Urheilu Janakkala

Sanni Kuparinen tavoittelee 50 metrin rajaa: "Uskon, että se myös tulee"

Janakkalan Janan 18-vuotiaan moukarinheittäjän kausi lähti hyvin käyntiin, vaikka urheilija ei tulokseen tyytyväinen ollutkaan.
Sanni Kuparinen yrittää heittää kiekon tällä kaudella ainakin pari metriä pidemmälle kuin aiemmin. Kuva: Pekka Rautiainen
Sanni Kuparinen yrittää heittää kiekon tällä kaudella ainakin pari metriä pidemmälle kuin aiemmin. Kuva: Pekka Rautiainen

Janakkalan Janan kiekonheittäjä Sanni Kuparinen tähtää tällä kaudella uudelle kymmenluvulle. Viime kesänä ennätyksensä 48,38 heittänyt Kuparinen toivoo, että tämän kauden jälkeen ennätyslukema on 50 metrin paremmalla puolella.

– Ennätys on tietysti tarkoituksena, ja uskon, että se myös tulee. 50 metriä on asetettu tavoitteeksi.

Uudelle kymmenluvulle pääseminen on heittäjälle tärkeä asia. 18-vuotias Kuparinen muistaa hyvin hetken, kun 40 metriä meni ensimmäinen kerran rikki ja on jo pitkään halunnut saada kiekon yli 50 metrin rajan.

– Varmasti 50 metrin heittäminenkin jää mieleen ja saa aikaan hienon tunteen.

Helena Leveelahden heittämä 19-vuotiaiden sarjan suomenennätys 56,80 ei ole käynyt viimeistä kauttaan sarjassa heittävän Kuparisen mielessä.

– Se on aika kova tulos, enkä kyllä itse siihen usko, hän myöntää.

Ensimmäinen teknisesti paras

Kuparinen avasi kautensa viime viikonloppuna Espoossa. Paras mitattu heitto ylsi lukemaan 44,64, mutta parempaakin oli tarjolla. Tulos ei ollut sellainen kuin Kuparinen odotti, mutta kahden mittaamattoman heiton vuoksi hän oli kilpailuun tyytyväinen.

– Itse tulokseen en ole tyytyväinen, enkä sarjaankaan. Lähdin hakemaan tasaista sarjaa ja heittämistä, mutta se ei ihan toteutunut. Ensimmäinen ja viimeinen heitto olivat teknisesti parhaitani, varsinkin ensimmäinen. Se meni pikkuisen sektorista yli, mutta toi uskoa siihen, että pystyn heittämään pitkälle, Kuparinen sanoo.

Hän uskoo, että ensimmäinen heitto olisi kantanut lähelle ennätyslukemia, jos se olisi ollut mittauskelpoinen.

Tavoitteet elokuussa

Janalaisen kausi jatkuu lauantaina kotikentällä Liinalammella järjestettävillä kisoilla. Sen jälkeen vuorossa on harjoitusjakso ennen kuin katseet kääntyvät kohti kauden päätavoitteita, elokuussa kilpailtavia Kalevan kisoja ja oman ikäluokan SM-kisoja. Kalevan kisoissa Kuparinen tavoittelee loppukilpailupaikkaa ja ikäkausimestaruuskisoissa kultaa.

– Molemmissa kisoissa yritän tietysti saada aikaiseksi myös hyvän tuloksen, hän muistuttaa.

Kilpailutauon aikana Kuparinen jatkaa harjoittelua kuten tähänkin asti, sillä herkistely kauden huippukuntoon ei ole vielä alkanut. Se on vuorossa vasta heinä-elokuussa.

– Viikot tietysti vähän vaihtelevat, mutta teen noin kaksi heittoharjoitusta viikossa, yhdestä kahteen punttiharjoitusta ja siihen päälle muuta fysiikkaa ja nopeutta.

Ensi kaudella Kuparinen on 22-vuotiaiden sarjan heittäjä, ja viimeisten juniorivuosien jälkeen ovat vuorossa aikuisten sarjat.

– Tarkoitus on tietysti kehittyä koko ajan ja katsoa, mihin asti kiekko lopulta lentää. Myös Kalevan kisoissa haluan menestyä pikkuhiljaa paremmin. Arvokisoihin olisi joskus aika hienoa ja siistiä päästä, kiekonheittäjä haaveilee.

Kuparinen on päässyt muutaman kerran kilpailemaan ulkomailla. Kerrat ovat olleet antoisia.

– Kokemukset ovat olleet opettavaisia. Ne kasvattajat urheiluna, kun näkee, mitä muut tekevät. Meillä on aina ollut Suomesta hyvä ryhmä mukana. Ne ovat olleet hauskoja ja mieleenpainuvia matkoja, hän sanoo. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020