fbpx
Urheilu

Pullerin tekonurmikenttä suljetaan ensi sydäntalveksi – Päätös aiheuttaa HJS:lle suuria logistisia haasteita

Lämmitettävän tekonurmikentän toistuvat murheet ja taloudelliset syyt johtivat sulkemispäätökseen, joka kolhaisee erityisesti Hämeenlinnan Jalkapalloseuran perusharrastajaa tulevalla talvikaudella.
Pullerin tekonurmikenttä sulkeutuu joulukuun puolivälistä helmikuun loppuun ensi talvesta alkaen. Kuva: Pekka Rautiainen
Pullerin tekonurmikenttä sulejtaan sydäntalven ajaksi. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Syksyllä 2013 avatun Pullerin tekonurmikentän kanssa koetut ongelmat ovat johtaneet uuteen käänteeseen.

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy päätti torstaina 21. maaliskuuta, että Pullerin lämmitettävä tekonurmikenttä tullaan sulkemaan ensi talvesta alkaen joulukuun puolivälistä helmikuun loppuun.

Liikuntahalliyhtiö on tarjonnut HJS:lle takaporttia pitää kenttä auki harjoittelua varten, mutta se merkitsisi HJS ry:n toiminnanjohtaja Tommi Laitilan mukaan harjoitustuntihintojen tuplaamista, että kenttää olisi mahdollista käyttää samalla tasolla kuin viime talvina. Kentän talvikäytön tuntihinta on tähän saakka ollut koko kentältä 97 euroa tunnilta.

– Tuplahinnalla saadaan kenttä pysymään auki samassa kunnossa kuin tähän mennessä. Olemme valmiita maksamaan olosuhteesta, jota voi käyttää, mutta rajansa kaikella. Jo nyt on tarpeeksi työskentelyä sillä saralla, että miten voimme pitää kaikkein vähävaraisimpia mukana toiminnassa, Laitila sanoo.

Pullerin tekonurmikentän sulkeminen kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi tulee aiheuttamaan HJS:lle logistisia haasteita.

– Tähän asiaan on helppoa antaa kannanotto – emme ole kovinkaan tyytyväisiä. Junioripuolemme on tässä suurin kärsijä. Hirveästi ei tarvitse laskea käyttötunteja, että mihin tämä tulee eniten kolhaisemaan, HJS ry:n toiminnanjohtaja Tommi Laitila sanoo.

– Laadukkaat olosuhteet ovat olleet kuitenkin seurassa yksi arvomme. Olemme haastavan tilanteen edessä, että tässä kaupungissa pystyy jatkossakin uskottavasti pelaamaan jalkapalloa. Kolhaisu tulee perusharrastajalle.

 

HJS:n edustusjalkapallotoiminnasta vastaavan HJS Akatemia ry:n toiminnanjohtaja Ville Dahlman säestää Laitilan harmistusta.

– Ihmettelen suuresti, miten kenttä oli aikoinaan auki yli puolet halvemmilla hinnoilla ja kyseinen kohde on joutunut säästötoimien kohteeksi. Ei ole tasapuolista kohtelua, että on yksi ainoa käyttökohde, jonka kenttämaksujen pitäisi kattaa kulut, Dahlman toteaa.

– Toivoisin, että jalkapallo saisi ansaitsemansa olosuhteet tulevaisuudessa kaupungin suurimpana liikuttajana. On murheellista, että vieressä makaa pesäpallokenttäkin täysin käyttämättömänä – sekin oli lopulta hukkainvestointi.

Dahlmanin mukaan Liikuntahallien hinnoittelupolitiikkaan on mahdotonta vastata.

– Mikäli reunaehdot ovat sellaisia, että pyydetään tuplahintaa ja kentän kunnosta ei voida antaa takeita, ei ainakaan edustusjoukkue voi toimia tämänkaltaisten ehtojen kanssa. Erittäin suuri huoli on myös junioreiden harjoitusmääristä.

 

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n toimitusjohtaja Tuire Pöyhiän mukaan lämmitettävän tekonurmen sydäntalven sulkemispäätöksen taustalla ovat taloudelliset syyt.

– Kentän investoinnin taustalla on ollut se, että kentän käyttömaksut pitää pystyä keräämään käyttäjiltä. Kun dataa on kerätty, tällä hetkellä se yhtälö ei toteudu ollenkaan. Ratkaisulla pyritään vastaamaan paremmin valtuuston asettamiin ehtoihin, Pöyhiä kertoo.

Vaikka kentän pakkasrajaksi asetettiin aikoinaan –15 astetta, pienemmätkin pakkaset ovat jäädyttäneet kentän pinnan.

– Jotta enemmän lämpöä voitaisiin ajaa kenttään, se näkyy luonnollisesti suurempina kustannuksina. Vaikka kenttä pidettäisiin kiinni sydäntalvella, se vain pienentäisi tappiota, jota kenttä nyt aiheuttaa.

Pöyhiä sanoo ymmärtävänsä tilanteesta aiheutuvia haasteita HJS:lle.

– Tämä on erittäin hankala rasti, että kymmenien joukkueiden paletti pitää pyörittää uusiksi. Kyllä tässä duunia on, että löydetään korvaavia salivuoroja.

 

Tommi Laitila toivoo, että tehtyä päätöstä harkittaisiin vielä uudestaan.

Säästöpankki-areenan sisähallitilat eivät tule pitkässä juoksussa mahdollistamaan seuran harjoitteluolosuhteita ja -määriä nykyisellään.

– Liikutamme 1200 lasta ja nuorta vuositasolla, niin jokainen ymmärtää, että yksi jalkapallohalli käy aika naftiksi. Vaikka liikuntahalliyhtiön kanta on ollut jyrkkä, toivon, että pääsisimme päättäjien kanssa vielä miettimään asiaa uudestaan ja sitä mikä on suhtautuminen lasten ja nuorten liikkumiseen Hämeenlinnassa. Talouden ymmärtää, mutta tässä on kyse myös arvokysymyksestä, Laitila pohtii.

Mikäli Liikuntahallit ei kuitenkaan pyörrä päätöstään, HJS:ssä joudutaan kovien päätösten ja suunnittelun äärelle miten harjoitusmääriä ei jouduttaisi leikkaamaan kovalla kädellä olosuhdepuutteen vuoksi talvikaudella.

– On selvää, että toimintaa jouduttaisiin rakentamaan uusiksi. Olemme selvittäneet, löytyisikö korvaavaksi vaihtoehdoksi koulujen liikuntasaleja, mutta pääosin niitä löytyisi lauantaisin ja sunnuntaisin. Se on parempi kuin ei mitään, mutta suurta helpotusta se ei vielä tuo vaikka maksimoisimme hallin käyttötunnit aikaistamalla harjoitteluaikatauluja ja korvaamalla osan harjoituksista fyysisen harjoittelun kautta, Laitila miettii. HäSa

Tekonurmikentällä riittänyt talvivaikeuksia

Pullerin tekonurmikenttä maksoi aikoinaan 685 000 euroa, johon valtionapua tuli 150 000 ja Euroopan jalkapalloliitto Uefalta 40 000 euroa ns. HatTrick-avustusrahaa.

Kaupunginvaltuuston investointipäätöksen ehtona oli, että liikuntahalliyhtiö ylläpitää kenttää ilman lisäkustannuksia – eli käytännössä kulut pitäisi saada peittoon vuokratuloilla.

Kentän alla kulkee Elenia-areenasta käsin säädettävä lämmitysputkisto, jonka tarkoitus on estää tekonurmen alaisen joustoasvaltin jäätyminen. Lisäksi kumikentän pintaa voidaan käsitellä levittämällä kentälle sulatuskemikaaleja.

Hämeen Sanomat uutisoi viimeksi viime marraskuussa Pullerin tekonurmikentän lämmityksen kanssa koetuista vaikeuksista. Hämeenlinnan Jalkapalloseuran juniorit ja miesten edustusjoukkue joutuivat perumaan harjoituksia ja otteluita kentän käyttökelvottomien olosuhteiden vuoksi.

Menot