Urheilu

PS Kemi ja JJK luopuivat sarjapaikoistaan – HJS:llä ohut oljenkorsi pelata ensi kaudella Kakkosessa?

PS Kemin ja JJK:n sarjapaikasta luopumiset avaavat teoreettisen sauman viime kauden päätteeksi Kolmoseen pudonneen HJS:n paluulle Kakkoseen.
HJS Akatemia ry:n toiminnanjohtaja Ville Dahlman ei ole heittänyt kirvestä lopullisesti kaivoon Kakkosessa pelaamisen osalta. Kuvaaja: Juhani Salo

Suomalainen jalkapallo sai murheellisia uutisia kaksin kappalein tiistaina, kun PS Kemi ja JJK luopuivat sarjapaikoistaan Kakkosessa taloudellisten edellytysten puutteen vuoksi.

PS Kemi Oy ja JJK Keski-Suomi Oy ilmoittivat molemmat, ettei kummallakaan ole talousvaikeuksien vuoksi mahdollisuuksia jatkaa toimintaansa.

JJK:n edustusjoukkue jatkaa toimintaansa JJK Jyväskylä ry:n alaisuudessa todennäköisesti Itä- ja Keski-Suomen lohkoissa Kolmosessa, kun taas PS Kemi Akatemia jatkaa pelaamistaan Pohjois-Suomen Kolmosessa niin ikään ry:n alaisuudessa.

Se saattaa avata periaatetasolla poikkeuspäätöksellä myös viime kauden päätteeksi Kakkosesta Kolmoseen pudonneelle HJS:lle pienen oljenkorren pelata ensi kaudella sittenkin Kakkosessa. Päätös on kuitenkin Palloliiton liittohallituksen käsissä.

HJS Akatemia ry:n toiminnanjohtaja Ville Dahlman ei kuitenkaan vielä ole vetämässä asian tiimoilta lippua salkoon.

– Teoriassa asia on mahdollinen, mutta käytännössä mahdollisuus on pieni Palloliiton säännöistä johtuen. Yleinen käytäntö täydennysmenettelysäännöissä, joita on noudatettu, ei asiaa puoltaisi, Dahlman pyörittelee.

– Palloliiton liittohallitus voi kuitenkin halutessaan tehdä poikkeuksia sääntöihin. Oljenkortemme lepää siinä, että Palloliitto päättää, että halutaan pelata 12 joukkueen lohkoissa ja että pohjoisen lohkoista ei löydy täydennysmenettelyyn haluavia joukkueita.

 

Dahlmania hiertää täydennysmenettelyssä erityisesti se, että mikäli PS Kemin ja JJK:n päätökset olisivat tulleet ennen marraskuun lohkojakoa, HJS olisi ollut täydennysjärjestyksessä toisena.

Dahlmanin mukaan HJS olisi näin ollen saanut toisen PS Kemin ja JJK:n luovutetuista paikoista Kakkoseen.

Koska päätökset tulivat vasta tällä viikolla, asia ei olekaan yhtä yksinkertainen.

– Mikäli PS Kemi ja JJK olisivat tunnustaneet ajoissa tosiasiat, HJS pelaisi ensi kaudella Kakkosta. Koska nämä asiat tulevat esiin vasta helmikuussa, täydennysjärjestys on ehtinyt muuttua, sillä liittohallitus on jo vahvistanut lohkojaon marraskuussa. Kritiikkini kohdistuu siis erityisesti ajankohtaan, kun lohkojako on varmistettu, Dahlman sanoo.

Dahlmanin mielestä Palloliiton alaisissa sarjoissa tulisi kaikissa olla lisenssijärjestelmä, jotta tämänkaltaisilta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

– Suomalaisen jalkapallon etu olisi, että seurojen elinkelpoisuus varmistettaisiin. Tuskin kukaan haluaa nähdä tällaisia käänteitä tässä vaiheessa vuotta. Liitolla ja seuroilla on vastuu tässä asiassa, Dahlman huomauttaa.

 

Dahlmania tilanne harmittaa myös Kakkosen uskottavuuden kannalta.

Nykysarjasysteemissä kunkin kolmen lohkon sijoilta 11 ja 12 putoaa, ja suhteellisesti heikoin lohkokymppi putoaa myös. Jos pohjoislohkoon ei nähdä täydennystä ja siinä pelaa vain kymmenen joukkuetta, seurat ajautuvat eriarvoiseen asemaan.

– Heikoin lohkokymppi ei välttämättä löydy juuri pohjoislohkosta. Toisin sanoen mikäli Palloliitto ei täydennä pohjoislohkoa, on mahdollista, että siitä lohkosta ei putoa kukaan. Se olisi irvokasta kaikkien kannalta, Dahlman jyrisee.

– Toivottavasti Seurojen Palloliitto -uudistus poistaa liiton toimintaan pesiytyneen aluepolitiikan, Dahlman tykittää.

 

Dahlman lupaa, että HJS on valmis pelaamaan Kakkosta Kolmosen sijaan, mikäli Palloliiton kutsu käy.

Palloliitto päättää täydennysmenettelyistään Dahlmanin saamien tietojen mukaan näillä näkymin maanantaina.

– Meillä on urheilullinen valmius lähteä osallistumaan Kakkoseen, tekeminen on tähdännyt koko ajan siihen, että tähtäämme nousuun. Harjoittelu on joka tapauksessa mitoitettu Kakkosen tasolle.

Urheilullisesti valmius siis on, mutta miten on taloudellisesti?

– Noin 15 000–20 000 euron kustannusnousu Kakkosessa pelaamisesta tulisi, mikäli päätös olisi HJS:n kannalta myönteinen. Uskon, että hämeenlinnalaisella yritysmaailmalla on halu nähdä HJS korkeammalla sarjatasolla. HäSa

Asiasanat