Urheilu Loppi

Räyskälässä lennetään purjelennon Suomen mestaruuksista – Lopen kentällä alkaa olla taas vipinää

Heinäkuussa järjestettävät SM-kisat kokoavat taivaalle kolmisenkymmentä purjekonetta. Perinteiset Jannen kisat saavat lisäarvoa.
Räyskälän lentokenttä on tuttu paikka purjelentäjille. SM-mitaleista Lopella lennetään tänä kesänä heinäkuussa. Kuva: Saara Airaksinen
Räyskälän lentokenttä on tuttu paikka purjelentäjille. SM-mitaleista Lopella lennetään tänä kesänä heinäkuussa. Kuva: Saara Airaksinen

Räyskälän ilmailukeskus isännöi tänäkin kesänä kovatasoisia purjelentokisoja. Koronakaranteenien takia kesäkuulle kaavailtu kansainvälinen Räyskälä Masters -kisa peruttiin, mutta heinäkuun 18.–25. päivinä taivaalla kaartelee kolmisenkymmentä pilottia kolmen luokan SM-kisoissa. 37. kerran järjestettävien Jannen kisojen yhteydessä lennettävissä kisoissa ratkotaan racing-luokan, avoimen luokan ja kerholuokan mestaruudet.

SM-kisat järjestää tällä kertaa Räyskälä-säätiö, joka vastaa myös elokuussa kolmena viikonvaihteena lennettävistä gp-kisoista. Elokuun kisoihin on tulossa myös maajoukkue leireilemään.

Vielä syyskuussakin Lopella lennetään kilpaa Lentokerho-63:n järjestämissä maaliinlaskun SM-kisoissa.

Räyskälä-säätiön lentopaikan päällikön Esko Lehtosen mukaan kevät oli hiljaista aikaa Lopen kentällä, mutta kesäkuussa purjelentäjätkin ovat päässeet taas vauhtiin.

– Kyllä toukokuussa homma oli vielä aika kuollutta. Koronarajoitusten takia muun muassa koululennot kaksipaikkaisilla koneilla olivat aika ongelmallisia, samoin kuin kaikki toiminta isommilla koneilla. Kansainvälisen Masters-kisankin jouduimme siirtämään ensi vuoteen, sillä emmehän me olisi saaneet ulkomaalaisia kilpailijoita millään Suomeen, Lehtonen pohtii.

Uusiakin lentäjiä taivaalle

Masters-kisojen yhteydessä oli alunperin määrä lentää myös SM-kisat.

– Onneksi SM-kisoille löytyi sopiva ajankohta heinäkuulta, ja Masters-kisoille sovittiin uusi ajankohta ensi vuoden kesäkuun 5.–12. päiville, Lehtonen kertoo.

Paljon uusiakin pilotteja saadaan taivaalle tänä kesänä. Kurssitoiminta on nimitäin jopa aiempia kesiä vilkkaampaa.

– Purjelennolla pyyhkii nyt ihan mukavasti. Kakkoskurssimmekin täyttyi heti, ja välillä on jouduttu myymään jopa ”ei oota”, Lehtonen nauraa.

”Tasaista on luvassa”

Räyskälän Ilmailukerholla (RAC, Räyskälä Aeroclub) on vahva osanotto heinäkuun SM-kisoissa. Racing-luokassa RAC:n lentäjistä on mukana Aku Jaakkola, avoimessa luokassa Martti Sucksdorff, Martti Koivula, Esko Lehtonen, Olli Teronen ja Mikko Nurminen, ja kerholuokassa Sakari Pyörre ja Sami Rissanen.

– Porukassamme on koviakin nimiä, mutta uskon, että kisa tulee olemaan todella tasainen. Jaakkola ja Koivula lukeutuvat ainakin suosikkeihin, Lehtonen povaa.

SM-kisat on reilun viikon mittainen urakka, mutta huonolla lentosäällä taivaalle ei ole asiaa. Sääntöjen mukaan mestaruudet voidaan jakaa vain yhdenkin lentopäivän tuloksilla.

– Toivottavasti sää suosii meitä heinäkuussa, ja kisareiteille osuisi hyviä nosteita. Säätilahan tässä lajissa näyttelee aina suurta roolia. Monissa kisoissa olemme odotelleet maassa lentokelpoisia oloja päivätolkulla. Viime vuonna meillä kävi vastaavasti niinkin hyvä tuuri, että kisoissa oli vain yksi lentokelvoton päivä, Lehtonen muistelee. HäSa

Päivän lehti

7.7.2020