fbpx
Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Sami Wahlsten tuo kuuluisan jääkiekkosuvun oppeja HPK:n juniorijääkiekkoon – "Toivomme, että täällä voi kasvaa paitsi hyväksi pelaajaksi myös hyväksi ihmiseksi"

HPK-juniorijääkiekon uusi toiminnan johtaja Sami Wahlsten sanoo hänen tehtäviinsä kuuluvan kaikki "joulukinkuista pelaajasiirtoihin."
Sami Wahlsten muistuttaa, että urheiluseurassa ei saada oppia vain urheiluun – vaan myös elämään. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Sami Wahlsten muistuttaa, että urheiluseurassa ei saada oppia vain urheiluun – vaan myös elämään. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Syyskuun lopulla HPK:n juniorijääkiekon liepeiltä putkahti yllättävä uutinen. Uudeksi toiminnanjohtajaksi oli valittu 53-vuotias Sami Wahlsten.

Se jatkoi muutoksen tuulien puhaltelua juniorijääkiekon toimistolla, sillä muutamaa kuukautta aiemmin toukokuussa valmennuspäälliköksi oli valittu uusvanha valinta, tehtäviä jo vuosina 2004-10 hoitanut Sami Saurén.

Valinta eteni Wahlstenin mukaan “normaalin rekrytointiprosessin kautta”.

– Pesti oli avoimessa haussa ja juttu lähti hiljalleen liikkeelle. Tulin valituksi ja nyt istun tässä, Wahlsten sanoo Kiekkoritarinkujalla sijaitsevassa toimistossaan.

Wahlsten kiinnostui pestistä siksi, että hän tuntee yhä paloa olla mukana jääkiekon parissa.

– Olen saanut olla pienestä pitäen lajin kanssa, jota rakastan. Peli on itsessään hieno, mutta myös kaikki se, mitä sen ympärillä on. Olen kiitollinen siitä, että valinta osui minuun ja pääsen edistämään nyt Hämeenlinnassa lasten ja nuorten jääkiekkotoimintaa.

 

Tunnettu jääkiekkosukunimi

Jos on vähääkään lajista syvemmin perillä, sukunimi Wahlsten on jokaiselle jääkiekkoihmiselle tuttu.

Wahlstenin vuonna 2019 edesmennyt isä Juhani “Juuso” Wahlsten muistetaan paitsi 115 A-maaottelua pelanneena legendaarisena pelaajana, myös legendaarisena pelaajien kehittäjänä. Isä-Wahlsten on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla 43 ja hänet valittiin kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n kunniagalleriaan Hall of Fameen vuonna 2006.

Hänen veljensä Jali Wahlsten pelasi urallaan TPS:ssä, Jokereissa ja Suomen maajoukkueessa.

Veljet ovat saaneet isältään paljon, sanoo Sami Wahlsten.

– Opin isältä ennen muuta arvoja. Rehellisyyttä ja sen, että asiat pitää hoitaa – ne vaikeammatkin, kun niitä tulee eteen. Toista ihmistä on arvostettava ja että sillä on merkitystä miten käyttäytyy ja toimii muiden ihmisten parissa. On tärkeää huomioida ihmisiä ja olla ystävällinen. Niitä tietysti opin myös äidiltä yhtä lailla.

– Isä myös korosti aina, että pelin tulee olla keskiössä. Jos haluaa huipulle, tärkeää kuitenkin oli, että tykkää pelaamisesta, mutta myös se, että sille pitää olla valmis omistautumaan. Kun nämä kaksi asiaa kohtaa, moni asia voi olla mahdollista.

Isä-Wahlstenin oppeja ja ajatuksia on levinnyt laajalle suomalaiseen jääkiekkokenttään.

Tutulta kuulostavia ajatuksia Wahlsten sanoo kuulleensa tuoreeltaan Urheiluruudun lähetyksessä.

– Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen puhui monipuolisuudesta ja kiireettömyydestä. Oli hienoa, että sellaista puhetta leviää taholta, joka on noissa asemissa ja näyttänyt olevansa kova valmentaja, Wahlsten miettii.

– Me urheiluseurana haluamme ennen muuta olla kasvuympäristö, jossa toivomme että täällä voi kasvaa paitsi hyväksi pelaajaksi myös hyväksi ihmiseksi.

 

Hieno pelaajaura

Sami Wahlstenin pelaajaura oli hieno.

Wahlsten voitti Jokereiden kanssa Suomen mestaruuden ja kaksi hopeaa. Lisäksi hän on voittanut nuorten maailmanmestaruuden vuonna 1987 sekä Ranskan mestaruuden.

Hän on toiminut urallaan myös Suomen Jääkiekkoilijat ry:n, eli pelaajayhdistyksen, puheenjohtajana.

– Harrastuksesta tuli työ ja hienoa oli päästä pelaamaan ammatikseen. Mukaan mahtui paljon voittoja ja tappioita. Suurimmat asiat, mitä tältä istumalta myöhemmin tässä iässä katsoo, on kuitenkin se, että sain paljon hyviä ystäviä ja kohtasin paljon hienoja ihmisiä. Se on lopulta se suurin rikkaus ja arvo, mitä jääkiekko on antanut, Wahlsten pohtii.

Wahlsten on toiminut Tikkurilan Urheilupuiston toimitusjohtajana vuosina 2004–2010, jota edelsi kolmen vuoden markkinointi- ja tapahtumavastaavan työ samassa organisaatiossa.

Tikkurilan urheilupuiston työtehtävien jälkeen vuonna 2010 Wahlsten siirtyi takaisin jääkiekon pariin toimien ensin jääkiekkovalmentajana ja sen jälkeen valmennuspäällikkönä Helsingin Jääkiekkoklubissa sekä Itävallassa EHC Blackwings Linzissä ja Sveitsissä EHC Vispissä.

Viimeisin Wahlstenin työnantaja oli italialainen Asiago HC, jossa Wahlsten valmensi U19-joukkuetta. Wahlsten on koulutukseltaan ylioppilas ja jääkiekkovalmentaja.

Ulkomailta hän kokee saaneensa paljon elämänkokemusta ja myös asioita osaamispankkiinsa.

– Varmasti se on kasvattanut minua persoonana, että on nähnyt maailmaa. Olen ollut onnellinen, että olen pienestä pitäen perheen kanssa ja edesmenneiden vanhempieni kanssa tottunut reissaamaan paljon. Valmennushommissa on kertynyt varmasti osaamista ja niitä toimintamalleja voi varmasti hyödyttää myös täällä.

– Eivät ne turhia reissuja ole olleet, muutakin on saanut kuin päässyt raclettea syömään.

 

Yhteisöllisyys avainsanana

Wahlsten asuu Helsingissä ja saapuu työtehtäviinsä autolla. Muuttoa Hämeenlinnaan hän ei ole poissulkenut.

Tärkeimmäksi tehtäväkseen juniorijääkiekon toiminnanjohtajana hän näkee laaja-alaisen liikuntapalveluiden tuottamisen ja että seura kykenee luomaan hyviä puitteita joukkueille menestyä aina aloittavista ikäluokista edustusjoukkueeseen saakka.

– Kun näkee pienimmät jäällä, sieltä paistaa valtava into. Mutta kun käy vaikkapa U22-ikäisten harjoituksissa ja kopissa, sama into välittyy myös sieltä. Haluamme omalta osaltamme olla auttamassa, että into ja yhteisöllisyys säilyy myös myöhemmin, Wahlsten sanoo.

Yhteisöllisyys ei ole Wahlstenin mukaan mitään nurkkakuntaista sanahelinää. Se näkyy arjessa, että HPK:n juniorijääkiekko pysyy pystyssä.

– Toimistolla on paljon asialleen omistautunutta, vastuuntuntoista ja fiksua porukkaa. Se pätee toimiston väkeen ja myös moniin vanhempiin, jotka vapaaehtoisina toimivat huoltajina, valmentajina, joukkueenjohtajina ja rahastonhoitajina. Se on yhteisöllisyyttä jos mikä. HPK on hyvämaineinen seura eikä se ole turhasta tullut, Wahlsten avaa.

– Olen kiinnittänyt huomiota esimerkiksi siihen, että valmentajille on yhteinen koppi, jossa ihmiset näkevät toisiaan. Se on pieni asia, jolla on iso merkitys. Rakenteet, strategiat ja visiot ovat tärkeitä, mutta ihmiset tekevät arjen. Jos se toimii, ollaan oikealla tiellä.

HPK:n juniorijääkiekon tehtäviin kuuluu myös kilpaurheilupuoli. Eli se, että seura pystyy auttamaan tavoitteellisia pelaajia urallaan mahdollisimman pitkälle.

Wahlsten tiedostaa asian – ja myös sen, että viime vuodet ovat olleet hieman laihempia.

– Olisi tekopyhyyttä vähätellä sen merkitystä, kun puhutaan kilpailemisesta. Sekin on arvo, että pelaajia saadaan Liigaan ja mahdollisimman hyvin kasvatettua. Onkin ollut hyvä nähdä, että HPK:n pelaajia on ollut nyt mukana nuorisomaajoukkueissa, Wahlsten sanoo.

– Nyt kun kilpajoukkueiden sarjataulukkoja katsoo, on ollut hienoa nähdä, että hyvin on pärjätty. Se ei tule automaationa, että pelaajia saadaan liigaan. Nuori, eteenpäin hamuava pelaaja tarvitsee ympärilleen hyviä valmentajia ja toimihenkiöitä.

 

Joulukinkuista pelaajasiirtoihin

Valmennuspäällikkö Sami Saurénin kanssa työnjako on Wahlstenin mukaan selvä. Saurén vastaa valmennuspuolesta ja Wahlsten enemmän hallinnollisista asioista.

– Tehtäväni pitää sisällään kaiken joulukinkuista pelaajasiirtoihin, Wahlsten naurahtaa.

Joulukinkuista?

– Sain aamulla viestin, että voisiko jotenkin kauttamme ostaa joulukinkkuja. Mielellään olemme niissäkin apuna. Tuleehan tässä vielä uusia asioita eteen, Wahlsten hymähtää.

– Vaikka se kuulostaa hauskalta, niin sellaisetkin asiat luovat yhteisöllisyyttä. HäSa

Menot