Urheilu

SE ajatuksissa ensimmäisen kerran viime viikolla – “10 vuotta sitten sanottiin, etten tule ikinä enää juoksemaan”

Myös Reetta Hurske pyyhälsi kovaa ja alitti Tokion olympiarajan
Annimari Korte ei ole uskoa aikaansa. Myös vanhan Suomen ennätyksen alle juossut Reetta Hurske on onnittelemassa Suomen nopeinta. Kuva: Jami Ivanoff / All Over Press
Annimari Korte ei ole uskoa aikaansa. Myös vanhan Suomen ennätyksen alle juossut Reetta Hurske on onnittelemassa Suomen nopeinta. Kuva: Jami Ivanoff / All Over Press

Naisten pika-aidoissa toteutui Joensuun gp-kilpailuissa se, mitä on odotettu tapahtuvaksi suotuisissa oloissa koska tahansa. Nooralotta Nezirin nimissä ollut Suomen ennätys 12,81 jäi historiaan, ja sen alle pyyhkäisi kerralla kaksi naista. Annimari Korte otti nimiinsä SE:n ajalla 12,72, ja Reetta Hurske juoksi 12,78. Molemmat alittivat myös olympiarajan 12,84, joka oli Kortteen tavoite Joensuun kilpailuun.

– En ollut SE:tä ajatellut ennen kuin viime viikolla. Silloin vasta näin sen realistisena. Olin ajatellut 12,77, mutta olikin vähän parempi mitä odotin. Ihan mahtavaa, kun 10 vuotta sitten sanottiin, etten tule ikinä enää juoksemaan. Ihan uskomatonta on juosta Suomen ennätys, Korte sanoi leveästi hymyillen.

Hänen aiempi ennätyksensä oli 12,86. Urheilijan omia odotuksia nosti myös alkuerissä “verryttelyjuoksulla” tullut aika 12,87. Hän tiesi, että ilman mitään mokia ajasta lohkeaisi vielä siivu pois. Huippu-urheilijan luonteeseen kuuluu jatkuva parannettavien asioiden hakeminen, niitä myös Korte löysi onnenhuumassaankin.

– Lähdössä oli ongelmia telineiden kanssa. Pomppasin suoraan pystyyn, joten lähtö ei ollut ihan niin hyvä kuin se voisi olla. Tokasta aidasta eteenpäin ei ole mitään valittamista. Kerrankin, ensimmäistä kertaa Joensuussa kilpaillut Korte naurahti.

Jos lohkaisi Korte ennätyksestään tuntuvasti, saman teki myös Hurske. Hänen edellinen ennätyksensä oli 12,96, joka syntyi alkueräjuoksussa.

– Alkuerästä sain varmuutta siihen, että olen kovassa kunnossa. Odotin hyvää aikaa, mutta tämä oli aika suuri yllätys. Rennolla tekemisellä näköjään tulee aika hyvin, Hurske sanoi iloisena.

Hurske on tiedetty sähäkäksi lähtijäksi. Hänen toiveensa Joensuussa olikin saada juoksun loppu kulkemaan alkukauden malliin.

– Nyt se ehkä oli sellainen energinen, Lapinlahdella oli ehkä kuitenkin vähän väsynyttä. Siellä juoksu oli vähän taistelua, nyt pystyin rennosti kilpailemaan ja taistelemaan lopussakin. Vielä kun viimeisen aidan ja maalisuoran saa seuraavaan kisaan, järjestys on toivottavasti erilainen, Hurske sanoi.

Aiempi SE:n haltija Neziri juoksi alkuerissä 12,95, mutta jätti kantapäävaivan vuoksi varotoimena toisen juoksun väliin. Finaalin voitti Jamaikan Britany Anderson ajalla 12,71.

Aitajuoksun lisäksi odotettuihin lajeihin kuulunut miesten keihäs ei sen sijaan tarjonnut aivan toivottuja kaaria, vaikka sekä Antti Ruuskanen (80,79) että Lassi Etelätalo (80,72) ylittivätkin 80 metriä.

– Varovaista oli. Lapinlahdella meni vähän tekniikka sekaisin, Ruuskanen sanoi.

Keihäskisan voittoon kiskaisi maailmantilaston ykkösnimi, Viron Magnus Kirt tuloksella 87,35. STT

Uskomaton aiturikolmikko

Suomen naisten 100 metrin aitajuoksu on huikealla tasolla. Annimari Korte ja Reetta Hurske tekivät keskiviikkona Joensuun gp-kisoissa sellaisen tempun, että pitää alkaa oikeasti miettiä, millaisiin aikoihin he vielä pystyvät.

Annimari Korte on tehnyt kokeneempana urheilijana huikean nousun lajinsa eurooppalaiselle huipulle. Joitakin vuosia sitten 31-vuotias pikajuoksija ei pystynyt edes kilpailemaan. Nyt hän juoksi ensimmäisenä suomalaisena alle 12,80 ja kiritti Suomen ennätyksen aikaan 12,72. Se on tämän kauden Euroopan tilastoajoissa toiseksi nopein aika, eikä valkovenäläisen Elvira Hermanin kärkiaika ole kuin kahden sadasosan päässä.

Korte sai tosin olla ainoa 12,80:n alittaja vain kuusi sadasosaa ennen kuin Hurske pysäytti kellot aikaan 12,78. Se olisi niin ikään ollut uusi Suomen ennätys ja nosti tamperelaisen Euroopan tilastossa jaetulle neljännelle sijalle.

Joensuun loppukilpailusta vaivan takia sivuun jäänyt Nooralotta Neziri juoksi alkuerässä hänkin alle 13 sekunnin (12,90). Pitkään Suomen ykkösaiturin titteliä nimissään SE-ajallaan 12,81 pitänyt Neziri onkin yhtäkkiä Suomen kolmanneksi paras. Ja silti kauden parhaallaan (12,90) Euroopan tilaston kahdeksas.