Urheilu

Robert Ven viidestoista MM-souduissa

Hämeenlinnan Soutajien mies ylsi Plovdivin regatassa viidenneksitoista.
Janakkalalainen soutaja Robert Ven saa Olympiakomitean tukea.

Janakkalalainen Robert Ven, 28, ylsi viidenneksitoista Plovdivissa Bulgariassa soudetuissa yksikköjen (M1X-luokka) MM-kisoissa. Hämeenlinnan Soutajien edustaja hankki sijoituksensa soutamalla sunnuntain C-finaalissa kolmanneksi.

Ven sivusi Plovdivissa uransa parhaita saavutuksia MM-kisoissa. Viidestoista hän oli myös vuoden 2014 Hollannin ja vuoden 2015 Ranskan kisoissa.

Sunnuntain C-finaalin (sijat 13–18) voittoon kiri Israelin Dani Fridman. Hänen aikansa 2000 metrin matkalla oli 6.50,83. Ennen Veniä maalilinjan ylitti myös belgialainen Pierre De Loof, joka ylsi aikaan 6.55,70.

Ajan 6.57,83 vedellyt Ven souti tasaisen kisan. 500 metrin kohdalla hän oli vielä neljäntenä, mutta lisäsi vauhtiaan ja sujutteli loppumatkan kolmantena.

Venin mielestä sunnuntain soutu oli kohtuullinen, vaikka kolmosradan kilpailijat kärsivät tuulioloista finaalipäivänä. Alun perin hänen oli määrä soutaa viitosradalla.

– Kovassa sivumyötäisessä oli nyt hankala soutaa. Menoni sujui kuitenkin aika hyvin. Mielestäni soutu oli muutenkin ihan linjassa kisaviikon muiden vetojen kanssa, Ven arvioi.

C-finaalissa soutaminen alkaa olla tuttua Venille.

– Myös viidestoista sija MM-kisoissa alkaa olla tuttu. Sehän ei tälläkään kertaa ollut sitä mitä lähdin hakemaan, mutta en ole nyt kyllä kovin pettynytkään, Ven sanoi.

Yksikköjen MM-kultaa souti norjalainen Kjetil Borch ennen Tshekin Ondrej Synekiä ja Liettuan Mindaugas Griskonisia. Luokan ME-mies Uuden-Seelannin Robert Manson jäi viidenneksi.

Venin kovin päivä MM-kisoissa oli torstai, jolloin hän kilpaili puolivälierissä ja C/D-välierässä. Kauden tärkeimmässä erässään hän oli viides ja se tiesi putoamista taistelemaan sijoista 13–24. C/D-välierässä Ven sai kuitenkin veneensä kulkemaan hyvin ja toinen sija takasi paikan sunnuntain C-finaaliin.

– Pettymyshän se oli sillä hetkellä, kun en päässyt taistelemaan sijoista 12 parhaan sakissa. Puolivälierä oli ihan hyvä veto, mutta sellainen viimeinen kovuus jäi puuttumaan. Sitä olisi pitänyt hankkia viimeistelyleirillä, Ven arveli.

Venin valmistautuminen MM-kisoihin ei sujunut ihan nappiin. Hän joutui keskeyttämään Belgian viimeistelyleirin flunssa takia.

– Siinä jäi yksi tärkeä viikko kokonaan väliin. Kovia treenejä jäi myös jokunen rästiin veneen rikkouduttua SM-kisoissa, Ven muisteli.

Vastoinkäymisistä huolimatta Ven piti kuitenkin tasonsa kauden loppuun saakka ja kesälle osui myös onnistumisia. Heinäkuun puolessa välissä soudettu Luzernin maailmancup ja Glasgown EM-kisat (molemmissa yhdestoista) osoittivat Venin etenevän aikataulussa olympiadin puolivälissä.

– Talven ja kevään harjoitukset takasivat sen, etten ole kuin muutaman sekunnin päässä olympiapaikoista. Muun muassa tekniikkani on parantunut selvästi. Nyt pitää vain nostaa tehoja, Ven suunnitteli. HäSa

Päivän lehti

20.2.2020