Urheilu

Robert Ven kiskoi ensimmäisen maailmancupmitalinsa ja helpottui EM-valintapaineen hellitettyä

Janakkalalaissoutaja antoi vakuuttavat EM-näytöt uran parhaalla sijoituksellaan kansainvälisissä suurkisoissa.
Robert Ven souti koko Plovdivin maailmancupviikonlopun mitalivauhtia. Kuva: Czucz Bálint
Robert Ven souti koko Plovdivin maailmancupviikonlopun mitalivauhtia. Kuva: Czucz Bálint

Yksikkösoutaja Robert Ven ylsi sunnuntaina ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle soudun maailmancupissa. Turenkilainen souti Bulgarian Plovdivissa kilpaillussa kauden ensimmäisessä maailmancupregatassa kolmanneksi.

Ven on soutanut aiemmin vain kerran maailmancupin A-finaalissa. Hän oli kolme vuotta sitten Italian Varesessa neljäs.

– Ei voi kiistää, etteikö olisi ollut hyvä fiilis maaliviivaa ylittäessä. Ensimmäinen mitali kuitenkin, Ven myhäili.

Suomen edellinen suodun maailmancupmitali on kesältä 2008, jolloin Sanna Sten ja Minna Nieminen olivat naisten pariairokaksikossa kolmansia Puolan Poznanissa. Myöhemmin samana kesänä Sten ja Nieminen soutivat olympiahopeaa Pekingissä.

 

Kärjen eroista muodostui Plovdivin altaassa varsin selvät. Ennakkosuosikki Damir Martin Kroatiasta piti pintansa dominoiden finaalilähtöä mielensä mukaan. Voittoaika painui vastatuulessa 7 minuuttiin ja 26,9 sekuntiin.

Venin taakse lauantain välierässä jäänyt Valko-Venäjän Pilip Pavukov johti finaalissa suomalaista koko matkan ja otti hopeaa ajalla 7.33,04. Ensimmäisen 500 metriä viimeisenä soutaneen Venin aika oli 7.37,29, jolla nelonen Pierre de Loof Belgiasta jäi kolmen sekunnin päähän.

– Huomasin lämmittelyssä, että keli oli yllättävän raskas, niin päätin lähteä tekemään omaa soutua. Muut lähtivät mielestäni liian ahneesti. Kylmäpäisyyttä se vaatii, kun kaverit lähtevät kovaa, mutta tämä oli kokeneen ja fiksun soutajan veto. Kuntokin on hyvä, niin kuin tämä viikonloppu osoitti, Hämeenlinnan Soutajien mies arvioi.

 

Maailman tämän hetken terävimmän kärjen soutajia ei Plovdivin yksiköissä juuri Martinin lisäksi esiintynyt, mutta suomalaisille kisa oli arvokas. Bulgariassa jaettiin käytännössä Suomen edustuspaikka kolmen viikon päästä käytäviin EM-kisoihin.

– Keski-Euroopassa tiedetään, että tarjolla on muitakin kisoja. Esimerkiksi se Piedilucon regatta (jossa Ven oli kuukausi sitten viides ja seitsemäs) oli kovempitasoinen kuin tämä. Bulgaria on logistisesti vaikea kohde, ja täällä on ennen ollut vatsatautiepidemioita, Ven selvittää.

– Tiedostin kyllä, että tämä ei ollut ihan tavallista maailmancuptasoa, ja laitoin jäitä hattuun, mutta oli tämäkin kova kisa. Hyvä avaus maailmancupkaudelle.

Ven ei soutanut suoraan suomalaisia vastaan, mutta sinivalkoisesta ykkösmiehestä ei jäänyt epäselvyyttä. Joel Naukkarinen oli Plovdivin toiseksi parhaana suomalaisena B-finaalin kolmas eli kokonaistuloksissa yhdeksäs. Olli-Pekka Karppinen jäi B-finaalin viimeiseksi eli sijalle 12.

– Parempi, että minä vain soudan ja valinta tulee sitten kun tulee, Ven hyssyttelee ja viittaa Naukkarisen huhtikuussa nostattamaan kohuun maajoukkueen valintajärjestelmästä. Napit vastakkain ajautunut soutajakaksikko ei Venin mukaan ollut missään tekemisissä keskenään Plovdivissa.

– Vähän se valintajärjestelmä muuttui, kun tämä yksi kaveri (Naukkarinen) sai poikkeusluvan antaa näyttöjä. Sen jälkeen tämä oli vähän yhden kortin varassa. Se ei ole mielestäni hyvä, koska joku olisi voinut olla täällä vatsataudissa. Minun kannaltani loppu hyvin kaikki hyvin.

 

EM-kisat soudetaan 31. toukokuuta–2. kesäkuuta Sveitsin Luzernissa. Maailmancup jatkuu juhannuksena Poznanissa.

– Jos valinta tulee, palaan kotiin viikoksi kahden kuukauden ulkomailla olon jälkeen ja lähden sitten Belgiaan valmistautumaan, Ven kertoo.

Soudun maailmancup on maajoukkueiden välinen kilpailu, jossa maat keräävät eri luokissa pisteitä kolmessa eri regatassa kesän aikana. Toisin kuin arvokisoissa, maa saa asettaa kisaan useita venekuntia joka luokkaan. Henkilökohtaista kokonaiskisaa ei ole. HäSa

Päivän lehti

7.7.2020