Urheilu

Salibandyliiga-kausi alkaa lauantaina – Hämeen Sanomat analysoi lähtökohdat joukkue joukkueelta

Perttu Kytöhonka viipaloi Salibandyliigan asetelmat kaudelle 2018-19.

Classic
+ Kolminkertainen Suomen mestari on hallinnut isännän otteella viimeiset kaudet Salibandyliigaa. Kokonaisuuden kannalta ei uhkaajia näköpiirissä.
+ Yli kaksi kentällistä maajoukkuetason pelaajia – selvästi kovin pelaajamateriaali
+ Passo Peltolan johdolla pitkäjänteisesti rakennettu Salibandyliigan (toistaiseksi) ainoa oikea urheilutuote
+ Samu Kuitusen siirtyminen päävalmentajaksi ei tuo todennäköisesti mitään radikaalia tullessaan paitsi tarvittavan pienen muutoksen joukkueen arkeen. Juha Jäntin mukana valmennustiimin kyky kehittää peliä paranee.
– Menetti hieman leveyttä, eikä ole vielä onnistunut osin kivikovasta pelaajamateriaalista johtuen tuomaan uutta verta joukkueen kovaan ytimeen.

 

Eräviikingit
+ Kovista menetyksistä huolimatta, hyvä sekoitus maajoukkuetason kokemusta sekä seuran omia kasvatteja
+ Menetykset voivat tehdä kokonaisuudesta harmonisemman ja roolituksesta selkeämmän. Mestarivalmentaja Mika Ahonen pääsee lähtemään kauteen paremmista lähtökohdista kuin vuosi sitten.
+ Suomen suurimmalla salibandyseuralla on edustusjoukkueen takana Divarissa pelaava farmijoukkue sekä valtava juniorimassa – reserviä löytyy.
– Seura kipuilee edelleen kahden vuoden takaista fuusiota.
– Mikä on Eräviikinkien identiteetti? SSV/Viikingeillä sellainen oli ainakin edustusurheilun osalta, Tapanilan Erällä se kulki vahvasti läpi koko organisaation. Ketä ylipäätään kiinnostaa? Yleisöä ei toistaiseksi ainakaan.

 

Esport Oilers
+ Oilersiin on ladattu liuta Suomi-salibandyn tulevaisuuden suurimpia lupauksia.
+ Päävalmentaja Heikki Luukkosen varmakätisesti ohjaama prosessi. Luukkonen on päässyt vaikuttamaan joukkueen rakentamiseen ja muokannut sitä näköisekseen.
+ Fasiliteetit ja mahdollisuudet laadukkaan harjoitteluprosessin rakentamiseen liigan kärkeä.
+ Tulivoima on Classicin luokkaa – Classic kiilaa edelle pelaajamateriaalia vertaillessa ainoastaan kokemusedun myötä.
– Oilersin peli ei kehittynyt viime kauden aikana loppua kohden, päinvastoin. Luukkonen on ollut parhaimmillaan johtaessaan valmennustiimiä, jossa on tiukkoja pelin kehittäjiä kuten Jyri Korsman U19-maajoukkueessa. Oilersin valmennustiimissä tätä tukea ei ole.

 

Happee
+ Eräviikinkien tapaan kovia menetyksiä, mutta niiden myötä jopa selkiytyneet roolit joukkueen sisällä.
+ Vaikka Mika Kohonen ei enää ole se Mika Kohonen, joka dominoi pörssejä, tuo hän mukanaan kaikkien aikojen salibandypelaajan auran ja kokemuksen.
+ Peter Kotilainen ja Jami Manninen ovat syömähampaina MM-tason tekijöitä. Kotilainen tuskin pelaa yhtä, hänen mittapuullaan vaisua kautta kuin viime sesongilla.
– Happeen nousu kestomenestyjäksi kulminoitui Seppo Pulkkiseen, joka osasi vedellä taiteilijaryhmän johtamisessa oikeista naruista – viime kaudella näkyi pitkästä aikaa myös alisuorittajia. Valmennustiimillä näytön paikka.
– Viime kaudella kuului huhuja toiminnan laadun pienestä notkahduksesta.

 

Karhut
+ Pitkä kasvutarina, jossa osa pelaajista on ollut mukana putoamassa 2.divariin ja nostamassa Karhuja sieltä takaisin ensin Divariin ja nyt Salibandyliigaan.
+ Vaikka ei suuria nimiä, silti erittäin pelitaitoinen joukkue, jossa löytyy liigatasollekin päteviä ratkaisijoita Benjamin Lepolan johdolla.
– Karhujen nousu ei tapahtunut loogisen valmennusprosessin tuloksena, vaan viime kauden aikana nähtiin uppoaminen playout-sijoille, valmentajapotkut ja sen jälkeinen nousujohteinen hurmos.
– Nuori ja kokematon valmennus
– Karhuilla on edessään pelitavan kehittäminen liigaan paremmin istuvaksi. Divarissa Karhut nautti ennen kaikkea päästä päähän virranneista peleistä, mutta liigassa joukkueen tulee pelata organisoidummin.

 

Koovee
+ Pelaajalista ei suurilla nimillä pullistele, mutta arvomaailmaltaan Kooveella on yhtenäinen ja sitoutunut ryhmä.
+ Uudistunut valmennustiimi on Ilja Pantzarin johdolla tunnistanut ongelmakohtia mm. hyökkäyspelin organisoinnin osalta ja ryhtynyt modernisoimaan valmennusprosessia kovalla kädellä.
– Auttamatta kapea materiaali vaatisi merkittävän pelitapaedun. Joukkue on aloittanut viisikkopelin kehitysprosessin, mutta edessä on haasteita eikä pelaajamateriaali anna heikkoja päiviä anteeksi.
– Kuka johtaa? Perttu Koljonen oli paha menetys ja Riku Reunamäki on pitkään sivussa.
– Tampereen seudun kolmosryhmä ei ole löytänyt omaa identiteettiään – miten erottua ja löytää vetovoimaa Classicin ja KrP:n puristuksessa?

 

LASB
+ Päävalmentaja Teemu Variksen johdolla vedetty valmennusprosessi – hyökkäyspelin organisointi liigan kärkeä. LASB kykeni jo viime kaudella vahvoihin pallollisiin hallintajaksoihin myös kärkijoukkueita vastaan.
+ LASBin heikkoutena on ollut puolustuksen pallollinen osaaminen. Tätä osastoa on vahvistettu. Hyökkääjänä aiemmin pelannut Miska Mäkinen pelaa läpimurtokauden.
+ Vaikka Justus Kainulainen lähti Oilersiin, löytyy LASBista paljon tulevaisuuden nimiä Rasmus Kainulaisen ja Tuure Ailion johdolla. Paluun LASBin paitaan tekevä Perttu Koljonen merkittävä hankinta keskikaistalle.
– Maalivahtiosasto ei ole liigan kärkipäätä
– Viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevista joukkueista selvästi kokemattomin.

 

Nokian KrP
+ Teki ison loikan keskikastista liigan kärkeen. Hieman löyhästi organisoitu pelaaminen on sopinut KrP:lle ja se vapautti useita pelaamaan uransa parasta salibandyä.
+ Sarjan parhaita ykkösnyrkkejä, ikinuori Henri Johansson ja nyt joukkueeseen pyritty rakentamaan myös toinen syömähammas nuorten Joona Rantalan sekä Joonatan Kovasen ympärille.
+ Liigan kehnoin kotihalli tuo faneineen liigassa harvinaisen selkeän kotiedun.
– Kupla vai todellinen läpimurto? Viime kaudella pakka Classicin takana oli enemmän tai vähemmän sekaisin – kilpailu koventunut.
– Joukkueen suhtautuminen oman maalin varjeluun oli lievästi sanoen liberaalia. KrP:tä enemmän maaleja päästi vain SPV sekä runkosarjan neljä viimeistä joukkuetta.

 

OLS
+ Ville Mestari on liigan parhaita maalivahteja ja tulee olemaan rajallisen pelaajamateriaalin oululaisryhmän tuki ja turva.
+ Uusi päävalmentaja Jani Lipsanen on Divarissa osoittanut kykenevänsä kehittämään joukkueitaan ja on oululaisryhmältä erinomainen haku.
– Viime kaudella vähiten maaleja runkosarjassa ja vaikea nähdä miten asiaan tulee suurta korjausta.
– Organisaation kapeat resurssit. OLS alkaa olla Salibandyliigan vakiokalustoa, mutta koska suuremmat seurat haalivat joukkueen syömähampaat kausi toisensa jälkeen, seuraavat askeleet jäävät ottamatta.
– Perinteisesti vahvan junioritoiminnankin puolella on uhkakuvia – A-nuoret putosivat SM-sarjasta eikä seura saanut A-nuorten Divariin joukkuetta lainkaan.

 

Steelers
+ Päävalmentajan vaihtuminen – uusi päävalmentaja Petri Kemppainen osaa luoda positiivisen ilmapiirin ja organisoida puolustuspelin.
+ Steelers onnistui pitämään kiinni Ville Lastikasta, joka MM-tason pelaajana on yksittäinen ase, jota muilta peräpään joukkueilta ei löydy. Hänelle tulitukea tuo Nico Jonaeson, joka on parhaina päivinään lähes pitelemätön.
– Hyökkäyspelin organisointi on ollut lasten kengissä, eikä suurta kehitysaskelta ole odotettavissa tulevallakaan kaudella.
– Erittäin kapea pakisto, ei siedä lainkaan loukkaantumisia.
– Ei ole liigakausinaan onnistunut luomaan selkeää pelillisestä identiteettiä – millainen joukkue Steelers on, mitä se haluaa olla, mistä se hakee edun?

 

SPV
+ Tommy Koposen suvereenisti johtama vahva ja urheilullinen toimintakulttuuri on syvässä.
+ Selkeä pelillinen identiteetti, joka perustuu yhtenäiseen puolustuspelaamiseen sekä parhaimmillaan murhaaviin vastahyökkäyksiin.
+ SPV:n pelitapa vaatii toimiakseen huippuvahdin ja uusi hankinta Eero Kosonen on sellainen. Viime kaudella maalivahtipelaaminen oli heikkous – nyt kertaheitolla liigan eliittiä.
+ SPV:n harjoittelussa ei flirttailla viimeisen muodin kanssa, vaan vedetään omaa, hyväksi koettua linjaa.
– Oma linja tai ei, harjoittelussa on tarkasteltavaa. Viime kaudella kolme pelaajaa päätti kautensa eturistisidevammoihin. SPV:n kuluttava pelitapa ja harjoittelu sekä hieman ikääntyvä ydin on riskialtis yhdistelmä.

 

TPS
+ TPS:llä on Kupittaan palloiluhallin myötä liigan parhaat fasiliteetit. TPS on vienyt huippu-urheiluprosessinsa kovalle tasolle. Salibandyliiton mallioppilas.
+ TPS:n kärsivällinen joukkueenrakennustyö iskettiin keväällä turboahdetulle asetukselle ja sisään tuli kokenutta huippuosaamista Miko Kailialan johdolla.
+ Maalinteko-ongelmien kanssa paininut TPS sai nyt rutkasti lisää laatua ratkaisuosastolle. Monta kautta takunnut ylivoimapeli parantunee hankintojen myötä kertaheitolla.
+ Puolustus- ja maalinestopeli liigan eliittiä.
– Maalinteko-ongelmat eivät ole olleet pelkästään pelaajamateriaalikysymys – riskien välttäminen viety pitkälle ja osin ehkä jo toiminut käsijarruna suuremmille uroteoille.

 

SB Welhot

+ Päävalmentaja Janne Kainulainen aloittaa kolmannen kautensa Welhojen peräsimessä. On osoittanut älykkyytensä ja sopeutuvaisuutensa valmentajana.
+ Iiro Lankinen on liigan viihdyttävimpiä, mutta samalla pelillisesti omalle joukkueelleen tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia.
– Entisestään kaventunut pelaajamateriaali erityisesti ratkaisijoiden osalta.
– Joukkueen kehittymisen kannalta jonkinlainen lasikatto saavutettu. Junioritasolla Welhoilla ei ole joukkuetta vanhimpien ikäluokkien kärkipäässä ja koska seuralla ei ole merkittäviä taloudellisia lihaksia vahvistaa joukkuettaan ulkopuolelta, tämä luo suuren haasteen seuraavien askelten ottamiselle.
– Fasiliteetit kaukana liigan kärjestä.

 

Westend Indians
+ Vahva seuraidentiteetti ja tasapainoinen ja urheilullinen kehitysprosessi.
+ Valtteri Kainulainen on seuraidentiteetin ruumiillistuma ja yksi liigan parhaista esimerkin kautta johtavista pelaajista. Häntä säestävät Aaro Astala sekä Otto Lehkosuo.
+ Mika Laurikainen on liigan parhaita valmentajia. “Kuula” johti Indiansin viime kaudella välieriin ja joukkue haastoi Classicin uskottavasti.
– Indiansin kehittyminen kohti todellista kestomenestyjää vaatisi yksinkertaisesti enemmän taloudellisia resursseja, jotta Heikki Iiskolan kaltaiset tähdet eivät karkaisi muualle.
– Joukkue operoi, jos mahdollista entistäkin kapeammalla miehistöllä ja A-nuorten pudottua ikäluokkansa SM-sarjasta, reserviä ei läheltä löydy.

 

Teksti: Perttu Kytöhonka

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic