Urheilu

Ruotsalaispelaaja koki vihapuhetta MM-kisojen yhteydessä: "Joskus urheiluun liitetään vääränlaista kansallismielisyyttä"

Ruotsin jalkapalloliitto ilmoitti vaativansa MM-joukkueensa pelaajan Jimmy Durmazin saamista vihaviesteistä poliisitutkintaa. Saksan ja Ruotsin välisen ottelun toisella puoliajalla vaihdosta kentälle tullut Durmaz aiheutti rikkeellään Saksaa vastaan lisäajalla vapaapotkun, josta Saksan Toni Kroos ampui pallon dramaattisesti verkkoon ratkaisten voiton.

Välittömästi ottelun jälkeen Durmaz haukuttiin sosiaalisessa median kanavissa ja hänen oma tilinsä täyttyi vihakommenteista, joista osa sisälsi rasismia. Ruotsalaissyntyisellä Durmazilla on turkkilaisia syyrialaisortodoksisia sukujuuria.

Palloliiton monikultturisuusasiantuntija ja kulttuurienvälistä vuorovaikutusta edistävän Walter ry:n toiminnanjohtaja Maurizio Pratesi pitää tapausta erittäin valitettavana. Pratesi on myös entinen maajoukkuetason koripalloilija.

– Kaikista valitettavinta on, että yritetään puuttua etnisiin taustoihin ja ulkoisiin piirteisiin ihmisessä. Joskus urheiluun liitetään vääränlaista kansallismielisyyttä ymmärtämättä, että taustat eivät vaikuta kansalaisuuteen millään tavalla. Jos Zlatan tekee viisi maalia, hän voi olla koko maan sankari, mutta kun monikulttuurisen taustan omaava pelaaja epäonnistuu, tehdään tällä tavalla kuten tässä tapauksessa. Se on todella typerää, Pratesi toteaa.

 

Pratesi sanoo, että jalkapallon aiheuttamat tunteet läikkyvät joskus pahasti yli. Pratesi muistuttaa esimerksi Andrés Escobarin tapauksesta, jossa Escobar ammuttiin kotimaassaan kuoliaaksi vain päiviä vuoden 1994 MM-kilpailujen jälkeen hänen tehdessä oman maalin.

– Tuntuu hurjalta ja käsittämättömälle millaisia tunteita kuningaslaji aiheuttaa, mutta tämä ei ikävä kyllä ole uutta, Pratesi sanoo.

Mitä jalkapallo sitten voi tehdä kitkeäkseen vihapuheen ja erilaiset rajan ylittämiset kuten Durmazin tapauksessa?

Pratesi muistuttaa, että yhtälö on hankala.

– Tärkein rooli jalkapallolla on kantaa vastuuta, että tällainen toiminta tuomitaan laajasti yhdessä rintamassa ylilyöntien sattuessa. Tämä ei ole hyväksyttävää, eikä kuulu lajin imagoon. Hankaluus on se, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi kommentoida nimettömänä. Mutta jos mennään rasismiin, saatetaan jo rikkoa lakia ja siitä pitää saada tekijöitä vastuuseen, Pratesi sanoo.

– Täytyy aina muistaa, että jalkapallon MM-kisat ovat valtavia mediatapahtumia ja joku voi ajatella sen maukkaana tilaisuutena hyödyntää sitä näkyvyyttä – myös väärin. Tämäntyyppisistä keisseistä kuulee valitettavasti välillä, vaikka moni on yksittäistapauksia.

Pratesin mukaan jalkapallon liepeillä tehdään paljon työtä rasismin kitkemiseksi.

– Olen ollut Uefan respect-seminaareissa ja jalkapallossa tehdään paljon töitä sen eteen, että lieveilmiöitä saataisiin blokattua. Sosiaalinen media on omanlaisensa virtuaalimaailma, joka elää omaa elämäänsä ja todellisuus on oma maailmansa. Ymmärtääkseni ottelutapahtumissa on ollut hyvä henki.

 

Suomessa Durmazin kaltaisia tapauksia on esiintynyt jalkapallon parissa vähän.

– Minun pöydälleni tällaista ei ole tullut, mutta se ei tarkoita sitä, ettei niitä olisi ollut. Sellaista olen saanut korviini, että eri kulttuuritaustan pelaajan toimintaa arvostellaan herkemmin kuin suomalaisen, mutta sen räikeämpää en ole kuullut, Pratesi toteaa.

Tarvitaanko Palloliitossa ennaltaehkäisevää kampanjaa sosiaalisen median vihapuhetta vastaan?

– Kampanjoilla on oma vaikutuksensa ja oma tärkeä roolinsa, mutta kampanjat eivät yksin rasismia poista. En väheksy niitä yhtään – päinvastoin – mutta päätyö tehdään ruohonjuuritason toiminnassa ihmisten vuorovaikutuksessa ja dialogeissa. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic