Kolumnit Urheilu

Pysytään aina pikkuveljenä - Lentopalloliiton kustannukset kasvaneet tasaisesti, mutta harrastajamäärä laskenut

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalaisesta lentopallosta kuului viikonloppuna hyvää. Tai oikeastaan ihan vain lentopallosta, valikoidusta suomalaisnäkökulmasta katsottuna. Tuomas Sammelvuo teki odotetun ja vei Venäjän Tokion olympialaisten miesten lentopalloturnaukseen.

Siinäpä ne hyvät asiat sitten olivatkin. Maailman tämän hetken paras maajoukkue menestyy suomalaisen valmentajan kanssa samaan aikaan, kun Suomessa on munittu huolella.

On toki oikein iloita Sammelvuon menestyksestä. Hän on kovalla työllä saavuttanut asemansa ja tuloksensa, mikä kuluneen vuoden aikana on sisältänyt myös Venäjän Superliigan ja Kansojen liigan mestaruudet. ”Köpi” on päivätyönsä suomilentiksen eteen tehnyt ja siirtynyt ammattilaisena seuraavalle askelmalle.

 

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho paljasti maanantaina, ettei Suomi saanut valmentajansa huippusiirrosta senttiäkään.

Puheenjohtaja Pasi Sydänlammi, joka neuvotteluissa oli vastuullisena, vahvisti, ettei tämä ollut käytännössä edes mahdollista, sillä Sammelvuon voimassa olleessa sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää.

Huhujen mukaan Venäjä valmistautui uuden päävalmentajan hankintaan varsin painavin rahasalkuin, ja Suomi suunnitteli Sydänlammin mukaan 100 000–200 000 euron hyvityksen pyytämistä, mutta nämä skenaariot eivät Sammelvuon moneen kertaan uusitun kaverisopimuksen takia kohdanneet.

Valmentaja sai purkaa itse sopimuksensa ja siirtyä ilmaiseksi uuden työnantajan palvelukseen. Kaupan voittajat: Venäjä ja Sammelvuo. Häviäjä: suomalainen lentopallo.

 

On vaikea nähdä, että Suomen miesten maajoukkue olisi hävinnyt 15 ottelua peräkkäin, jos Sammelvuon projekti olisi jatkunut tai henkilöstönvaihdos olisi tapahtunut muutamaa kuukautta aiemmin. Urheilutuloksellisesti alamäki seurasi siirrosta, vaikka enteitä oli jo Sammelvuon kauden lopussa.

Tietenkin pienen Suomen olisi ollut vaikea edes jarruttaa Sammelvuon siirtoa etenkään nykyisessä ajatusmaailmassa, jossa jokaisen suomalaisen henkilökohtaiset saavutukset olisivat kansallinen voimavara, vaikka oma pesä siitä kärsisikin.

Eipä ole Suomen nykyisen päävalmentajan Joel Banksinkaan kansainvälinen ura hyödyttänyt lentopallon nollasarjalaista Englantia. Ehkä Suomi saa osinkonsa Sammelvuon Venäjän-urasta, jos tämä joskus palaa Suomeen töihin. Nautitaan siihen asti isoveli-Venäjän esimerkistä.

 

Irvokkaimpana Sammelvuon ulosostopykälätön sopimus näyttäytyi tiistaina, kun Lentopalloliitto ilmoitti joutuvansa säästämään vuodessa 700 000 euroa. Alijäämäisyys menee maaliskuussa aloittanutta Siika-ahoa enemmän edeltäjä Keijo Säilynojan piikkiin.

Ei voi kuitenkaan todeta mustavalkoisesti, että Säilynoja olisi aiheuttanut suomalaisen lentopallon tuhoja. Vastuu muun muassa Sammelvuon sopimuksesta on viime kädessä ollut Lentopalloliiton hallituksella. Sammelvuon keskiviikkona julkaiseman Facebook-päivityksen mukaan hänen siirtoneuvottelujaan itse asiassa hankaloitti Venäjälle kontakteja omanneen Säilynojan erottaminen.

Isoista ongelmista kertoo muun muassa se, että lentopalloväen parissa ilmeisen pidetyn ex-kiekkomiehen potkuja seurasi kahden tärkeän arjen pyörittäjän, tukipalvelupäällikkö Päivi Harrin ja huippu-urheilun hallintopäällikkö Jaana Laurilan irtisanoutumiset.

 

Tappioita ja säästötarvetta seliteltiin muun muassa Rovaniemellä järjestetyn Power Cupin odotettua alhaisemmilla tuotoilla, minkä ei varsinaisesti olisi pitänyt yllättää turnauksen ollessa kävijöiden kannalta suoraan sanottuna syrjässä.

Isoin ongelma löytyy vielä syvemmältä lentopallo-Suomen maaperästä: liiton kustannukset ovat kasvaneet tasaisesti, samalla kun harrastajamäärä, etenkin poikapelaajien määrä, on laskenut.

Kehitys on ollut samansuuntainen pitkään. Huippu-urheilun eli käytännössä miesten maajoukkueohjelman hyvällä työllä liekkiä pidettiin yllä noin 15 vuotta. Nyt on nopeasti palattu lähtöruutuun, jossa uudelle kierrokselle lähdettäessä on sentään toinenkin pelimerkki: naisten maajoukkue. Resurssit eivät vain ole yhtä hyvät kuin Sammelvuon kierroksella.