Urheilu

Remmel: Lehkosuon päätä vaaditaan jo vadille – mutta kuka on parempi vaihtoehto HJK:lle?

Mika Lehkosuon asemasta on keskusteltu, mutta kuka olisi Lehkosuota parempi vaihtoehto HJK:lle, kysyy Hämeen Sanomien urheilun jalkapalloasiantuntija Gert Remmel.
Mika Lehkosuo on ollut myrskyn silmässä Eurooppa-liigasta karsiutumisen jälkeen.

HJK:n totaalinen epäonnistuminen Eurooppa-liigan karsinnoissa Lljubljana Olimpijaa vastaan käynnisti luonnollisesti spekulaatiot helsinkiläisseuran eri toimihenkilöiden sopivuudesta ja jopa ammattitaidosta.

Ennen kaikkea päävalmentaja Mika Lehkosuon kohdalla on vihjattu suhteellisen suoraan, että Suomen suurimman seuran olisi aika pohtia vakavasti muita vaihtoehtoja.

Niin sen pitääkin olla. Valmentajilla on tai ainakin pitäisi olla tiettyyn pisteeseen saakka myös tulosvastuu suhteutettuna suhteellisuudentajuun.

Liiankin kauan suomalaisessa jalkapallossa on saatu pidettyä työpaikoista kiinni kertomalla liikuttavia adjektiivitarinoita tai kaveeraamalla opportunistisesti esimiehen kanssa.

Onhan aina iso kynnys antaa kaverille potkuja, joten kysyeinen strategia on tehokas.

 

Lehkosuon osalta tilanne on laajempi.

HJK on ylivoimaisesti Suomen suurin ja vaikutusvaltaisin seura. Pidettiin siitä tai ei, se on fakta.

Sekin on fakta, että HJK:n valmentaja ei ole vain yhden suomalaisen kaupungin joukkueen valmentaja. Kuten FC Barcelonankaan päävalmentaja ei ole vain yhden katalonialaisen kaupungin joukkueen valmentaja tai Legia Varsovan päävalmentaja ei edusta vain yhden puolalaisen kaupungin seuraa.

Kyse on paljon suuremmasta asiasta, niin sisällöllisesti kuin mielikuvallisesti. HJK edustaa Euroopassa omalla tavallaan mielikuvaa suomalaisesta jalkapallosta kaikilla tasoilla.

Samaan hengenvetoon on sanottava, että Lehkosuo on valmentaja joka ei aiheuta häpeää edustaessaan HJK:ta Euroopassa.

Lähihistoriassa HJK:lla on ollut valmentajia, joista ei voi sanoa samaa.

Lisäksi Lehkosuolla on todella korkea työmoraali ja luonne, joka vaatii häneltä itseltään ja muilta jatkuvaa uudistumista ja uteliaisuutta.

Nyt herääkin kysymys: Kuka olisi Lehkosuota parempi suomalainen valmentaja HJK:lle?

 

Tietysti kansalaisuus ei voi, eikä saa, olla kriteeri mahdollisen uuden päävalmentajan valinnassa nyt eikä tulevaisuudessa.

Samalla on kuitenkin diplomaattisesti todettava, että ilmassa ei ole näkynyt merkkejä siitä, että HJK:n sisällä oltaisiin erityisen hyvin kartalla Euroopan valmentajamarkkinoista.

Varsinkin niistä tutkan alla olevista markkinoista, joista valmentaja voisi löytyä. Kauniisti sanottuna HJK:n taloushauis ja yleinen vetovoima ei ole sellaista luokkaa, josta maailman ykköskategorian valmentajat kiihottuisivat.

Joten jos HJK:n seuraava valmentaja löytyy edellisten tavoin Suomesta, vaatimusten täytyy silti olla samoja. Valmentajan on oltava kartalla oikeasti siitä mitä jalkapallossa ja jalkapallovalmennuksessa 2000-luvulla tapahtuu. On tunnistettava suuseurajalkapallomainen pelitapa, jonka voi viedä käytäntöön lyhyessäkin ajassa.

 

Sellainen ammattilainen löytyisi, jota HJK:n ei tarvitsisi Euroopan lehdistötilaisuuksissakaan hävetä.

HJK:n epäonneksi yksi sellainen ammattilainen, Simo Valakari, on poissa laskuista. Valakarin työnlaatu valmentajana Norjassa on tällä hetkellä sellainen, että hänen seuraavaa sopimustaan neuvotellaan aivan eri suuruusluokan seuroihin ja sarjoihin kuin HJK ja Veikkausliiga.

Rovaniemellä erittäin hyvää työtä tekevä Toni Koskela täyttäisi kaikki edellä mainitut kriteerit, mutta hänen kokemuksensa päävalmentajana pääsarjatasolla on vasta alle yhden kauden mittainen. Vaikka ilman vastaavaa kokemusta moni nuori valmentaja on saanut Euroopassa homman hoidettua hyvin, HJK on monimutkaisena organisaationa sellainen, joka vaatisi hieman enemmän vastaavaa kokemusta pohjalle.

Joten kysymys kuuluu edelleen: Kuka olisi Lehkosuota parempi suomalainen valmentaja HJK:lle?

Niinpä.

Menot