Urheilu

Perparim Hetemaj'n Chievo ajautunut putoamiskurimukseen Serie A:ssa – "Tilanteemme on ollut ärsyttävä koko kauden"

Perparim Hetemaj'n edustama Chievo Verona on ajautunut putoamiskurimukseen Serie A.ssa.
Perparim Hetemaj on pelannut yli 200 peliä Serie A:ssa keskikentän moottorina. Kuvaaja: CESARE ABBATE
Perparim Hetemaj on pelannut yli 200 peliä Serie A:ssa keskikentän moottorina. Kuvaaja: CESARE ABBATE

Vaikka Perparim Hetemaj kuinka yrittää vakuuttaa, että kautta on vielä jäljellä ja kaiken olevan mahdollista, on melko selvää, että Hetemaj’n edustama Chievo Verona ei pelaa ensi kaudella Italian pääsarjassa.

Serie A:n kellarikerrokseen jumboksi juuttunut Chievo on ahtaassa raossa, sillä piste-ero putoamisviivan yläpuolelle on jo rajut 12 pistettä.

Chievo aloitti kautensa jo kolmen pisteen takamatkalta, kun Chievon omistaja ja pienen suuruuden luoja Luca Campedellia – ja siten koko seuraa – rangaistiin pelaajasiirtojen epäselvyyksistä.

– Tilanteemme on ollut ärsyttävä koko kauden, koska lähdimme liikkeelle miinuspisteistä. Siinä mielessä stressi ei ole tullut niin sanotusti puun takaa, Hetemaj kertoo Hämeen Sanomille.

 

Voi sanoa, että Chievon pelaaminen ensi kaudella Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Serie B:ssä on enemmän todennäköistä kuin epätodennäköistä.

Miten Hetemaj suhtautuisi putoamiseen sarjaporrasta alemmaksi?

– Motivaation kanssa ei olisi ongelmia. Motivaatio on minulla tapissa silloinkin, kun pelaan kavereiden kanssa pihalla. Miksi se ei olisi sitten Serie B:ssä, Hetemaj kysyy.

Hetemaj’n ympärillä on ollut kiinnostusta muistakin seuroista. Ei ole salaisuus, että tuloksellisesti keskikastissa yllättänyt Parma oli halukas näkemään Hetemaj’n riveissään. Syystä tai toisesta, Chievo kuitenkin esti siirron.

Sekään ei ole salaisuus, että Hetemaj’n nimi on ympyröity paksulla punaisella tussilla toivepapereissa eri huippuseurojen rekrytointisuunnitelmissa.

– Parma-asiaa en kommentoi. Muutenkin keskityn ainoastaan siihen mihin voin vaikuttaa, kuten esimerkiksi siihen, että olisin joka päivä mahdollisimman hyvässä kunnossa. Vaikka se kuulostaisi kliseeltä, uskallan sanoa, että olen fyysisesti elämäni kunnossa, Hetemaj pamauttaa.

 

Vaikka Chievo aloitti kautensa miinuspisteistä, ei kausi muutenkaan ole ollut menestys. Siihen on vaikuttanut moni asia, kuten se, että valmentajatkaan eivät ole onnistuneet maksimaalisella tavalla. Muutoksia on tapahtunut ja ovi on käynyt.

Chievon päävalmentajana tällä kaudella aloitti seuran A-junioreista nostettu Chievo-legenda Lorenzo D’Anna, joka ehti olla puikoissa viime lokakuuhun saakka, kunnes heikot tulokset sysäsivät hänet sivuun.

Seuraavaksi palkattiin surullisen kuuluisa entinen Italian maajoukkueen päävalmentaja Gian Piero Ventura, joka kesti peräsimessä kokonaiset neljä peliä. Voittoprosentiksi jäi nolla.

Nykyinen mister, eli päävalmentaja Domenico Di Carlo tekee valmennustiiminsä kanssa sen minkä pystyy, mutta silti Chievon kuuden viimeisen pelion saldo on lohduton – neljä tappiota ja kaksi tasapeliä.

 

Missä Hetemaj ensi kaudella sitten pelaakaan, Veronassa tai muualla, alkaa näyttää siltä, että seuraava sopimus on hänen uransa viimeinen.

– Näen, että voin pelata nykytasollani ja avauskokoonpanossa vielä ehkä kaksi tai kolme vuotta. Sen jälkeen on ehkä kotiinpaluun aika Suomeen. Haluan olla kentällä, vaihtopelaajan rooli ei ole minun roolini, Hetemaj sanoo. HäSa

Kommentti: Perpan opetus

Jokaisella pelaajalla, jokaisella valmentajalla, jokaisella ihmisellä on oma polkunsa.

Yksin kukaan ei tee yhtään mitään ja usein yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet oman polun kulkuun ovat rajalliset, jopa olemattomat.

Perparim Hetemaj’n polku ei ole vähemmän arvokas kuin Teemu Pukin tämän hetken hurjan kova maalisaldo, tai Niklas Moisanderin yleisen mediatutkan alla kulkeva stabiili huippu-ura. Päinvastoin.

Hetemaj nousee itse asiassa molempien yläpuolelle, jos jollain tavalla polarisoidaan.

Hetemaj on tehnyt omalla polullaan tempun mihin harva, todella harva, on pystynyt. Hän on ympäristön vaikutuksien ja vaatimusten takia sammuttanut oman pelaajaidentiteettinsä, joka hänelle oli kasvanut Suomessa. Hetemaj oli yksi vastaan yksi -haastaja – pari kikkaa siellä, pari tehotonta mutta näyttävää kikkaa täällä.

Hetemaj on kasvattanut itsestään muiden avulla joukkuepelaajan sanan alkuperäisessä merkityksessä. Hetemaj on oman pelialtruistisen käyttäytymisensä vienyt niin pitkälle, että ilman mitään liioittelua Hetemaj nauttii koko Serie A:n pelaajakatraan korkeaa arvostusta.

Kikkailemalla ja niin sanotusti vahvuuksien kautta pelaamalla se ei olisi onnistunut.