fbpx
Urheilu

Sami-Matti Trogen kipusi palkintokorokkeelle

Suomalaisella formulalupauksen Sami-Matti Trogenin lauantai Ahveniston moottoriradan 50-vuotisjuhlakisoissa oli onnistunut.

15-vuotias Trogen starttasi formula 4 -luokan päivän molempiin kilpailuihin paalupaikalta ja pääsi päivän päätteeksi vielä ruiskuttamaan kuohuvaa palkintokorokkeella.

Trogen sijoittui lauantain aika-ajoissa neljänneksi, mutta pääsi lopulta lähtemään, sillä aika-ajojen kolmen nopeimman kuljettajan suoritukset hylättiin. Hollantilainen Christian Lundgaard sekä suomalaiskuskit Juuso Puhakka ja Tuomas Haapalainen tiputettiin lähtöruudukon hännille, sillä he olivat tehneet nopeimman aikansa punaisten lippujen aikana.

– Olihan se ihan hienoa tietysti ajaa paalulle. Vähän jännitti, Trogen kertoi lauantain kisapäivän jälkeen.

Ensimmäisessä lähdössä Trogen kuitenkin epäonnistui lähdössä ja putosi paalulta kymmenenneksi. Kilpailun aikana hän onnistui nousemaan kahdeksanneksi ja oli lähdön paras suomalainen.

– Lähtöä pitää vielä parantaa. Lämmitin kytkintä liikaa tuolla radalla, tein lähtöstartteja, Trogen selvensi lähdön ongelmia.

Toinenkaan lähtö ei onnistunut aivan nappiin, mutta Trogen onnistui ajamaan maaliin toisena. Suoritus on erinomainen, kun otetaan huomioon se, että rallicrossia aiemmin ajanut nuori kuljettaja siirtyi formula nelosiin vasta täksi kaudeksi ja ajoi ensimmäistä kertaa Ahvenistolla.

– Ollaan harjoiteltu paljon ja käyty ajamassa testejä keväällä. Siellä on ollut ihan hyvä vauhti. Sitten on ollut paljon simulaattoriajoa ja tuollaista. Siitä se varmaan tulee, Trogen arvioi.

Ahveniston lauantaissa tunteet kävivät välillä kuumina kisan jälkeen. V8 Thunder -luokan lauantain kilpailulähtöön kolmannesta ruudusta startannut Emma Kimiläinen joutui keskeyttämään kilpailun törmättyään Jari Nurmisen kanssa.

Syytökset kolarin aiheuttajasta sinkoilivat varikkoalueella.

– Hän (Nurminen) ajoi suoraan perääni ja kaiken lisäksi vielä nurmikon puolelta. Säännöissä hyvin selvästi lukee, että valkoisten viivojen välissä ajetaan ja nurmikolta ei saa tulla. Hän tuli suoraan siihen takakulmaan ja työnsi niin kauan, että osuin seinään. Valitettavasti se on hänelle hyvin ominaista ja hän tekee sen joka kisassa jollekin, Kimiläinen puhisi kisan jälkeen.

– Siinä olisi ollut vielä koko loppukisa aikaa katsoa pelikortit. Ei olisi ollut mikään kiire. Siinä mielessä vähän hölmö liike.

Nurmisen mukaan tilanne alkoi jo uusintastartista ja kärjistyi hieman myöhemmin.

– Yritin Emmasta ohi ja hän yritti jarruttaa siihen mutkaan niin myöhään kuin mahdollista. Hän meni vähän leveäksi ja sen jälkeen hänelle tuli kiire puolustaa paikkaansa. Hän yritti viimeiseen asti sulkea minulta sitä reittiä ja se osuma tuli väkisin, kun ei ollut enää tilaa, minne mennä. On varmasti vaikea sanoa, että itse teki virheen ja on helpompi syyttää toista, Nurminen sanoi.

Nurminen pääsi lopulta ajamaan kisan maaliin ja sijoittui neljänneksi.

Luokan kilpailussa ajettiin aluksi monta kierrosta turva-auton perässä, kun muutama auto kolaroi jo lähdössä. Kimiläisen auto sai osumia jo turva-auton aikana.

– Tuossa jo turva-auton perässä yksi kuljettaja ajoi minua hanuriin, kun hän ei huomannut, että me hidastamme niin paljon vauhtia. Se tuli jo siinä, ja sitten tuli vielä tämä toinen tässä. Mutta kyllä auto sunnuntaiksi kuntoon saadaan, Kimiläinen sanoi.

Nurminen harmitteli sitä, että radan puhdistaminen alun kolarin jälkeen kesti pitkään.

– Se on sääli ja totta kai se oli yksi osasyy tähän. Se, että jää noin kolme kierrosta ajaa kilpaa, niin kaikilla on kiire, vähän kylmät renkaat ja kylmät jarrut ja yritetään väkisin nostaa sijoitusta. Minusta järjestäjien olisi kannattanut puhaltaa peli poikki ja ottaa uusintastartti, Nurminen sanoi. HÄSA

Asiasanat

Menot