Urheilu Riihimäki

RC-autot vauhdissa Riihimäellä – RiiUA ja seurakunta isännöivät radio-ohjattavien autojen kerhokisaa

Riihimäen Urheiluautoilijoiden Joenna Oksanen laittaa varikolla renkaisiin pitoainetta ennen lähtöä.

RC-autoilla kilpaa ajavat kuljettajat mekaanikkoineen hääräävät Harjunrinteen koululla Riihimäellä sunnuntaina, kun Riihimäen Urheiluautoilijat järjestää yhdessä Riihimäen seurakunnan kanssa kaikille avoimet radio-ohjattavien autojen kerhokilpailut.

RiiUA:n pienoisautokerhon harrastajat kokoavat koulun saliin neulehuopamatoista koko lattian peittävän 1:10-kokoluokan kilparadan. Radalla on leveyttä vain noin kaksi metriä, eli kuskeilta vaaditaan taitoa ja tarkkuutta parhaimmillaan noin 60 kilometrin tuntivauhdilla etenevien autojensa ohjaimissa.

Jännitys tiivistyy jo aamulla, kun kuljettajat pääsevät radalle tutustumaan uuteen rataprofiiliin. Kuhinaa riittää myös varikolla, jossa autojaan huoltavat ja säätävät niin kuljettajat kuin mekaanikotkin yrittäen löytää parhaat säädöt. Yhden ajettavan erän pituus on viisi minuuttia. Ja jos palkintopallille halajaa, niin virheisiin ei ole juurikaan varaa nopeatempoisessa lajissa.

Mukana kilpailussa on kuljettajia vasta-alkajista Suomen mestareihin saakka. Kilpailut alkavat aamulla kello 8 vapailla harjoituksilla. Aika-ajot alkavat noin kello 10.15 ja finaalit noin kello 14.30. Yleisöllä on vapaa pääsy tapahtumaan ja mahdollisuus tutustua harrastukseen.

RiiUA:n pienoisautokerhossa ajellaan aina sunnuntaisin kelo 9.50–16, jolloin pääsee myös kokeilemaan ajamista oikealla radio-ohjattavalla kilpa-autolla. Harrastaminen ja ajaminen kerhossa on ilmaista ja kerholla on myös kerhoauto, jolla voivat ajella ne, joilla ei vielä omaa autoa ole.

Kerhoa vetävän Petri Oksasen mukaan harrastuksessa pääsee liikkeelle 400–600 euron hankinnalla, josta on myös iloa vuosiksi eteenpäin.

– Kerholla voi ajella ihan ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa. Harrastus on paljon edullisempaa ja halvempaa kuin mitä moni ajattelee, vaikka ajaisi kilpaa SM-tasolla asti. Kerholla ajetaan pääsääntöisesti sähkökäyttöisillä nelivetoisilla touring-autoilla, Oksanen kertoo.

RC-autoilu on lisännyt tasaisesti suosiotaan. Tänä syksynäkin kerholla harrastuksen on aloittanut jo useampi uusi harrastaja. Toimintaan on myös helppo tulla mukaan. RiiUA:n pienoisautokerhossa on panostettu erityisesti aloittelevien harrastajien tukemiseen, ohjaamiseen sekä valmentavaan toimintaan. Aloittelijoille on kerhossa oma ajovuoro, josta siirrytään vauhdikkaampiin ajovuoroihin taitojen kehittyessä.

Pienoisautoilu ei ole vain ajamista, vaan siihen sisältyy muitakin elementtejä tekniikkaan ja kädentaitoihin liittyen. Autoissa pystyy säätämään kaikkea rengaskulmista ja iskunvaimentimista lähtien. Viritetyllä kisakoneilla mennään asfalttiradalla parhaimmillaan yli sataa. Kyseessä on myös AKK:n alainen moottoriurheilulaji.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic