Urheilu Hämeenlinna

Pihtipudas venytti ratkaisua – “Meiltä puuttui aggressiivisuutta”

Hämeenlinnan Lentopallokerho lähti soitellen sotaan ja taipui viiden erän jälkeen tappioon.
KUVA: Tomi Vesaharju

Moni varmasti kuvitteli, että Hämeenlinnan Lentopallokerho marssii helposti lentopallon naisten Mestaruusliigan välieriin tiistaina Elenia-areenassa – olihan se voittanut kaksi ensimmäistä puolivälieräänsä Pihtiputaan LiigaPlokia vastaan aika selvästi.

Toisin kuitenkin kävi. Ploki tuli Hämeenlinnaan taistelemaan. Kerho taas oli kahdessa ensimmäisessä erässä ilmeisesti luulojensa vanki. Ploki pelasi pudotuspelien toistaiseksi suurimman yllätyksen ja venytti puolivälieräsarjaa 3–2 (25–18, 25–17, 13–25, 19–25, 15–11) -voitollaan.

Hämeenlinna on kuitenkin yhä tässä sarjassa kuskin paikalla voitoin 2-1. Kolmatta ja ratkaisevaa voittoa hämeenlinnalaiset hakevat seuraavaksi Pihtiputaan salista perjantaina.

 

Hämeenlinna aloitti ottelun käsijarru päällä. LiigaPloki hyökkäsi rohkeasti vähin virhein, puolusti erinomaisesti, ja sen syöttö toi yllättävääkin tuskaa kotijoukkueen vastaanotolle.

Alex Donaghyn syöttövuorolla Pihtipudas karkasi ratkaisevaan johtoon. Hän syötti neljä ässää ja Kerhon peli meni täysin sekaisin. Myös keskipelaajaksi siirtynyt Jeane Horton oli erinomainen. Kotijoukkueesta ei kukaan onnistunut totutusti.

Tahti jatkui samanlaisena toisessa erässä. pilkahdus paremmasta Hämeenlinnasta välähti hetkeksi, kun kotijoukkue nousi kaukaa takaa (5-11) pinnan johtoon (14-13). Ilo jäi lyhyeksi, kun hämeenlinnalaiset saivat pelinsä taas täysin sekaisin. Ploki taisteli kuin hurmiossa Pieni ja vei erän lopun pisteet häkellyttävästi 3-12.

 

Pitkä erätauko oli Hämeenlinnalle paikallaan. Joukkue tuli kolmanteen erään eri ilmeellä. Kateryna Kalchenkon kahden peräkkäisen ässäsyötön avittamana Kerho meni 4-0-johtoon, ja tahti jatkui vakuuttavana erän loppuun saakka. Salla Karhun tulo kentälle vankisti, ja Suvi Kokkonen löysi oikean rytminsä. Kokkosen kolmannen erän saldo oli hyvä 7/+7.

Hämeenlinna jatkoi neljännessä erässä rynnistystään, vaikka Ploki otti pari kertaa reiluhkon etumatkan melkein kiinni. Kokkonen ja Karhu olivat joukkueensa johtavia pelaajia, Kokkonen hyökkäyksessä ja Karhu puolustuksessa.

Ratkaisuerässä Ploki pelasi taas parastaan. Se puolusti parhaan tehon Hämeenlinnalta, joka näytti välillä turhautuneelta ja kärsimättömältä. Joukkueen ykköspyssy päätti lopulta hämeenlinnalaisen kärsimysnäytelmän terävällä laitahyökkäyksellään.

 

Plokilta ei kannata ottaa mitään pois tiistain jymy-yllätyksestään. Päävalmentaja Jukka Koskisen suojatit pelasivat nimittäin oikein hyvin etenkin voittoerissään. Riittävää taktikointiakin löytyi. Horton pelasi kolme ensimmäistä erää sentterinä, palasi neljännessä tutulle yleispelaajan paikalle, mutta siirtyi takaisin sentteriksi viidennessä erässä. Hänen saldokseen tuli 13/+10.

Joukkueen ykköstykki oli Alex Donaghy (22/+5). Riikkaliisa Kärkkäinen hyökkäsi ennakkoluulottomasti ja teki tehoja 13 (+9) pisteen verran. Myös passari Suzanne Horner oli hyvä.

– Kohtuullisella riskillä lähdettiin peliin uudella kokoonpanolla. Edellisenä päivänä sitä jo kokeiltiin harjoituksissa. Se toimi tai ei toiminut, mutta voitto tuli. Kaksi erää syöttömme onnistui, tosin en ole sellaista erää nähnyt, jonka voittaa seitsemän prosentin vastaanotolla. Hämeenlinnalla oli silloin parempi nosto 20 prosentillaan, Koskinen naurahti.

 

Koskista harmitti vielä kaksi ensimmäistä joukkueiden kohtaamista, koska hänen mielestään nekin olisivat olleet voitettavissa.

– Kerholla on nyt paineet, asettelu voi kääntyä päinvastoin. Se on meidän mahdollisuutemme.

Suvi Kokkonen oli Lentopallokerhon tehokkain (24/+14). Maeva Orlen saldo oli 17/+7 ja Mara Greenin 12/+7.

– Emme pystyneet kahdessa ensimmäisessä erässä reagoimaan tarpeeksi hyvin Plokin hyviin syöttöihin ja hyökkäyksiin. Meidän pitää seuraavassa pelissä jatkaa sitä hyvää omaa peliä, jota esitimme kolmannessa ja neljännessä erässä, Kokkonen sanoi.

Valmentaja Matteo Pentasuglian mielestä tappion syy ei ollut joukkueen asenteessa.

– Pikemminkin meiltä puuttui aggressiivisuutta. HäSa