Urheilu Janakkala

SC Urbans: ulkosalibandykentillä koko Janakkalan lapset liikkeelle

SC Urbans levitti salibandyn ja monipuolisen liikunnan sanomaa alakoululaisille Salibandyliiton SunSäbä-kiertueella kolmena päivänä.
Harvialan ja Vähikkälän koulujen oppilaat pääsivät viimeisenä pelaamaan SunSäbää Turengin liikuntahallin ja kirjaston parkkipaikalla. Kuva: Esko Tuovinen
Harvialan ja Vähikkälän koulujen oppilaat pääsivät viimeisenä pelaamaan SunSäbää Turengin liikuntahallin ja kirjaston parkkipaikalla. Kuva: Esko Tuovinen

Siinä missä kuopiolaisseura SB Welhot avasi tämän vuoden SunSäbä-kiertueen järjestämällä elokuun alussa katusählyhenkisen turnauksen, Janakkalan SC Urbans pysyi uskollisena periaatteilleen. Toista kertaa Suomen Salibandyliiton kesäkiertuetta isännöinyt Urbans piti salibandyviikon koululaisille Turengin liikuntahallilla.

Janakkalan kolmepäiväisessä SunSäbä-tapahtumassa lajiin ottivat tuntumaa kunnan kaikki alakoululuokat Tervakosken ykkösluokkalaisia lukuun ottamatta. Yhteensä Urbans arvioi tapahtumaan osallistuneen vajaat 1 500 lasta ja nuorta.

– Tärkein kulmakivi seuramme toiminnassa on muutenkin lasten innostaminen liikkumaan. Sieltä monipuolisen liikunnan kerhotoiminnastamme tulevat aikanaan myös salibandyn pelaajat, Urbansin junioripäällikkö Jokke Jokinen maalaili SunSäbä-torstain lopussa.

Urbansilaiset korostavat, ettei liikunta koske pelkkää salibandyä, vaikka kyseessä onkin erikoisseura.

– Iso lisä viimevuotiseen tapahtumaamme oli oikeastaan se, että meillä oli nyt myös sisällä esimerkiksi monipuolisen liikunnan alue, jossa lapset voivat pelata jotain vapaavalintaista peliä, kuten koripalloa, kertoi Urbansin puheenjohtaja Marko Ruuskanen.

SunSäbä on Salibandyliiton kolmatta kertaa järjestettävä tapahtumakiertue, jolla liitto haluaa laajentaa salibandyolosuhteita salien ulkopuolelle. Liitto tuo tänä vuonna koronaepidemian takia vain seitsemälle paikkakunnalle multisport-alustaksi kutsutun joustavan pihakentän ja muuta oheistoimintaa. Viime vuonna etappeja oli 17.

– Tämä kiertue on kehitetty olosuhdetyöhön. Haluamme viedä tätä alustaa kuntiin ja esitellä sen monipuolisuutta. Koronan takia aloitimme vasta elokuun alussa Kuopiosta. Nyt näitä tapahtumia on joka viikonloppu, mutta täällä Janakkalassa ja Pöytyällä olemme viikolla koululaisten takia, kiertuepromoottori Tanja Mäntylä esitteli.

Isäntäseurat toteuttavat tapahtumansa oman suunnitelmansa mukaan. Janakkalassa katsottiin parhaaksi tuoda koululaiset pelaamaan Turenkiin koulu kerrallaan. Lisäksi sinisellä ulkomatolla treenasivat Urbansin omat joukkueet sekä satunnaiset kuntalaiset.

– Viime vuonna olimme myös Tervakoskella, mutta täksi vuodeksi saimme rahoitusta ja Lehdon Liikenne tarjosi kuljetukset alakoululaisille. Olisimme muutenkin jakaneet tapahtuman kolmelle päivälle, mutta nyt pystyimme huomioimaan paremmin koronatilanteen ryhmäkokojen kanssa, Ruuskanen selvitti.

Salibandyliitto valitsee SunSäbä-kiertueen paikkakunnat seurojen hakemusten perusteella.

Iso osa SunSäbä-tapahtumia on juuri se, että Salibandyliitto vie pihalle tarkoitettuja pelialustoja kokeiltavaksi ympäri Suomea. Janakkalaan kenttiä on tulossa pian jäädäkseen, mikäli taloustilanne ei leikkaa keskusteluja salibandyväen ja kunnan liikuntatoimen välillä.

– Viime vuonna liikuntatoimi testasi alustaa itse. Keskusteluita on nyt käyty, että Tervakoskelle tulee multisport-alusta ja vuoden päästä ehkä Harvialaan tai Turenkiinkin, Jokinen raotti.

– Olosuhteet ovat liikuntatoimen asioita, mutta seurana olemme mielellämme mukana hankkeessa. Alustahan ei ole pelkästään salibandyyn suunniteltu. Kyllä se helpottaisi lasten matalan kynnyksen liikuntaa, kun olisi maksuttomia suorituspaikkoja, mutta mahdollistaisi meillekin ympärivuotisen toiminnan, kun kesällä voisi touhuta pihalla, Ruuskanen totesi. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic