fbpx
Kiekko Urheilu

Se on siellä! HPK jysäytti jatkoaikapommin ja vei Suomen mestaruuden

Hämeenlinnan Pallokerho nappasi toisen SM-liigan mestaruutensa niukimmalla mahdollisella tavalla.
HPK juhli liigamestaruuttaan riehakkaasti Oulussa. Kanada-maljaa nostelee joukkueen kapteeni Otto Paajanen. Kuva: Tomi Vesaharju
HPK juhli liigamestaruuttaan riehakkaasti Oulussa. Kanada-maljaa nostelee joukkueen kapteeni Otto Paajanen. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Pallokerhon seurahistorian toinen kulta jääkiekon SM-liigassa irtosi pienimmällä mahdollisella erolla dramaattisten vaiheiden jälkeen lauantaina. Lähes koko ottelun alakynnessä ollut Kerho katkaisi ratkaisevan seitsemännen finaalin Oulun Kärppien vieraana ensimmäisessä jatkoerässä maalein 2–1.

Seitsemäs liigafinaali ja jatkoerä ovat tuttu tarina Oulussa, sillä edelliset seiskafinaalit päättyivät Kärppien juhliin Raksilassa jatkoerässä vuosina 2014 ja 2015. Nyt lupaava asetelma kääntyi painajaiseksi, kun Kärppien huippulupaus Aleksi Heponiemi otti kohtalokkaan tuplajäähyn huitaisemalla HPK:n Niklas Frimanin naaman auki mailallaan ajassa 73.32.

Hidastetusta uusinnasta kuitenkin näkee, että Frimaniin osuu joukkuetoveri Niclas Luceniuksen eikä Heponiemen maila.

Finaalisarjan aikana rooliaan hakenut Markus Nenonen painoi nimensä hämeenlinnalaisiin historiankirjoihin tälläämällä ylivoimalla voittomaalin ajassa 75.24 suoraan Luceniuksen passista.

– Vähän hiipi takaraivoon, että nyt jos koskaan on meidän paikka ratkaista. Kun pääsin jäälle, kaikki ajatukset hävisivät, etsin itseni vapaaksi ja Lucenius löysi minut, jatkoaikasankari kertasi.

– Kauden alussa tähän ei ehkä uskonut, mutta sen edetessä koppipuheet alkoivat jo olla sellaisia, että meillä on mahdollisuudet mihin vain. Hieno nähdä, että viime kesästä asti painetut hommat kantavat hedelmää, Nenonen hekumoi.

 

Lue myös: HPK:n sielupelaajien matka päättyi Kerhossa tällä erää, mutta parhaalla mahdollisella tavalla – ”Ei tämä paremmin voisi päättyä”

 

Mikko Mannerin päävalmentama Kärpät ja Antti Pennasen HPK olivat tahkonneet kahdessa kaudessa 18 liigaottelua, joissa voitot olivat tasan. Tämän kevään finaalisarja oli myös äärimmäisen tasainen. Jatkoeräratkaisun myötä yhteismaalit kirjattiin tasan 12–12.

– Vastustaja oli erittäin hyvä ja paransi kahteen viimeiseen peliin. He laittoivat meidät todella ahtaalle. Nyt joku oli päättänyt, että tämä kääntyy meille. Valtavan pienestähän tämä oli kiinni, herkistynyt Pennanen sanoi.

Pennanen hehkutti etenkin pelaajiensa kasvua joukkueeksi.

– Joulun jälkeen ei ole oikeastaan tarvinnut puuttua heidän päivittäiseen tekemiseensä. Arkemme on ollut todella kovaa, ja sitä ei saa yhtään vähätellä. Se on joskus tylsääkin, mutta huiput jaksavat. Meillä on lauma huippuja, ja siksi he saivat välillä elää vähän highlight-elämääkin.

Sarjalle tuttuun tapaan toinen joukkue hallitsi selvästi hyökkäyspeliä ja käytännössä eliminoi sillä vastustajan tilaisuudet, kuitenkaan voittamatta itse ottelua. Kuudennesta ottelusta jatkumona tämä joukkue oli lauantaina Kärpät, jolle maalinteko oli jälleen tuskaa. Iso syyllinen siihen oli HPK:n erinomainen maalivahti Emil Larmi, joka torjui 32 kertaa.

– Meiltä meinasi loppua bensa koneesta, mutta olimme sitkeitä ja tehokkaita maalipaikoissa. Meillä oli toki myös hyvä maalivahti ja vähän onneakin, Pennanen kiteytti.

 

Lue myös: Sihvonen niputtaa mestaruuspelin ja sen ratkaisun – “Hämeenlinnalaisen jääkiekkoilun historiaa

 

Isäntien ainoan maalin onnistui iskemään ylivoimalla Jasper Lindsten ajassa 7.41, kun laitahyökkääjä kaapi B-pisteiden välistä Shaun Heshkan laukauksen jälkeisen irtokiekon Larmin ohi.

HPK pääsi kuin varkain tasoihin toisen erän jälkipuolella ajassa 34.16. Vierasjoukkue sai avaussyöttönsä pitkän huonon vaiheen jälkeen onnistumaan ja tulos oli komea. Valtteri Puustinen sai vielä jään pinnasta tarjoiltua Arto Laatikaiselle, ja yhdeksän seiskapelin veteraani vapautti takatolpalta iskemällään maalilla Kerhon peliä toviksi.

Päätöserän puolivälissä Larmi pelasti HPK:n Nicklas Lasun läpiajosta ja oman maalintausvirheensä jälkeen auenneesta Jari Sailion avopaikasta.

– Meidän piti vain pitää huolta, että kiekko ei mene meidän maaliin. Tiesimme, että me teemme sen maalin jossain vaiheessa. Elettiin vain hetkessä. Yhtään ei voi näissä hommissa ruveta pelkäämään, Larmi sanoi ja jakoi tutusti kiitosta häntä ympäröineelle oranssille massalle.

– Ihan huikeaa, mitä voimme saavuttaa vain sillä, että jokainen antaa kaikkensa. He ovat syöneet kiekkoja niin paljon kuin kukaan ikinä pystyy.

 

Katso ratkaisupelin kohokohdat: Markus Nenonen ratkaisi mestaruuden HPK:lle! – Katso täältä ottelun kaikki maalit ja muut kohokohdat!

 

Juttua päivitetty 4.5. kello 23.45 tiedolla Kärppien ratkaisevan jäähyn syystä.

Menot