Urheilu

Salibandyyn merkittäviä sääntömuutoksia

Salibandyn pääsarjat pyörähtävät käyntiin tänä viikonloppuna ja uuteen kauteen lähdetään muutamin merkittävin sääntömuutoksin.

Eniten huomiota on herättänyt rangaistuslaukauksen uudet linjaukset.

Pelaajan liikkuessa kohti maalia pallon liikettä eteen- tai taaksepäin ei tuomarin enää tarvitse seurata.

Liikkeen tulee kuitenkin olla keskeytyksetöntä eli pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti.

Aiempi tulkinta on herättänyt usein keskustelua. Monilla on muistissa My Kippilän upea ilmaveivimaali MM-finaalissa 2015, joka hylättiin pallon väärän liikkeen takia ja jatkokierroksella Ruotsi voitti mestaruuden.

Rangaistuslaukauksen yhteydessä ei enää myöskään tuomita kahden minuutin jäähyä riippumatta siitä, meneekö pallo maaliin vai ei. Viiden minuutin joukkuerangaistus sen sijaan tuomitaan edelleen.

– Tuplarangaistuksen poistaminen on hyvä muutos. Sen sijaan muuten muutos rangaistuslaukauksiin ei varmasti ole veskareiden mieleen, mutta ne tuovat jatkossa näyttäviä osumia, ennakoi hämeenlinnalaisvalmentaja Jussi Sihvonen, joka siirtyi tälle kaudelle espoolaiseen Oilersiin.

Monet uudistukset on selkeitä parannuksia, joita sekä kentällä että katsomossa on toivottu vuosien varrella.

Voimaan tulee aktiivisuussääntö eli jos joukkue viivyttää oman maalinsa takana peliä järjestelmällisesti, voidaan vastustajalle tuomita vapaalyönti.

Neljä vuotta sitten poistettu ”jatkuva väärä pelitapa” palaa jäähyn syykoodiksi. Tämä sääntö on ollut pallopelien parhaita oivalluksia eli siinä rangaistaan joukkuetta, joka lyhyen ajan sisällä toistuvasti rikkoo peliä.

– Jatkuva väärä pelitapa pakottaa miettimään paineistamista puolustuksessa ja suosii taitojoukkueita. Aktiivisuussäännössä jää nähtäväksi, miten tuomarit sen linjaavat ja miten liiasta passiivisuudesta varoitetaan. Hyvä muutos jos linjataan selkeästi, Sihvonen korostaa.

Päällä pelaamisesta ei tule enää jäähyä vaan vapaalyönti ja väärin suoritettu kiistapallo voi puolestaan aiheuttaa vapaalyönnin vastustajalle eli esimerkiksi ottelu saattaa alkaa vapaalyönnillä.

Salibandyn pelisääntöjä on päivitetty neljän vuoden välein ja uusin päivitys on ollut voimassa 1. heinäkuuta lähtien. Jatkossa sääntöpäivityksiä voidaan tehdä kahden vuoden välein. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020