Urheilu Janakkala

Rauta oli kevyttä nuorten SM-lavalla

Janakkalalaisseurat Turengin Sarastus ja Team Nordic Thunder isännöivät nuorten klassisen voimanoston SM-kisat.
Turun M-Clubin Aku Heinonen nosti Suomen ennätyksen jalkakyykyssä. Kuva: Tomi Vesaharju
Turun M-Clubin Aku Heinonen nosti Suomen ennätyksen jalkakyykyssä. Kuva: Tomi Vesaharju

Janakkalalaisseurojen Turengin Sarastuksen ja Team Nordic Thunderin isännöimät nuorten klassisen voimanoston SM-kisat jatkuivat sunnuntaina M23-ikäluokan sarjoilla.

Kuudessa painoluokassa oli mukana 33 nostajaa ja kovimmat tulokset nostettiin yli 120 kilon sarjassa, jossa ennakon mukaisesti mestaruudesta tuli tiukka taisto.

Turun M-Clubin Aku Heinonen avasi kisan jalkakyykyn suomenennätyksellä 335 kiloa ja se ratkaisi lopulta voiton. Yhteistulos oli uusi ennätys 775 kiloa, jossa penkkipunnerrus oli 160 kiloa ja maastaveto 280 kiloa. Parkanon Puntin Nuutti Mansukoski jäi niukasti hopealle ennätyksellään 772,5 kiloa (290–182,5–300).

Päivän paras IPF-pisteissä (tulos suhteessa omaan painoon) oli Viitasaaren Viestin Eetu Kumpulainen (74 kg), jonka voittotulos oli 616 kiloa.

Sarjassa 83 kiloa Sarastuksen Juho Nordström nosti hopealle tuloksella 555 kiloa (200–125–230). Hänen ennätyksensä on 570 kiloa. Edelle ylsi Juankosken Punnerruksen Teemu Tuovinen (582,5 kg).

– Voitosta lähdin taistelemaan, mutta kyykyn takia kisa meni pilalle. Puolitoista vuotta olen lajia harrastanut eli myöhäisellä iällä olen aloittanut. Kyykky on minulle vahvin ja nyt vaan lisää treeniä, kommentoi hämeenlinnalaislähtöinen Nordström, joka opiskelee Lappeenrannassa fysioterapiaa.

93-kiloisten mestari Kalle Närhi jäi selkeästi ennätyksestään 715,5 kiloa voittotuloksella 675. Hän kertoi tavoitteekseen marraskuun EM-kisat ja arveli, että 750 kiloa voisi riittää mitaliin. TNT:n Mikko Rauhanen oli seitsemäs (555kg).

Sarastuksen ja TNT:n puheenjohtajat Seppo Sohlman ja Antti Savolainen olivat kisojen puuhamiehinä ja rehkivät jo kisojen alla pitkiä päiviä.

Sarastus on vuonna 1913 perustettu yleisseura, jonka ohjelmaan on historian kuluessa kuulunut monia lajeja. Nykyisin voimailujaoston lisäksi aktiivisena toimii suunnistusjaosto.

– Seuramme toiminta on kutistunut paljon ja esimerkiksi Heinäjoki-hölkästä luovuttiin, kun tekijöitä ei enää ollut. Voimailukin oli hiipumassa, mutta nyt meillä on muutamia nuoriakin jälleen mukana, Sohlman iloitsi.

Viime vuonna Sarastukselle tuli arvokisamenestystä, kun Emmi Viljanen oli MM-neljäs alle 18-vuotiaissa (52 kg) ennätyksellään 250 kg ja jalkakyykyssä hän sai hopeaa. Hän ei kilpaillut kotikisoissa.

TNT perustettiin vuonna 2003 voimanoston ja penkkipunnerruksen erikoisseuraksi. Kotipaikka on Janakkala, mutta jäseniä on alusta asti ollut ympäri Suomea.

– Nämä kisat järjestimme yhdessä ja melko nopealla aikataululla, kun kisoille ei löytynyt järjestäjää. Päätimme, että kun nuoret ovat treenanneet SM-kisoja varten, niin pakkohan ne on hoitaa. Osanottajia olikin enemmän kuin viime vuonna ja mukana oli useita nuoria, jotka ovat menestyneet jo kansainvälisestikin, Sohlman korosti.

Sohlman on myös lajiliitossa varustevoimanoston koordinaattori ja mukana maajoukkueen toiminnassa.

– Ikäluokkia on muokattu ja nuorten vanhimmat ikäluokat ovat nyt kansainvälisten sarjojen tavoin 18- ja 23-vuotiaat. Tämä helpottaa myös maajoukkueen rakentamista. Aiemmin Suomessa jaottelu oli 17-vuotiaat, 20-vuotiaat ja 23-vuotiaat, Sohlman kertoi.

– Uusien sääntöjen mukaan kisaamaan voi tulla sinä vuonna, kun täyttää 12 vuotta. Aiemmin raja oli 14 vuotta ja se on rajana edelleen kansainvälisissä kisoissa. Alle 14-vuotiailta ei kuitenkaan rekisteröidä ennätyksiä. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic