Urheilu

Sanni Kuparinen muuttui kirittäjäksi – helsinkiläinen kiekkosensaatio vei voiton Janakkala Gamesin avausiltana

Alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa niukasti viikko sitten finaalin ulkopuolelle jäänyt kiekonheittäjä Sanni Kuparinen palasi kotimaan kilpailuihin perjantaina. Hän heitti kiekkoa ja työnsi kuulaa oman seuransa Janakkalan Janan järjestämässä Janakkala Gamesissa.

Hän jäi hieman yllättäen toiseksi päälajissaan kiekossa tuloksella 44,07, mutta voitti kuulantyönnön pukattuaan 13,80.

– Ihan hyvä onnistuminen tuli kuulassa. Olivathan nämä ihan erilaiset kisat kuin viime viikolla. Ei ollut yhtä hyvä tunnelma, mutta hyvä, että kuula onnistui. Lähdin siihen vähän takki auki, Kuparinen hymyili.

– Kiekossa oli vähän löysät jalat. Olen ollut vasta viikon Suomessa. Tuntui, etten ole ehtinyt harjoitella kunnolla.

Kiekonheitossa häntä parempi oli tämän kesän aikana rakettimaisesti Suomen kuumimpien yleisurheilulupausten joukkoon noussut HIFK:n Patricia Kellgren. Kellgren heitti kesäkuun lopussa kilon kiekolla 15-vuotiaiden Suomen ennätyksen 48,75 – hieman liian myöhään päästäkseen nuorten EM-kisoihin.

Turengin illassa helsinkiläisen viimeinen heitto kantoi 45,79 ja toi voiton. Kellgrenin ei edes alun perin pitänyt heittää Janakkalassa, vaan vain sunnuntaina Porissa.

– Vähän viime tipassa tuli fiilis, että lähdetään heittämään. Kyllä kannatti. Heitot olivat teknisesti todella hyviä, vaikka vähän matalia. Tämä oli kauden toiseksi paras kisani, Kellgren sanoi.

15-vuotiaan tuloskehitys on yllättänyt hänet itsensäkin. Hän heitti ensimmäistä kertaa kilon kiekkoa vasta keväällä. Ennätys koheni kuukaudessa kahdeksan metriä.

– Olin kyllä shokissa heitettyäni 48,75. Treeneissä on lentänyt myös pitkälle. Pitää saada vähän lisää korkeutta, niin se lentää 50 metriä, Kellgren luotti.

Arvokisakokemusta Kellgrenillä ei vielä ole. Hänen kauden päätavoitteensa on 17-vuotiaiden Suomen mestaruus. Saman tittelin mielii voittaa myös ikäluokan ykkösnaisesta kirittäjäksi muuttunut Kuparinen.

– Kiva, että joku heittää joskus pidemmälle, niin saa vähän fiilistä kisaan. Oli tämä parempi, kuin että olisin joutunut heittämään yksin. Hyvä, että tulee lisää tasoa, Kuparinen totesi.

Janakkala Gamesin avausillan isoimpiin onnistujiin kuului Hämeenlinnan Tarmon pikajuoksija Eino Vuori. Hän paransi ennätyksiään sekä 100 että 200 metrillä lukemiin 11,30 ja 23,14. Sataselta irtosi lajivoitto omassa M17-sarjassa, pidemmällä matkalla 19-vuotiaissa.

– Ensimmäisessä juoksussa olisin odottanut parempaa. Se ei tuntunut kauhean nopealta. Toinen oli rento, Vuori kertasi.

Vuori kuuluu Tarmon mitalikandidaatteihin 17-vuotiaiden SM-kisoissa elokuussa.

– Viime vuonna jäin kaksi sadasosaa mitalista satasella, niin mitali olisi kiva saada. Aion juosta alle 11,20, että pääsisin Ruotsi-otteluun, Vuori suunnittelee.

Järjestävästä seurasta lajivoittoon ylsi myös Juuso Junnila M19-pituudessa. Ainoa onnistunut hyppy kantoi 648. HäSa