Urheilu

Pöllö lensi sisään! – Huuhkajista kuoritui arvokisaedustajia, vihdoinkin

Pukki toi jalkapalloväelle joulun hyvissä ajoin. Historiallinen EM-kisapaikka on nyt totta.
Suomen EM-karsintapaineet purkautuivat Töölön jalkapallostadionilla kotiyleisön suureksi riemuksi. Kuva: MAURI RATILAINEN
Suomen EM-karsintapaineet purkautuivat Töölön jalkapallostadionilla kotiyleisön suureksi riemuksi. Kuva: MAURI RATILAINEN

Odotettu mutta silti epätodennäköinen kasvutarina huipentui perjantaina Helsingissä. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue lunasti ensimmäisen arvoturnauspaikkansa EM-karsinnan toiseksi viimeisellä kierroksella.

Pieni mutta ennenkin painajaisia suomalaisille aiheuttanut Liechtensteinin maajoukkue kaatui Telia 5G -areenan tekonurmella 3–0 (1–0). Esitys ei jättänyt mitään arvuuteltavaa, ja jalkapallokansa sai joulunsa Teemu Pukin tehtyä kaksi maalia ja alustettua yhden Jasse Tuomiselle.

Tuomisen voittomaali oli tämän ensimmäinen A-maajoukkueessa.

– Olen kyllä ihan sanaton. Tämä oli kaikille suomalaisille, tätä hetkeä olemme kaikki odottaneet oikeastaan koko elämämme. Tehtiin unelmista totta, Tuominen sanoi mediakäytävälle päästyään.

– Kauan olen sitä maalia odottanut. Hienoa, että se tuli tällaiseen paikkaan.

 

Analyysi: Via Dolorosan päässä odotti Töölö ja kaikkien aikojen Huuhkaja-juhlat

 

Vuosien EM-karsintapaine purkautui loppuvihellyksestä, jolloin vastoin ottelujärjestäjien kieltoja huomattava osa 10 000 hengen yleisöstä purkautui kentälle juhlimaan voittoa pelaajien kanssa.

Euroopan jalkapalloliiton kurinpitolinjan mukaan odotettavissa on joidenkin tuhansien eurojen sakot Palloliitolle.

Päävalmentaja Markku Kanerva sai puolestaan kisapaikkasuihkun joukkueelta.

– Olin kyllä varautunut tuohon vaihtovaatteilla. Ei vain tullut kuohuviiniä päälle. Odotin vähän tukea (taustaryhmältä) mutta hekin olivat työntämässä sinne, Kanerva naureskeli.

Kanerva ymmärsi myös kannattajien tunteet kentänvaltauksen yhteydessä sekä sanktiot, muttei ollut huolissaan turnauspaikasta.

–Kyllä näissä saavutuksissa on tapana, että porukka innostuu. Tuskin tässä silti pisteitä lähtee.

 

Kansallissankari Kanerva laittaa jäitä hattuun – ”Meillä on vielä tämä yksi matsi

 

20 ensimmäisen peliminuutin aikana Suomi sai väkinäiselläkin pelillä aikaan paitsiomaalin ja pari muuta maalipaikkaa. Paine laukesi Tuomisen tällättyä irtopallo ensimmäisellä laukauksella maalia kohti 21 minuutin kohdalla.

Tuominen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun Liechtensteinin pelaaja taklasi pallon Pukin laukaisupaikasta suoraan maalivahdin eteen Tuomiselle.

Tämän jälkeen Suomi lähinnä hukkasi liukuhihnalta syntyneitä paikkojaan, kunnes Pukki iski ensin 64. minuutilla Pyry Soirin hankkimasta rangaistuspotkusta ja 75. minuutilla päästyään yllättäen harhauttamaan maalivahti Benjamin Büchelin.

Liechtensteinin ainoa todellinen vaaranpaikka kuihtui Paulus Arajuuren taklattua puhtaasti pallon läpiajoon pyrkineeltä Dennis Salanovicilta puolen tunnin kohdalla.

Tuomisen mukaan ottelu meni juuri Huuhkajien käsikirjoituksen mukaan.

– Tiesimme, että tulemme pitämään palloa paljon. Piti vain rikkoa Liechtensteinin bussi. Se helpotti, että saimme ensimmäisen maalin aikaisin, Bate Borisovin hyökkäjä totesi.

 

Ei tästä menestyksestä nyt mitään numeroa tehty – Huuhkajien ensimmäinen maali otettiin Hämeenlinnassa tyynesti vastaan

 

Suomesta kuoriutui päävalmentaja Markku Kanervan alaisuudessa voittava joukkue hämmästyttävässä ajassa. Vasta edellisissä arvokisakarsinnoissa vuoden 2018 MM-turnaukseen Kanerva oli saanut käsiinsä joukkueen, joka ei voittanut vuoteen.

EM-karsinnoissa ja niitä edeltäneessä Kansojen liigassa Huuhkajat koki merkityksellisiä tappioita vain kahdesti Italialle ja kerran Bosnia-Hertsegovinalle vieraissa.

Suomi pelasi nämä karsinnat evakossa olympiastadionilta, ja muun muassa kahdesti taka-askeleita pelaajaurallaan ottanut Pukki nousi tässä ajassa kansainväliseksi maalitykiksi. Hän on tehnyt EM-karsintojen yhdeksässä ottelussa Suomelle yhdeksän maalia.

– Varmasti tätä juhlitaan jonkin verran, on tämä sen arvoinen suoritus. Nyt on ensi kesänäkin jotain, mitä odottaa, Pukki hymyili.

Verrattuna ”kultaiseen sukupolveen”, Kanervan Huuhkajat oli nimettömämpi, mutta yhtenäisempi joukkue. Tätä Tuominenkin korosti.

– Koko jengin ansiota. Kaikki ovat tehneet mahtavaa työtä ja puhaltaneet yhteen hiileen. Nyt saimme siitä palkinnon koko kansalle. Hienoa, että saimme Suomi-futiksen kartalle. Tämähän huomioitiin muuallakin kuin Suomessa, Tuominen huomautti.

Kanerva kiitti myös Palloliiton entistä, edesmennyttä puheenjohtajaa Pertti Alajaa.

– Jos ajattelee koko retkeä, niin monelle henkilölle kuuluu kiitos. Pertti oli isossa roolissa jo rekrytoimassa minua päävalmentajaksi. Hän ei vain päässyt tätä hetkeä todistamaan, Kanerva muistutti. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic