Urheilu

Potku potkulta lähemmäksi rullaluistelun MM-kisoja – Suomen mestari Jani Virtasen päämatka on edelleen maraton

Rullaluistelun maraton on edelleen Suomen mestari Jani Virtasen päämatka, vaikka lyhemmätkin matkat sujuvat hyvin.
Jani Virtasen haaveissa siintävät rullaluistelun MM-kisat. Kuva: Pekka Rautiainen
Jani Virtasen haaveissa siintävät rullaluistelun MM-kisat. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalainen Jani Virtanen, 18, menee lujaa rullaluistimilla. Helsingin Työväen Luistelijoita edustavan maratonmatkan Suomen mestarin ennätys 42 kilometrillä on 1.11.03. Ennätyksenä Virtanen luisteli viime kesänä Oulussa.

– Viime kesä oli muutenkin erittäin hyvä. Ylsin hyvään sijoitukseen myös EM-kisoissa (14:s), vaikka tällä kertaa matkana olikin vain radalla luisteltava 500 metriä. Uskon kuitenkin jatkavani pitemmillä matkoilla, joita olen harjoitellut enemmän. EM-kisoissa 500 metriä luisteltiin heti ensimmäisinä päivinä ja jotenkin vain siihen kisaan löytyi hyvin paukkuja, Virtanen muistelee.

Virtanen on voittanut maratonin Suomen mestaruuden miesten sarjassa jo kahtena kesänä, vaikka kilpaili vasta tänä kesänä ensimmäistä kauttaan yleisessä sarjassa. Nopeasti hän on myös noussut lajin kärkeen Suomessa.

– Pelasin C-B-junioreihin saakka jääkiekkoa, mutta pikkuhiljaa innostuin yhä enemmän rullaluistelusta. Isäni on harrastanut lajia kuntoilumielessä ja siitä se minullakin lähti liikkeelle. Tosissani olen harjoitellut ja kilpaillut vasta nelisen vuotta, Virtanen kertoo.

Virtanen on testannut vauhtiaan jo useammankin kerran kansainvälisissä kisoissa. Nuoren urheilijan haaveena on päästä seuraavaksi lajin MM-kisoihin.

– Hyppy sille tasolle on jo kyllä hieman vaativampi. Lajimme kovimmat koitokset ovat kutsukisoja ja niihin pitää myös saavuttaa tulosrajat, Virtanen muistuttaa.

Rullaluistelu ei ole heikkopäisten hommaa. Virtasen keskivauhti maratonilla on 30–33 kilometriä tunnissa, ja parhaimmillaan alamäissä luistelijat kiitävät päälle kuuttakymppiä.

– Kisaurani alussa kehitykseni oli nopeaa, mutta nyt taistelen ajoista samalla minuuttiluvulla. Tietenkin ajat heittelevät jonkin verran erilaisilla reiteillä, mutta aika hyvin niitä voi vertailla.

– Lähivuosina pitäisi saada lisää maksiminopeutta ja opetella vauhdin säätelyä erilaisissa taktisissa tilanteissa, Virtanen suunnittelee.

Kovien kisojen meininkiä Virtaselle on tarjolla jatkossa enimmäkseen ulkomailla. Suomessa rullaluistelulla on nimittäin vain viitisenkymmentä aktiiviharrastajaa.

– Virossa kisoissa on jo aika hyvin osallistujia. Meillä Kakskerran kisat Turussa ovat hyviä vääntöjä. Siellä vedetään 38 kilometrin reittiä ja mukana on hyvin väkeä, Virtanen kertoo.

Maratonin SM-kisat luisteltiin tänä kesänä elokuun alussa Oulussa. Virtanen voitti ajalla 1.18.16.

– Valmistautuminen niihin kisoihin oli hieman erilainen, sillä aloitin varusmiespalveluksen Panssariprikaatissa kuukausi ennen kisoja. Armeija ei ole kuitenkaan haitannut harrastustani, sillä kisakausihan alkaa olla jo lopuillaan. Berliinissä olisi vielä yksi kisa, mutta sinne en lähde, Virtanen sanoo.

Virtanen uskoo pääsevänsä harjoittelemaan hyvin armeijavuotenaankin.

– Peruskuntoa pitää harjoitella monipuolisesti, ja eiköhän ne harjoitusvapaatkin jotenkin ala pyörimään, Virtanen nauraa. HäSa

Jani Virtanen

Syntynyt 7.12.2000 Hämeenlinnassa

Laji: rullaluistelu

Kotipaikka: Hämeenlinna

Seura: Helsingin Työväen Luistelijoita

Valmentajat: Jaakko Ylitalo, Teemu Ylänen ja Taneli Kerola

Päämatka maraton (42 km), kilpailee myös lyhemmillä matkoilla (radoilla 15 km, 10 km, 1500 m ja 500 m)

Ennätys maratonilla 1.11.03 (Oulussa 2018)

2 SM-kultaa maratonilla, 2 SM-kultaa 10 kilometrillä, 1 SM-kulta 1500 metrillä ja 1 nuorten SM-kulta 10 kilometrillä. 2 SM-hopeaa ja 8 SM-pronssia. EM-kisoissa 14:s 500 metrillä (Oostende, Belgia 2018), maailmancupissa 23:s maratonilla (Rennes, Ranska 2019)

Kilpaillut myös kaukalopikaluistelussa

Päivän lehti

24.1.2020