Urheilu

Pullerin tekonurmi on EU:n hampaissa – SBR-rouhetta on kentässä useita tonneja

Kentän täytteen vaihtaminen olisi Hämeenlinnan liikuntahalleille kallis investointi.
Kumirouhetta joudutaan lisäämään Pullerin tekonurmelle vuosittain useita tonneja. Kuva: Pekka Rautiainen
Kumirouhetta joudutaan lisäämään Pullerin tekonurmelle vuosittain useita tonneja. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan liikuntahallit joutuu toimiin, mikäli saksalaislehti Welt am Sonntagin julkaisema uutinen Euroopan unionin aikeista kieltää SBR-kumirouhetta sisältävät tekonurmikentät vuodesta 2022 alkaen toteutuu. Pullerin tekonurmikenttä sisältää juuri EU:n hampaisiin joutunutta kierrätetyistä auton renkaista valmistettua SBR-rouhetta. Sen sijaan jalkapallohallin kentässä SBR-rouhetta ei käytetä.

Hämeenlinnan liikuntahallien toimitusjohtajan Tuire Pöyhiä kertoo, että Pullerin ulkokentällä on kyseistä rouhetta useita tonneja.

– Keväällä tehtävissä huoltotöissä sitä saatetaan esimerkiksi laittaa lisää 10 000 kiloa kerralla, Pöyhiä sanoo.

Koko kentän uusiminen olisi liikuntahalleille merkittävä investointi. Vuosittaisessa huollossa kumirouheen lisääminen maksaa boin 15 000 euroa.

– Jos rouhe täytyy poistaa kentästä kokonaan, on kyseessä vähintään kymmenien tuhansien ellei sadan tuhannen euron urakka, Pöyhiä arvioi.

Pöyhiän mielestä on joka tapauksessa hyvä asia, että kenttien täytteenä olevia materiaaleja tutkitaan ja niiden käyttöä pohditaan, vaikka kielto toisikin yhtiölle lisää sekä töitä että kustannuksia.

– Siihen täytyy sitten reagoida. Siirtymäaikaa varmasti annetaan ja se antaa meille mahdollisuuden varautua, mikäli tällaiseen täytyy ryhtyä. Minusta ei kuitenkaan ole huono asia, että asioista puhutaan ja niitä selvitellään.

 

Kenttään joudutaan lisäämään kumirouhetta vuosittain, koska sitä ajautuu pois esimerkiksi talvella lumenaurauksen yhteydessä. Jonkin verran kumia kulkeutuu kentältä pois myös pelaajien varusteissa ympäri vuoden.

– Kumia kerääntyy pääsääntöisesti kentän reunalle, kun talvella täytyy aurata ja rouhetta siirtyy lumen mukana. Hallissa ei tarvitse lisätä tavaraa kenttään läheskään samalla tavalla vuosittaisessa huollossa.

 

Esimerkiksi Hollannissa on kumirouhetta vaihdettu luonnonmateriaaliin korkkiin.

– En tiedä korkkitäytteen hintatasoa, mutta varmasti se on todella paljon kalliimpaa kuin SBR-rouhe, Pöyhiä arvelee.

Liikuntahallien toimitusjohtajan mukaan korkista ei ole ainakaan vielä tullut laajasti suosittu vaihtoehto, vaikka Hollannissa sitä onkin ajettu usealle kentälle.

– Hinta voi toki olla ohjaavana tekijänä. Korkki on tietysti sellainen luonnonmateriaali, ettei se varmaankaan loputtomiin riitä, jos sitä aletaan käyttää kaikkien kenttien täytteenä. HÄSA

Päivän lehti

24.2.2020