Urheilu

Ranskalaisseuran kärsivällisyys palkittiin – Cocksin Rönnberg siirtyy yhteen maailman parhaista liigoista

Suomen käsipallon ykköstähti vaihtaa Riihimäen ranskalaiseen perinneseuraan Ivryyn kesällä.
Nico Rönnberg oli vauhdissa Suomen paidassa tammikuussa Riihimäellä, kun Suomi pieksi EM-esikarsinnassa Georgian. Kuva: Tomi Vesaharju
Nico Rönnberg oli vauhdissa Suomen paidassa tammikuussa Riihimäellä, kun Suomi pieksi EM-esikarsinnassa Georgian. Kuva: Tomi Vesaharju

Riihimäen Cocksin ja Suomen käsipallomaajoukkueen tähtitakamies Nico Rönnberg pääsee maistamaan ammattilaisuutta Euroopan huippusarjoissa ensi kaudella. Rönnberg siirtyy Cocksista Ranskan pääsarjassa Starliguessa tällä hetkellä pelaavaan US Ivryyn.

Ivry tiedotti Rönnbergin tehneen kahden vuoden sopimuksen torstaina.

– Hän on pelaaja, jota olemme seuranneet jonkin aikaa, ja olemme erittäin iloisia siitä, että hänet allekirjoitettiin. Hän on melko säntillinen ja asettaa tavoitteita. Hän osaa hyökätä ja puolustaa. Starligue on vaativa, mutta hänellä on potentiaalia siihen, USI:n presidentti Pascal Léandri sanoi seuran verkkosivuilla.

27-vuotiaalle vasemmalle takapelaajalle siirto ulkomaille on uran toinen. Hän kävi kaudella 2012–13 kokeilemassa norjalaisessa Arendalissa.

Läpimurto kansainväliselle tasolle tapahtui kuitenkin Cocksissa, jonka kanssa hän on juhlinut kuutta peräkkäistä Suomen mestaruutta viime kausina. Heittokone aukaisi isot ovet Eurooppaan oltuaan viime kaudella Mestarien liigan lohkovaiheen paras maalintekijä.

Tälläkin kaudella Suomen vuoden käsipalloilijan titteliä kantava Rönnberg on ollut Cocksin tärkeimpiä pelaajia. Hän on ollut SM-liigassa ja Baltian liigassa joukkueensa paras maalintekijä 64 ja 33 maalillaan.

Starligue on Euroopan tasokkaimpia käsipallosarjoja. Liigaa viime vuodet dominoinut Paris Saint-Germain ja kirittäjä Montpellier kamppailevat tälläkin kaudella Mestarien liigan puolivälieräpaikoista.

Rönnbergin mukaan Ranskan ja Norjan käsipallosarjoja ei voi edes verrata toisiinsa, Suomesta puhumattakaan.

– Norjassa monet joukkueista ovat puoliammattilaisia, kun taas tämä on yksi parhaista liigoista maailmassa, Rönnberg huomautti Hämeen Sanomille.

– Koko liiga on täysammattilainen. Ivry treenaa 8–10 kertaa viikossa eli tuplasti enemmän kuin Cocks. Tottakai se on ihan eri juttu, mutta samaa palloa heittelen siellä.

Pelaajan omakin tilanne on muuttunut Cocksissa pelatessa. Rönnberg on ikäisekseen kokenut johtavan roolin pelaaja, ja nyt myös perheellinen, kaksivuotiaan pojan isä.

Sitä ajatellen Rönnberg pääsee elämään unelmaansa. Hänestä tulee ensimmäinen Ranskassa ammatikseen pelaava suomalaiskäsipalloilija.

– Tämä joukkue on halunnut minut jo parin kauden ajan. Nyt saimme neuvottelut loppuun agentin kanssa, ja myös valmentaja itse otti yhteyttä. Saamme asua Pariisissa perheen kanssa, ja pelaan huippukäsipalloa, eli pakko myöntää, että olen tosi tyytyväinen, Rönnberg myhäilee.

Tienestieroja suomalaisen puoliammattilaisjoukkueen ja ranskalaisen ammattilaisseuran välillä Rönnberg ei halunnut raottaa.

– Voin sanoa, että elämme hyvin uuden seuran palkalla, ja saan myös säästötilille rahaa, hän viestitti hymiöiden kera.

Pariisin esikaupunki Ivry-sur-Seinessä majaansa pitävä seura kuuluu Ranskan perinteikkäimpiin käsipallossa. Se on pelannut maan korkeimmalla sarjatasolla pisimpään, yhteensä 62 kautta. Ranskan mestaruuksia sillä on kahdeksan, joista edellinen vuodelta 2007.

Tällä hetkellä US Ivry tosin kamppailee paikastaan 14 seuran liigassa. Viime kaudella se oli viimeinen säilyjä ja on nytkin sijalla 12. Europeleihin ei ole asiaa ja pääsarjapaikkakaan ei ole vielä varma, mutta Rönnberg pitää Ivryä parhaana vaihtoehtona uransa kannalta.

– Ivry ei ole huippujoukkueita, mutta voitti viime viikolla Montpellierin. Se kertoo, miten kova liiga on ja myös mikä Ivryn paras taso on. Luulen, että saan ison roolin, joka veisi vielä eteenpäin uralla. En halunnut allekirjoittaa sopimusta liian hyvän seuran kanssa, Rönnberg totesi.

– Aina pitää pelata hyvin, jotta paikka pysyy. Mutta se on siellä ehkä vähän helpompaa kuin kärkijoukkueessa, jossa on isoja tähtiä samalla pelipaikalla.

Rönnbergin sopimuksesta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Yle Sporten. HäSa

Päivän lehti

25.2.2020