Urheilu

Robert Ven maltillisena MM-soutuun vaikean elo–syyskuun jälkeen – "Ei mikään ideaali valmistautuminen"

Suomella on kaksi soutajaa Bulgarian regatassa.
Kilpasoutaja Robert Ven sai Janakkala-stipendin viime vuonna.

Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven muodostaa puolet Suomen joukkueesta sunnuntaina alkavissa olympialuokkien soudun maailmanmestaruuskilpailuissa Bulgarian Plovdivissa. Toisena suomalaissoutajana MM-regattaan osallistuu kevyen yksikön Kasper Hirvilampi.

Ven on tottunut kantamaan Suomen lippua kansainvälisissä soutukilpailuissa.

– Olen yleensä kiertänyt kisoja yksinkin. Nyt mukana on myös lihashuoltaja, ja rannalla on kuitenkin paljon tuttuja. Totta kai Suomen soudun kannalta olisi kiva, jos olisi enemmänkin omaa väkeä viivalla, mutta MM-paikka ei saa olla itsestäänselvyys. Maailmancupeissa karsitaan MM-kisoihin, ja siksi täällä onkin kovempi taso, Ven tuumii.

Molemmat suomalaiset aloittavat urakkansa heti sunnuntaina alkuerillä. Ven osallistuu kello 12.25 alkaviin miesten yksikön alkueriin.

Yksiköissä on mukana peräti 34 venettä, yksi kustakin osallistujamaasta. Lähtöjä voi tulla monta: pahimmillaan viisi. Finaalit ovat seuraavana viikonloppuna.

 

Ven lähtee kauden pääkisaansa maltillisin tavoittein. Viime vuodelta parannettavana on Floridan MM-kisojen 16. sija.

Tällä kaudella Ven on soutanut varsin tasapaksusti. Parhaimmillaan hän ylsi maailmancupin kolmannessa ja viimeisessä osakilpailussa yhdenneksitoista Sveitsin Luzernissa. Sama sijoitus oli tuomisina myös Glasgow’n EM-kisoista elokuun alussa.

– Jos kaikki menee hyvin niin kuin Luzernissa, niin 12 joukkoon haluan päästä. Viime vuonna Sarasotassa oli ehkä laajempi taso, ja monta kovaa jäi ulos puolivälieristä. Täytyy soutaa erä kerrallaan maltilla, eikä lähteä liikaa uhoamaan, jos sattuu huono eräjako, Ven kaartelee.

Erä- ja ratajako selviää vasta lauantaina. 5–6 soutajan alkueristä kolme parasta pääsee suoraan 24 puolivälieräsoutajan joukkoon. Loput kuusi jatkopaikkaa ratkotaan maanantain keräilyerissä.

– Ensimmäinen tavoite on tietysti päästä alkueristä suoraan jatkoon, mutta keräilyerienkin kautta voi tulla hyvä sijoitus. Täällä on kuitenkin välipäiviä, kun esimerkiksi maailmancupissa voi olla kaksi soutua päivässä. Pitää katsoa vähän tilannetta ensimmäisen kilometrin kohdalla, että lähteekö haastamaan, Ven pohtii.

 

Huippukunnon kanssa on ollut hakemista, ja ennen Bulgariaan matkustamista Ven joutui jättämään kesken harjoitusleirin isänsä synnyinmaassa Belgiassa. Hänen oli tarkoitus siirtyä Belgiasta suoraan Plovdiviin, mutta palasikin vielä Suomeen. Hän vietti viime viikonlopun kotivesillä soutelemalla SM-pienveneiden seassa Katumajärvellä.

– Siinä oli pientä flunssaa, eli kannatti tulla kotiin. Sunnuntaina palasin Belgiaan ja sieltä lähdin maanantaina Bulgariaan. Kieltämättä aikataulu meni tiukaksi, mutta olen saanut täällä joka päivä yhden kovan viimeistelytreenin, kertoo kisa-altaan ääreltä 30-asteisesta Plovdivista ennen iltaharjoituksiaan tavoitettu turenkilainen.

– Ei valmistautuminen mikään ideaali ole ollut, kun kuukausi sitten piti mennä Italian Gavirateen. Belgiassa ja Suomessa lämpötila ja aallokko olivat ihan erilaisia. Täällä on kuuma ja soudamme altaassa. Allas on ihan hyvä, kun aallot eivät pahasti kimpoile tiiliseinistä. Täällähän on soudettu nuorten maailmanennätyksiäkin.

Mukana MM-kisoissa ovat käytännössä kaikki maailman parhaat soutajat, kun maakiintiöt huomioidaan. Ykkössuosikkina Plovdivin souturadoille lähtee molemmat maailmancupkisansa tänä kesänä voittanut uusiseelantilainen maailmanennätysmies Robert Manson. Mestaruutta puolustaa Tekin Ondrej Synek, joka voitti kauden ensimmäisen maailmancupin Belgradissa. HäSa