Urheilu

Porin prikaati urakoi sotilaiden jalkapallon Suomen mestaruuden Hämeenlinnassa

Panssariprikaati isännöi nelipäiväistä SM-turnausta sijoittuen kuudenneksi.
Säkylässä ja Niinisalossa majaileva Porin prikaati keltaisissa päihitti Rovaniemen ja Sodankylän Jääkäriprikaatin Kaurialan kentällä pelatussa sotilaiden SM-finaalissa.

Suomen suurin puolustusvoimien joukko-osasto Porin prikaati poistui Hämeenlinnasta sotilaiden jalkapallon Suomen mestarina torstaina. Finaalissa kaatui Jääkäriprikaati jatkoajan jälkeen 5–2 (varsinainen peliaika 2–2).

Länsisuomalaiset selviytyivät turnauksesta ainoana joukkueena tappiotta. Ainoa pistemenetys tuli maalittomassa tasapelissä pronssia voittaneelle kestomenestyjälle Kaartin jääkärirykmentille.

Pelaajat olivat pääosin varusmiehiä, mutta joukossa oli myös muutama kykenevä kantahenkilökunnan edustaja. He ovat pääosin jalkapalloilijoita myös siviilissä, kuten Kaarinan Pojissa Kakkosta pelaava Peetu Savolainen, joka valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Savolainen ratkaisi loppuhetken maalillaan Porin prikaatille finaalipaikan 2–1-voitolla Kainuun prikaatista.

– Omat pelit ovat tällä kaudella jääneet armeijan takia vähemmälle, eikä yhtään täyttä ottelua taida olla, joten kyllä jalat painoivat. Alkulohkopelit tuli väännettyä niin kovaa, että jalat ovat aika mustelmilla. Hyvä, että muut pojat klaarasivat viimeiset pelit, kertoi mestariprikaatin keskikenttäpelaaja.

Peliaika oli 2×30 minuuttia ja finalistit pelasivat neljässä päivässä kuusi ottelua.

Savolaisen edustama KaaPo pelaa HJS:n kanssa samassa lohkossa. Finaaliareenana toiminut Kaurialan kenttä on kuitenkin Savolaiselle tutumpi juniorivuosilta.

– Yhden A-junioreiden pelin muistan täältä (vuodelta 2016), kun kävimme voittamassa sarjakärjen täällä nihkeällä pelillä 1–0. Muistan nuo portaat, joita hapotti kävellä ylös pelin jälkeen.

Maalikuninkuuden voitti Rovaniemen Palloseuran liigajoukkueen portteja kolkutteleva Jarkko Luiro yhdeksällä maalillaan.

Panssariprikaati isännöi Pullerilla ja Kaurialassa sotilaiden SM-jalkapalloa maanantaista torstaihin. Isäntäjoukko-osasto joutui kuitenkin tyytymään turnauksen kuudenteen sijaan jäätyään alkulohkonsa kolmanneksi. Mukana oli kymmenen joukkuetta.

Panssariprikaati selätti lohkossa Karjalan prikaatin 1–2 ja Maasotakoulun 3–1, mutta taipui mitaleille edenneille Porin prikaatille 0–2 ja Kaartin jääkärirykmentille 1–2.

Kilpailunjohtajana toimineen Panssariprikaatin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Kimmo Hartikaisen mielestä omien suoriutuminen oli jokseenkin odotetulla tasolla.

– Odotusarvona on toki aina mitalipelit. Katsoin kaksi peliämme, ja ne olivat tasaisia näitä välieräjoukkueita vastaan. Paremmalla onnella toinen olisi voinut kääntyä prikaatille. Pelin taso oli mielestäni yllättävän hyvä. Neljä parasta erottautuivat selvästi, Hartikainen analysoi.

Muuten Hartikaisen mukaan prikaati suoriutui velvollisuuksistaan hyvin. Kentät oli jouduttu varaamaan aamupäiville ja turnausrytmi oli tiukka, mutta se sopii everstiluutnantin mielestä sotilaille.

– Aloitimme järjestelyt jo keväällä. Järjestelyorganisaatiossa oli 30 ihmistä, joista 20 oli varusmiehiä. Meillä on ollut hyvä yhteistoimintasuhde Hämeenlinnan kaupungin ja Jalkapalloseuran kanssa. Aloitimme siksi aikaisin, ettemme häiritse tavallista jalkapallotoimintaa, Hartikainen selvitti.

Tuomareina toimivat pääasiassa Palloliiton lisensoimat reserviläiset. Tuomarineuvostoa johti UEFA-erotuomari, merivoimien kapteeniluutnantti Petteri Kari, joka lähti ennen turnauksen päättymistä jo Georgiaan Eurooppa-liigan karsintaotteluun tarkkailijaksi.

Sotilaiden jalkapallon SM-kisoja järjestää puolustusvoimat, joka lisäksi pitää vuosittain eri varuskuntien isännöimänä SM-taistoja ammunnassa, hiihdossa, suunnistuksessa ja sotilasviisiottelussa. Muista lajeista vastaa Sotilasurheiluliitto.

Panssariprikaati järjestää ensi vuonna suunnistuksen sotilas-SM-kisat. HäSa

Päivän lehti

14.7.2020