Urheilu Hämeenlinna

Saga Vanninen otti paikkansa nuorten SM-otteluissa – Kalevan kisojen hopeamitalisti johtaa 17-vuotiaiden kisaa Kaurialassa

Saga Vannisen tulos korkeushypyssä oli tällä kertaa 173. Kalevan kisojen ennätyssarjassaan hän ylsi tulokseen 179. Kuva: Pertti Koivunen
Saga Vannisen tulos korkeushypyssä oli tällä kertaa 173. Kalevan kisojen ennätyssarjassaan hän ylsi tulokseen 179. Kuva: Pertti Koivunen

Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen, 17, ei pettänyt kannattajiaan Kaurialan kentällä lauantaina käynnistyneissä moniotteluiden 17–20-vuotiaiden SM-kisoissa. Tuore Kalevan kisojen hopeamitalisti johtaa seitsenottelun 17-vuotiaiden sarjaa avauspäivän jälkeen ylivoimaisesti pistein 3699. Toisena olevalla Vannisen seuratoverilla, Vilma Itälinnalla, on kasassa 3186 pinnaa. Kolmantena on 3051 pinnallaan HIFK:n Iina Holopainen.

Vanninen oli paras lauantain jokaisessa lajissa. 100 metrin aidat hän juoksi aikaan 13,59, ponnisti korkeutta 173, työnsi kuulaa 15,37 ja pyyhälsi 200 metriä ajassa 25,02.

Otteluareenoiden superlahjakkuus aloitti SM-urakkansa vahvalla aitavedolla.

– Se olikin ihan hyvä alku, mutta sitten oli hieman vaikeuksia. Korkeudessa jäin tavoitteestani, eikä kuulakaan ollut ihan sitä mitä odotin. Siinä ei ollut ihan oikeaa latausta, Vanninen arvioi.

Hämeenlinnaan Vanninen saapui kiikarissaan 6000 pisteen raja. Toisena päivänä (lajit pituus, keihäs ja 800 metriä) kaiken pitää kuitenkin onnistua nappiin.

– Periaatteessa olen kyllä vielä siinä vauhdissa, jos onnistuisin heti pituudessa ponnistamaan kuusi metriä, Vanninen suunnitteli.

Lauantain korkeushypyssä Vannisen paras ponnistus osui viimeiseen onnistuneeseen hyppyyn.

– Se oli kyllä hyvä hyppy. Seuraavassa korkeudessa (176) ongelmia oli taas vähän vauhtijuoksun kanssa, urheilija myönsi.

Vanninen pitää Kaurialan suorituspaikkoja hyvinä. Lauantain molemmat juoksut hän olisi tosin halunnut pyyhkäistä myötätuuleen.

– Pieneen vastaiseen homma sujui kuitenkin kohtuuhyvin, Vanninen hymyili.

Valmentaja Liimatainen kentän laidalla

Vannisen menoa seurasi Kaurialassa myös urheilijan valmentaja Matti Liimatainen. Hän oli tyytyväinen suojattinsa esityksiin.

– Toivottavasti homma sujuu hyvin loppuun saakka. Tämä on nimittäin Sagan viimeinen kisa 17-vuotiaiden sarjan välineillä.

– Täältä saa myös mukavasti paukkuja ensi viikonvaihteen Tampereen Ruotsi-maaotteluun, jossa ottelijoilla on ensimmäistä kertaa mukana kolmiottelu (200 metriä, kuula ja pituus), Liimatainen muistutti.

Vannisen oli alunperin määrä saada kansainvälistäkin seuraa Kaurialan kisoihin.

– Harmi kun kaksi norjalaista kovaa tyttöä eivät päässeet Suomeen. Heidän maansa liitto ei päästänyt korona-aikana urheilijoita reissuun, Liimatainen tiesi kertoa.

Vanninen takoi aikuisten välineillä Turun Kalevan kisoissa ennätyspisteensä 5861. Tulos on myös 17- ja 19-vuotiaiden Suomen ennätys.

Ennätyssarjassaan pyrintöläinen aitoi 84 sentin aidoilla (17-vuotiaissa 76,2 senttiä), työnsi neljän kilon kuulaa (kolme kiloa) ja heitti 600 gramman keihästä (500 grammaa).

– Saga on tottunut jo aika hyvin aikuisten välineisiin. Kuten Kalevan kisojen tuloksista näemme, ei uudelle tasolle siirtyminen tuota vaikeuksia, Liimatainen pohti. HäSa

Moniotteluiden nuorten SM-kilpailut jatkuvat sunnuntaina kello 10. Kaurialassa kilpaillaan 17–22-vuotiaiden sarjat, ja Turengin Liinalammen kentällä 14–15-vuotiaiden sarjat.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic