Urheilu

Polkujuoksun suurtapahtuma Aulanko Tower Trail ylitti odotukset – tuleeko kisasta perinne Hämeenlinnaan?

Trail Tour Finland sai tälle kaudelle uuden osakilpailun, kun Aulanko Tower Trail liittyi lauantaina TTF-sarjan osaksi. Kilpailu juostiin metsä- ja kuntopoluilla Aulangonjärven molemmin puolin.

Nimensä reitin tunnetuimmasta nähtävyydestä, Aulangon näkötornista, saaneessa Aulanko Tower Trailissa juostiin kaksi matkaa.

Virallisena TTF-matkana oli 22 kilometrin reitti, mutta Aulangon maastoista pääsi nauttimaan myös lyhemmällä 13 kilometrin reitillä. Päätös matkan pituudesta piti tehdä vasta ensimmäisen huoltopisteen jälkeen kuuden ja puolen kilometrin kohdalla.

Miesten 22 kilometrin ja virallisen TTF-matkan voittoon kiiti Jere Pajunen neljän minuutin erolla ennen polkujuoksukonkari Jussi Nokelaista. Naisten 22 kilometrin TTF-matkan voitti niin ikään reilulla erolla Hanna Jantunen ennen toiseksi sijoittunutta Oona Hilkamoa. 13 kilometrin matkoilla miesten ykkönen oli Kalle Rytkönen ja naisten voittaja Sofia Haajanen.

Pajunen paljasti maalialueella, että voittorykäisy ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– On ollut helpompiakin keikkoja. Vedin viime viikolla Tahkolla samanmittaisen polkujuoksun. Sen jälkeen on ollut vähän flunssaa ja oli rajamailla, että pystynkö osallistumaan. En pystynyt pariin päivään lenkkeilemään, joten ei tämä herkkua ollut. Onneksi oma hyvä perustaso riitti tänään voittoon, voittaja luonnehti.

 

Pajunen kertoi tykästyneensä Aulanko Tower Trailin reittiin. Aulangon kansallismaisemissa juostu reitti on hyvin erilainen kuin muualla juuri nähtävvyyksiensä vuoksi.

– Se on vaihteleva ja aika nopea, mutta myös sellainen aloittelijalle sopiva reitti. Ei ole mitään äärimmäisen vaikeaa ja pääsee hyviin maisemiin. Vaikka ollaan kaupungin lähellä, luontoelementti on vahvasti läsnä, Pajunen arvioi.

Pajunen, suunnistuksen pitkän matkan SM-hopeamitalisti vuodelta 2014, on nähnyt polkujuoksun ponnahtavan kovaan nosteeseen kilpailtuna kuntourheilulajina.

– Tämä on trendikäs laji ja samalla tämä on matalan kynnyksen laji. On helppoa lähteä luontoon liikkumaan, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta. Tässä ei ole maratoniin verrattuna niin paljon aikapainettakaan. Tärkeintä on voittaa itsensä, Pajunen toteaa.

 

Maalialueelta löytyi toinenkin tyytyväinen mies, Aulanko Tower Trailin johtaja Toni Tiainen.

Tiainen arvioi tapahtuman ylittäneen kaikki odotukset.

– Näin voi sanoa. Talkooporukka on toiminut hienosti ja järjestelyt ovat toimineet paremmin kuin hyvin. Ei ole ollut mutkia matkassa. Aulanko Outdoorsin porukalle isot kiitokset, heidän kanssaan asiat ovat sujuneet hyvin. Onneksi myös Tawastia Trail Clubilta saatiin innostunutta ja sitoutunutta väkeä – kaikki toimi älyttömän hyvin, Tiainen suitsuttaa.

– Se palaute mitä juoksijoilta on tullut, on ollut positiivista. Toivotaan, että jossain vaiheessa tulee vähän kritiikkiäkin, niin on helpompi kehittää tapahtumaa.

Tiaisen mukaan uuden tapahtuman jatkuvuudelle tärkeää on juuri reitin mielekkyys, siksi juoksijoiden antama palaute on ollut erityisen rohkaisevaa.

– Jos reitti on sellainen, että ihmiset haluavat tulla uudestaan, tapahtumaa voidaan kasvattaa ja kehittää mahdollisuuksien mukaan.

 

Sää päätyi lopulta suosimaan juoksijoita poutaisella eikä liian lämpimällä kelillä. Alkuviikosta Tiainen myöntää aavistuksen jännittäneensä, kun ennusteet lupasivat jotain aivan muuta kuin mitä lauantai lopulta toi tullessaan.

– Viikon mittaan tilannetta seurattiin ja välillä näytti ikävältä. Keli oli vielä eilen sellainen, että tuuli niin kovaa, että metsässä oli telttaa ylösalaisin. Lopulta keli oli suorastaan ideaali.

Tiainen uskoo, että Aulanko Tower Trail tullaan järjestämään myös tulevina vuosina. Tarkoitus on tehdä siitä perinne.

– Ensi kaudella on tarkoitus järjestää kisa uudestaan ja saada tästä perinteinen, iso tapahtuma kehitettyä. Ensimmäisenä vuonna on aina omat haasteet, mutta kun niiden yli päästään, voidaan kehittää entistä paremmin tapahtumaa. Nyt peruspaketti on kasassa. HäSa

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic