fbpx
Urheilu

Purjelentäjillä kahdet kisat Räyskälän ilmailukeskuksessa

Purjelennon kansainvälinen Räyskälä Masters -kilpailu käynnistyy lauantaina Lopen Räyskälässä. Kansainvälisten kisojen yhteydessä lennetään myös suomenmestaruuksista kaikissa kolmessa kilpailuluokassa (kerholuokka, avoin luokka ja racing-luokka).

Viikon kestävät Masters-kisat lennetään Suomessa toista kertaa. Vuorovuosin Ruotsin Uppsalan kanssa järjestettävissä kisoissa on tällä kertaa mukana 48 konekuntaa.

Mukana on myös monta ulkomaalaista pilottia. Kaukaisin vieras on australialainen Adam Woolley, joka on käynyt Suomessa kolme kertaa, mutta ei ole vielä saanut kokea pitkien kesäpäivien parhaita ilmavirtoja.

– Olen kuullut, että Suomessa lentäminen on parhaimmillaan pitkiä päiviä ja mahtavia nostoja, mutta aikaisemmilla kerroilla sää ei ole suosinut. Siksi palaan nyt takaisin, sanoo Wolley.

Kaikkien kilpaluokkien lentäminen samanaikaisesti on harvinaista. Räyskälän suuri lentokenttä monine kiitoteineen tarjoaa tähän kuitenkin loistavat puitteet.

– Räyskälässä on järjestetty purjelennon arvokisoja jo vuodesta 1963 lähtien. Meillä on suuren lentokentän ja hyvän palvelutarjonnan lisäksi vahvat perinteet ja osaaminen suurienkin kilpailuiden ansiokkaaseen järjestämiseen, muistuttaa Räyskälän ilmailukeskusta luotsaava toiminnanjohtaja Mari Heikkilä.

– Näistä kilpailuista on odotettavissa kovatasoiset ja tiukkaa vääntöä palkintosijoista nähdään viimeiseen kisapäivään saakka, lupaa Heikkilä.

Purjelentokilpailussa lentäjille annetaan joka aamu päivän sään mukaan erilainen kilpatehtävä. Illalla pisteet lasketaan lentäjän palauttamasta SD-kortista, johon purjekoneen GPS-loggeri tallentaa matkan tiedot, eli kuinka nopeasti ja korkealla on lentänyt, mikä oli reitti ja milloin saavutti maalin.

Tehtävät muodostuvat ennalta määritetystä reitistä, joka kulkee tiettyjen käännepisteiden kautta. Käännepisteet ovat yleensä risteyksiä ja muita tunnistettavia maanmerkkejä. Kilpailuissa käytetään kahdenlaisia tehtävätyyppejä. Nopeustehtävässä merkitty reitti pitää kiertää käännepisteiden kautta mahdollisimman nopeasti, ja aluetehtävässä lennetään mahdollisimman monta kilometriä annetulla alueella ennalta määrätyn ajan puitteissa. Kilpailu kestää viikon ja se joka kerää kilpailun aikana eniten pisteitä, on voittaja.

Myös yleisö pääsee mukaan Räyskälä Masters -kisojen tunnelmaan. Aamun tehtävänjako eli briefing alkaa kello 10. Koneiden hinauksia voi seurata puolestaan noin kello 12 alkaen, ja maaliin kilpailijat saapuvat iltapäivällä kello 16–18 välillä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Menot