennasen mukaan kuitenkaan päälle liimatusta sokerikuorrutuksesta tai psykologisesta retoriikasta – vaan arvostuksesta.

On myös muistettava, että Manner ja Pennanen työskentelevät pian yhdessä Jukka Jalosen johtamien Leijonien valmennustiimissä MM-kisoissa, kun finaalisarja on ohi.

– Varmasti kyse on molemminpuolisesta kunnioituksesta ja siitä, että molemmat oikeasti pelaavat hyvää jääkiekkoa. Jos Manner kehuu meidän pelaamistamme, se on varmasti enemmän rehellistä puhetta kuin mitään psykologista peliä, Pennanen pohtii.

– Toisen kunnioittaminen ja arvostus on virkistävää, kyllä tässä maailmassa on huonompaakin puhetta riittänyt.

 

Suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa on puhuttu viime vuosien aikana välillä epämääräisesti yksilökeskeisyydestä, mutta Pennanen ei ole sen ajatusmaailman äänenkannattajia.

Ainakaan HPK ei ole Pennasen mukaan sen filosofian tuote.

– Asioille on syntynyt merkitystä yhteisöllisyydestä. HPK on osoittanut, että se on joukkuepelaajien joukkue. Ei tämänkautinen tarina olisi koskaan syntynyt mistään yksilökeskeisestä maailmasta, Pennanen sanoo.

 

Kuudes finaali pelataan torstaina Hämeenlinnassa.

Pennanen odottaa, että hänen joukkueensa lähtee porteista liikkeelle jälleen täydellä höökillä.

Kun voiton ja tappion merkitys on tässä vaiheessa tiedossa, Pennanen uskoo, että miehistön motivointiin ei erikoisia poppakonsteja enää tarvita.

– Olemme aloittaneet käytännössä kaikki pudotuspelit hyvin, mikä kertoo myös siitä, että valmistautuminen on onnistunut hyvin. Olen joukkueesta erinomaisen ylpeä siinäkin asiassa. Nyt kun olemme selkä seinää vasten, valmistautuminen vain helpottuu, Pennanen sanoo. HäSa

Menot