Urheilu Hämeenlinna

Saksan liigakärki syötti Kerhon kumoon – Suvi Kokkonen palasi kentille etuajassa isoon otteluun

Hämeenlinna haastoi Schweriner SC:tä joka erässä Suvi Kokkosen paluuottelussa.
Julia Porsangerilla ja Suvi Kokkosella oli Hämeenlinnan vastaanottajina työläs ilta. Kuva: Tomi Vesaharju
Julia Porsangerilla ja Suvi Kokkosella oli Hämeenlinnan vastaanottajina työläs ilta. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Lentopallokerhon naiset tarjosivat jälleen uudella kuusikolla kelpo vastuksen saksalaiselle Schweriner SC:lle CEV Cupin neljännesvälierien avausosassa. Saksan liigaa vain yhden ottelun hävinneenä johtava Schwerin näytti kuitenkin Euroopan tason syöttövoimaa ja voitti erin 3–1 (25–19, 23–25, 25–20, 25–16).

Tällä kertaa kokoonpanon eläminen oli kotijoukkueella enemmänkin positiivista. Syksyllä kautensa jo päättyneeksi nilkkaleikkauksen takia julistanut Suvi Kokkonen pelasi ensimmäisen ottelunsa yli kolmeen kuukauteen.

Tuskin 19-vuotiaalta laitahyökkääjältä vielä parasta nähtiin, mutta hän näytti olevansa valmis eurotempoon tehden 17 pistettä. Samaan saldoon ylsi myös hakkuri Mikayla Shields.

– Jännitti kyllä sikana tämä peli, kun pitkästä aikaa pääsee pelaamaan, mutta oli kiva aloittaa taas juuri Schweriniä vastaan. Odotin pääseväni juuri tähän peliin takaisin. Tässä piti kyllä haastaa itseään ja näyttää, miten rohkeasti pystyy palaamaan, Kokkonen tunnelmoi.

 

”Askel parempaan” huonojen pelien jälkeen

Lentopallokerholla oli todella mahdollisuudet jopa sarjapisteeseen, vaikka erätappiot melko selvin luvuin tulivatkin. Se oli joka erässä edellä – hävityssä ensimmäisessä jo 18–12, ennen kuin Schwerinin hollantilaishakkuri Nicole Oude Luttikhuis syötti vieraat rinnalle ja ohi.

Toisessa erässä Schwerin johti vain kerran alussa pisteellä, ja myös kolmas erä alkoi Hämeenlinnalta vahvasti, kun emännät johtivat 6–2. Kerho ylsi loppukirissään pisteen päähän tilanteeseen 18–19.

Neljännessäkin erässä Kerho vei alun nimiinsä. Tilanteesta 11–10 alkoi kuitenkin vieraiden armoton syöttölöylytys, kun kättä pallolle antoi Unkarin maajoukkuetähti Gréta Szakmáry. 11–19-tilanteen jälkeen loppu oli kosmetiikkaa.

Erityisen tasapainoinen esitys Kerholta oli toinen erä, jolloin vastaanottokin oli parhaimmillaan 45 prosentissa.

– Mielestäni voimme olla nyt ylpeitä, koska meillä on alla monta huonoa peliä. Tämä oli askel parempaan. Vastustajalla oli hurja syöttö, emmekä pystyneet ihan vastaamaan, kun he kovensivat otteitaan, Kokkonen pohti.

 

Vastustamattomat hyppysyöttäjät

Hämeenlinnan päävalmentaja Matteo Pentassuglia näki joukkueensa kokeneen tappion oikeastaan vain syöttö-vastaanottopelissä. Schwerin murjoi 19 ässää.

– Tämä oli aivan syöttö ja vastaanotto vastaan syöttö ja vastaanotto. Meidän liigassamme ei ole montaa hyppysyöttäjää, ja kun Schwerinillä on, se tuotti vaikeuksia. Emme ole voineet harjoitellakaan hyppysyöttöjen nostamista, Pentassuglia myönsi.

– Heidän passarinsakin (Saksan maajoukkueen ykköspassari Denise Hanke) hidasti paljon syötön vauhtiaan pudottaakseen pallon meidän puolelle. Myös Oude Luttikhuis iski hyvin eri tavoin.

Pentassuglia jäi odottamaan Kerholta hyvää esitystä myös toisessa osaottelussa kahden viikon päästä Itä-Saksassa, kun Hämeenlinna tarvitsee vähintään 3–1-voittoa ja kultaisen erän.

– Olimme joka erän alussa hyviä ja pystyimme yhdistämään oman syöttömme hyvin torjunta-puolustukseen. En voi olla täysin tyytyväinen, mutta tämä oli hyvä lähtökohta, kun meillä on vihdoin paras mahdollinen kokoonpano vaihtopelaajineen ja passarilla aina neljä hyökkäysvaihtoehtoa.

 

Norjalainen varaluotsi: ”Vaikea valmistautuminen”

Myös Schwerinin valmentajana toiminut norjalainen Martin Watne Frydnes jäi odottamaan omiltaan parempaa toista osaa.

Selityksiä oli monia, muun muassa laitahyökkääjä McKenzie Adamsin loukkaantuminen ottelun kenraaliharjoituksessa. Adams pukeutui liberopaitaan ja hyökkäyskolmikkona häärivät Oude Luttikhuis, Szakmáry ja Nele Barber.

Frydnes itse on ollut tammikuun valmennusvastuussa, kun päävalmentaja Felix Koslowski luotsasi kuun alussa Saksan maajoukkuetta, jonka seitsikossa oli olympiakarsinnassa kolme Schwerinin pelaajaa. Tämän jälkeen Koslowski on ollut sairaus- ja isyyslomalla.

– Valmistautuminen oli vaikea, ja meidän täytyi muuttaa kokoonpanoa. Olemme myös joutuneet etsimään rytmiä ja kemiaa uudestaan olympiakarsinnan jälkeen. Meillä ei ollut myöskään kokemusta näillä uudenmallisilla palloilla pelaamisesta. Pääsemme täältä kuitenkin hyvän tuloksen kanssa, Frydnes arvioi. HäSa

1–3

(19–25, 25–23, 20–26, 16–25)

Hämeenlinna

Pisteet:

Mikayla Shields 17/+16, Suvi Kokkonen 17/+8, Ivana Jeremic 11/+3, Karoliina Friberg 9/+5, Katja Kylmäaho 3/+2.

Torjunnat: 3. Ässäsyötöt: 9. Vastaanottoprosentti: 36.

Schweriner SC

Pisteet:

Nicole Oude Luttikhuis 20/+13, Nele Barber 17/+9, Szakmáry Gréta 14/+11, Marie Schölzel 13/+13, Denise Hanke 11/+9, Lauren Barfield 6/+6.

Torjunnat: 8. Ässäsyötöt: 19. Vastaanottoprosentti: 43.

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic