Urheilu Hämeenlinna

Putoaminen NHL-pudotuspeleissä jätti hampaankoloon Juuse Sarokselle – "Olisin toivonut voivani auttaa joukkuetta vielä enemmän"

NHL:n pudotuspelien karsintakierros vahvisti vallanvaihdon toteutumista Nashville Predatorsin maalilla. Juuse Saros on noussut organisaation tulevaisuuden maalivahdiksi, mutta tavoitteena on kantaa joukkue jatkossa suurempaan menestykseen.
Nashville Predatorsin ykkösmaalivahdiksi nousseen Juuse Saroksen katseet ovat käännetty jo ensi kauteen. Kuva: Sara Aaltio
Nashville Predatorsin ykkösmaalivahdiksi nousseen Juuse Saroksen katseet ovat käännetty jo ensi kauteen. Kuva: Sara Aaltio

Kahden viikon karanteenijakson jälkeen Juuse Saros voi taas liikkua vapautuneesti kotikaupungissaan Hämeenlinnassa.

Mieluummin 25-vuotias Saros pelaisi kuitenkin edelleen NHL:n pudotuspelejä, mutta tappio niskassaan hän palasi edustamansa Nashville Predatorsin suomalaiskollegoiden kanssa kotimaahansa normaalilla reittilennolla kahden välilaskun kautta.

Saroksen edustama Nashville Predators joutui taipumaan jo ensimmäisellä esteellä Arizona Coyotesille otteluvoitoin 3–1. Nashvillen kauden päättyminen näin pian oli organisaatiolle suuri pettymys.

Predatorsin GM David Poile totesi kauden jälkeen suorasanaisesti tyytymättömyytensä ja sanoi muutoksien olevan tulevaisuudessa väistämättömiä.

– Tulosurheilusta kun on kyse, ne puheet ymmärtää. Harmi, että tämä kausi päättyi näin. Olihan se pettymys, ettemme onnistuneet pääsemään pidemmälle. Tulokset ratkaisevat ammattilaisurheilussa ja GM vastaa rakennuksesta, Saros luonnehtii.

 

Elämää ”kuplassa”

Saroksella on takana erilainen kausi NHL:ssä, joka sisälsi kauden keskeytymisen globaalin koronapandemian vuoksi sekä kauden jatkumisen tyhjille katsomoille.

Pudotuspelien karsintakierroksella Saros vietti NHL:n logistisen suunnittelun uroteoksi luonnehditussa ”kuplassa” Edmontonissa.

– Olihan se aika erikoista normaalitilanteeseen verrattuna, vaikka asiat oli järjestetty niin hyvin kuin vain pystyy. Aika tuli hotellilla välillä pitkäksi, mutta kun siihen osasi varautua henkisesti etukäteen, kaikki hoitui kyllä, Saros kertoo.

Saros sanoo ammattimiehen tavoin, että hän ei keskittynyt tyhjiin katsomoihin ottelun aikana.

– Kun peli on käynnissä, peli vie mennessään. Katkoilla, kun ääniefektejä kuulee ja fanit näkyvät vain skriinillä, sen huomasi, että hallissa on kolkompaa.

 

Juuse Saros on jo aloittanut harjoittelun tulevaa kautta silmällä pitäen. KUVA: Sara Aaltio

 

Luottamus antaa motivaatiota

Nashvillessa tapahtuvat muutokset tulevat tuskin kohdistumaan Sarokseen, joka nousi pudotuspeleissä torjuntavastuuseen. Kesken kauden päävalmentajaksi noussut John Hynes antoi valinnallaan omanlaisensa signaalin siitä, että hänen luottomiehensä on tulevaisuudessa Pekka Rinteen sijaan Saros.

Vuosikausia Nashvillen ykkösvahtina toimineella jo 37-vuotiaalla virkaveli Rinteellä on enää vuosi sopimusta Predatorsin kanssa jäljellä.

– Tietysti se antaa lisämotivaatiota, kun pääsee pelaamaan paljon ja on isossa roolissa. Se kuitenkin pitää yhä edelleen ansaita ja olla sen arvoinen. Kun vastuuta saa, haluaa myös kantaa sitä hyvin, Saros toteaa.

 

Kausi jätti nälkää tulevaisuuteen

Saros ei ole täysin tyytyväinen omiin otteisiinsa pudotuspeleissä. Joukkueen pudotessa jatkosta jo varhaisessa vaiheessa jälkianalyyseille on jäänyt aikaa.

– Kaikki tuntui hyvältä harjoitusleirillä ja oli hienoa päästä vielä pelaamaan. Olisin toivonut voivani auttaa joukkuetta vielä enemmän. Kaudesta jäi hampaankoloon ja nälkää jatkoon, vaikka ei nyt ole mikään katastrofifiiliskään, Saros arvioi.

– Arizona-sarja oli maalivahdille hieman hankala, sillä välillä saattoi mennä useita minuutteja ilman laukauksia, kunnes heillä olikin jo laadukas maalipaikka. Jos jossitellaan, niin emme päässeet kauheasti pelaamaan johtoasemassa ja määräämään pelin kulkua.

Saros arvioi, että Arizonan puolustuspelaaminen – maalivahtipeli mukaanlukien – oli Nashvillelle myrkkyä, vaikka vastustajan pelityyli oli ennakkoon tiedossa.

– Meillä oli paljon paikkoja tehdä maaleja, mutta Arizona puolusti fiksusti ja heidän maalivahtinsa (Darcy Kuemper) pelasi hyvin. Jos olisimme pelanneet todella huonosti, olisi helpompaa löytää syy häviölle, Saros pohtii.

– Jos johtoasemaan olisi päästy, vastustaja olisi joutunut avaamaan peliä enemmän ja joukkueellemme olisi avautunut enemmän paikkoja ylivoimahyökkäyksiin.

 

Lainalle HPK:hon?

Vaikka pudotuspelejä pelataankin NHL:ssä tällä hetkellä täyttä päätä, on ensi kauden osalta koronavirustilanne huomioiden monia kysymysmerkkejä ilmassa.

Kun NHL-seuroista on tehty Suomeen lainasopimuksia, on Hämeenlinnassa pohdittu myös sitä, olisiko täysin mahdoton ajatus, että Saros pelaisi lainalla ensi kaudella Euroopassa – ja HPK:ssa?

Tälle ajatukselle Saros ei ole mielessään vielä tilaa antanut.

– En ole miettinyt lainajuttuja oikeastaan ollenkaan. Nyt on alkamassa niin sanotusti kesätreenijakso. Kauden odotetaan tällä tietoa alkavan joulukuussa, mutta moni asia voi vielä muuttua. Viikko kerrallaan nyt katsotaan miten tästä eteenpäin edetään, Saros sanoo. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic