Urheilu

Seitsemän seitsemästä hävinnyt Jana vaihtoi pelinjohtonsa – Tappioputki päättyi heti juoksujuhliin

Sanimaria Selingon ohjaukseen siirtynyt ykköspesisjoukkue otti kauden ensimmäisen voittonsa.
Iida Järvisen kunnari siivitti Janan kauden ensimmäiseen voittoon. Kuva: Riku Hasari
Iida Järvisen kunnari siivitti Janan kauden ensimmäiseen voittoon. Kuva: Riku Hasari

Janakkalan Janan murheellinen alkukausi naisten Ykköspesiksessä otti viimein lauantaina käänteen. Jana kukisti viikonlopun kaksoisottelun vierasosuudella Hämeenkyrön Räpsän kaikkien kolmen pisteen arvoisesti.

Ottelua edelsi vielä isompi käänne, sillä Jana kertoi kolme tuntia ennen peliä vaihtaneensa pelinjohdon. Riku Rantanen sekä Järviset Mika ja Antti vapautettiin tiedotteen mukaan tehtävistään torstaina, ja Janan pesäpallojaosto vahvisti pelinjohdon vaihdon perjantaina.

Uusina pelinjohtajina aloittivat Hämeenkyrössä Sanimaria Selinko ja Fanni Kanerva, jotka johtavat joukkueen peliä loppukauden. 21-vuotias Kanerva kuuluu joukkueen pelaajistoon, mutta on tällä hetkellä sivussa kokoonpanosta loukkaantumisen takia.

Selingolla on johtamiskokemusta kasvattiseuransa Hämeenlinnan Paukun junioreista sekä Kajaanin Pallokerhosta, jossa hän toimi viime kauden junioripäällikkönä. Tämän jälkeen hän kuitenkin muutti takaisin Hämeenlinnaan. Tuomarinakin kokeillut Selinko edusti pelaajana myös Janaa Suomensarjassa.

Pelinjohdon vaihto oli ennen kaikkea pelillinen. Jana oli hävinnyt kaikki seitsemän ensimmäistä ottelua saalistamatta pistettäkään ja seura totesi ”peli-ilmeen tuskaiseksi” ja ”pelaajien alisuorittaneen omaan tasoonsa nähden”.

Tiedotteen mukaan ratkaisun tarkoituksena on ”herättää joukkue taistelemaan pisteistä ja palauttaa pelaajien itseluottamus, motivaatio, peli-ilo sekä asenne ykköspesistasolle”.

Jana vaihtoi pelinjohtajaa vastaavassa tilanteessa myös viime vuonna. Tuolloin Jani Salmen korvasi Mika Järvinen.

Joukkueet saivat Hämeenkyrössä aikaan hurjat juoksuiloittelut, joissa Jana oli lopulta täpärästi parempi jaksoin 0–2 (5–6, 7–8).

Ulkopelin juhlaa ottelu ei todellakaan ollut. Janakin oli melko tehokas tuomalla 14 juoksua 24 kolmostilanteella. Se sai kaksi juoksua vapaataipaleilla ja yhden harhaheiton seurauksena.

Kotijoukkue loi 15 kolmostilanteella 12 juoksua. Ensimmäisen jakson lopulla Räpsä pysyi mukana pistetaistossa saamalla kolme juoksua vapaataipaleilla.

– Olimme valmistautuneet siihen, että näin saattaa tapahtua, emmekä ottaneet siitä paineita. Meidän naisemme löivät kuitenkin upeita lyöntejä ja ottivat vastuuta, kun pelinjohtaja ei ihan vielä tunne kaikkia. Tilanne oli uusi meille kaikille, mutta luottamus omaan tekemiseen ja peli-ilo paistoi tänään, Selinko pyöritteli.

– Vuoropuhelu oli heti hyvää ja pelaajat puhuivat paljon keskenään. Lähdimme pelaamaan ihan peruspesäpalloa, ja sillä voitimme.

Lukkarina operoi Hämeenkyrössä ensimmäistä kertaa Janan riveissä Marjukka Mäkinen. Kokenut entinen Paukun nainen on ollut alkukaudella jokerin roolissa.

Lyöjäjokeri Krista Matikainen kunnostautui tehtävissään lyömällä neljä juoksua. Käänteentekeväksi muodostui toisen jakson toisen vuoroparin aloittavalla syntynyt Iida Järvisen kunnari. Jana karkasi vuorolla 7–1-johtoon.

Myös kolmas jokeri Jessika Sihvonen löi kunnarin. Riina Kanerva löi yhden ja toi kaksi juoksua.

Hämeenkyrö ei kuitenkaan alistunut edes jouduttuaan viimeiselle lyöntivuorolleen 2–8-tappiolla, vaan nousi yhden juoksun päähän. Takaa-ajossa kunnostautui varsinkin viime kaudella Janaa edustanut Stina Parantainen tehoin 3/1 ja onnistuen kaikissa kärkilyönneissään.

Sunnuntaina Jana emännöi Räpsää Turengin kansanpuistossa kello 14. HäSa

Päivän lehti

8.8.2020