Urheilu

Pesäpallokausi päättyi janakkalalaisiin pronssijuhliin – pitkästä tauosta hyötyä Janalle

Janakkalan tytöt päättivät suomalaisen pesiskauden Superpesiksen ratkaisevan pronssiottelun voittoon.
Janakkalan Janan tytöt juhlivat voittoa myös viimeisessä kotipelissään Vähänkyrön Viestiä vastaan edellisellä viikolla.

Janakkalan Janan ennen kauden alkua linjaamat tavoitteet tyttöjen SM-mitalista eivät olleet turhia. Seuran superpesisnuoret selättivät ratkaisevassa pronssiottelussa sunnuntaina Vähänkyrön Viestin suoraan jaksoin 0–2 (1–6, 1–4) ja nappasivat himmeimmät mitalit voitoin 1–2.

Tavoitteen jo huhtikuussa Hämeen Sanomille linjannut pelinjohtaja Toni Ojala tiesi, mitä odottaa lahjakkaalta ryhmältä.

– Kauden viimeisen pelin voittoon voi aina olla tyytyväinen. Ei tullut mestaruutta, mutta tuli mitali. Hävisimme mestaruuden voittaneelle Porille, 2–0, joten ei tarvitse jossitella. Tänäänkään ei tarvinnut jossitella. Voitimme kaksi ottelua hyvällä pelillä, ja olimme tänään selvästi parempia, Ojala myhäili.

Muutaman naisten superpesispelaajan ryydittämä Jana hallitsi tutusti vahvalla ulkopelillä, mutta sai myös sisäpelin toimimaan ajoittain hyvin. Siinä tähdiksi nousi tehojen valossa kolme pelaajaa yli muiden.

Iida Järvinen käynnisti puolittaisella läpilyönnillään Janan karkumatkan ensimmäisen jakson kolmannen vuoroparin aloittavalla sisävuorolla, jota seurasi nopeasti neljä muuta juoksua. Kaksi näistä syntyi harhaheiton jälkeen.

Järvinen kokosi kolme lyötyä ja kaksi tuotua juoksua, jotka jakautuivat tasaisesti pitkin ottelua. Korhosen sisarukset antoivat tulitukea. Janan parhaana palkittu Sohvi Korhonen teki tehot 2/1 ja Senni puolestaan toi kakkoskärkenä neljä juoksua.

Viimeinen niitti oli toisen jakson kolmannen vuoroparin Sohvi Korhosen läpilyönti, joka toi kaksi juoksua.

– Kun sisäpelimme alkoi pyöriä ja teimme muutaman yllätysoton, kaverille tuli varmaan tunne, että meitä ei voi pysäyttää millään. Ratkaisu tuli meidän erinomaisilla sisäpelisuorituksillamme. Vastustaja ei ollut heikko. Se vaati oikeastaan koko kauden joltakin läpilyöntiä tai puolittaista läpilyöntiä, että saimme myllyn pyörimään, Ojala arvioi.

Vähänkyrön ja Janan viimeinen kohtaaminen ajautui poikkeuksellisen myöhäiseen ajankohtaan. Kolmas ja ratkaiseva loppuottelu, jonka Pori voitti Raumalla 1–2, pelattiin jo viikko sitten. Tyttöjen pronssikamppailu oli poikien Superpesiksen kolmannen finaalin ohella viimeinen Pesäpalloliiton sarjaottelu Suomessa tänä vuonna.

Ojalan mukaan kymmenen päivän ottelutauko hyödytti Janaa. Joukkue sai kerättyä uuden vireen ennen ratkaisevaa ottelua, ja jätti Vaasan Mailattarien yhteistyöseura Viestin vaille mahdollisuuksia.

– Olimme valmiimpia kaikilla osa-alueilla sisä- ja ulkopelissä sekä henkisesti. Tauko tuli meillä hyvään paikkaan. Saimme huilia ja pystyimme tekemään muutaman hyvän yhteisharjoituksen. Pystyimme lähtemään nollilta tähän otteluun.

Hämeenlinnan Paukusta muun joukkueen tavoin täksi kaudeksi siirtynyt pelinjohtaja Ojala ei vielä uhrannut ajatuksia jatkolle. Se oli kuitenkin selvää, että Hyvinkään Tahkon superpesislukkari Anni Heikkilä pelasi viimeisen nuorten sarjojen ottelunsa, kuten myös Janan ykköspesislukkarina tällä kaudella toiminut Fanni Kanerva sekä Iida Järvinen.

Ojala ei ottanut menestyksestä koko kunniaa itselleen, vaan kiitteli muun muassa Janassa pidempään toimineen apulaispelinjohtaja Mika Järvisen panosta.

– Mika sanoi juuri, että hän on tehnyt 11 vuotta töitä osan pelaajista kanssa. Rusinat pullasta on helppo poimia. Ne jotka ovat valmentaneet pikkujunnuista asti pelaajia, ovat tehneet arvokasta työtä. Tässä vaiheessa kyse on enemmänkin timantin hiomisesta. Ensin joku löytää sen timantin ja lopulta joku ottaa siitä rahat, Ojala vertaa. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020