Urheilu Hämeenlinna

Ruotsin salibandymaajoukkue turvautui suomalaisapuun – "Siinä on haaste, että kaikki saadaan samalle sivulle"

Ruotsin vastustajia tarkkaileva Perttu Kytöhonka kertoo länsinaapurin ymmärtäneen muutostarpeen.
Perttu Kytöhonka tarkkaili etenkin sveitsiläisten pelaamista Ruotsia vastaan perjantain EFT-ottelussa Hämeenlinnassa. Kuva: Anssi Koskinen
Perttu Kytöhonka tarkkaili etenkin sveitsiläisten pelaamista Ruotsia vastaan perjantain EFT-ottelussa Hämeenlinnassa. Kuva: Anssi Koskinen

Tshekin MM-kisojen välierässä viime vuonna Sveitsi oli yllättää Ruotsin miesten salibandymaajoukkueen, kun Ruotsi lunasti finaalipaikan vasta rangaistuslaukauksilla.

Maiden seuraavassa kohtaamisessa tänä perjantaina Hämeenlinnassa Ruotsi kuitenkin hurjasteli 10–6-voittoon vietyään toisen erän 5–0. Alexander Galante Carlström iski Ruotsille hattutempun.

Salibandyn synnyinmaa haki tahmean jakson jälkeen keväällä apua kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta voittaneesta Suomesta. Ruotsin apuvalmentajana toimii nyt Perttu Kytöhonka, joka viime MM-kisoissa toimi Latvian pelaajatarkkailijana.

Kytöhongan mukaan Ruotsilla onkin uusi ääni kellossa.

– Ne finaalitappiot ovat varmaan yksi syy siihen, että minäkin olen siellä. He ovat halunneet sekoittaa pakkaa. Perusanalyysi oli, että se ei riittänyt, mitä oli tehty oikeastaan vuodesta 2014, kun Ruotsi voitti Suomen MM-finaalissa vain niukasti, Kytöhonka arvelee.

– Olen nauttinut toimintakulttuurista. Tämä on sitoutunut ryhmä, jossa asiat tehdään sadalla prosentilla. Joukkue on avoimin mielin ymmärtänyt, että jotain tarvitsee tehdä eri tavalla.

Kytöhongan rooli on keskittyä vastustajaan ja skoutata sen pelistä asioita, joiden perusteella muuttaa omaa peliä. Ruotsin laaja pelaajamateriaalikin

– Meillä on toki huikea määrä henkilökohtaista taitoa, osaamista ja kokemusta joukkueessa. Siinä on haaste, että kaikki saadaan samalle sivulle ja suorittamaan jengi sillä tasolla, millä se pystyy. Siinä Suomi ja Sveitsi ovat pystyneet riisumaan Ruotsin aseista viime aikoina, turkulainen toteaa.

Hämeenlinnasta alkanut EFT on myös Mikael Hillin ja Kytöhongan luotsaamalle ryhmälle tärkeä. Sunnuntaina Ruotsin mittaa Suomi.

– Laskimme juuri, että tämä on vuoden kolmas maaottelu. Tämä on toki iso palanen valmistautumisessa Helsingin MM-kisoihin. Tässä on kolme vastustajaa, jotka tuottavat erilaisen haasteen, Kytöhonka sanoi Sveitsi-voiton jälkeen.

– Moni kokenut pelaaja näyttää jo niitä asioita, mitä haluamme, mutta meillä on myös muutama ensikertalainen täysin uudessa systeemissä. HäSa