Kiekko Kolumnit Urheilu

Urheilukolumni: Teemu Turunen täyttää roolinsa Jalosen Leijonissa

Euro Hockey Touria ei tule vähätellä sellaisten pelaajien tilaisuutena kuin HPK:n Teemu Turunen.
Teemu Turusella on erilainen rooli HPK:ssa kuin maajoukkueessa.

HPK:n Teemu Turunen teki Leijona-debyyttinsä Karjala-turnauksen ottelussa Tshekkiä vastaan.

Toisin kuin Venäjää vastaan päävalmentaja Jukka Jalonen pyrki pelisuunnitelmallaan siihen, että Leijonat määrätietoisesti paineisti aina paikan tullen Tshekin puolustajia vihulaisen alueella. Prässisaumojen kohdalla Turunen pääsi ensimmäisessä erässä muutamaan otteeseen nopealla reagoinnillaan ja päättäväisellä luistelullaan käynnistämään oivallisesti paineistamisen.

 

Jääkiekkojulkisuudessa on ollut jonkin verran väsynyttä kritiikkiä näitä Euro Hockey Tourin (EHT) pelejä kohtaan. Kyse on ymmärtämättömyydestä.

Menkääpä Turusen housuihin, tai menkääpä toisen ensikertalaisen Juhani Tyrväisen housuihin. Ja koettakaapa heille sanoa, että pelasitte nyt muka jotenkin merkityksettömiä pelejä Leijona-paidassa, kun he juuri ovat ottaneet valtavan askelen henkilökohtaisella urallaan.

EHT on kaikkineen toiminut vuosikymmeniä äärimmäisen tärkeänä foorumina ajaa uusia pelaajia sisään Leijoniin. Käytännössä kaikki modernin jääkiekkoilun ajan suomalaiset huippupelaajat ovat saaneet tulikasteensa Leijonissa joko EHT:n Karjala-turnauksessa tai viimeistään joulun seudun vastaavassa Moskovan turnauksessa.

Teemu Turusen voi laskea niihin pelaajiin, jotka luultavimmin eivät vielä kilvoittele ensimmäisten joukossa pelipaikasta Leijonien MM-joukkueeseen Slovakian kisoihin. Mutta on äärimmäisen tärkeää hänen henkilökohtaisen uransa kannalta päästä kokemaan maajoukkuepelien kansanvälisen pelaamisen vauhtia. Että pitävätkö kynnet vaiko eivät?

 

Turunen pelasi debyytissään neljännessä hyökkäysvitjassa, mikä tarkoittaa aina väistämättä hieman pienempiä peliminuutteja. Leijonissa Turunen ei pääse pelaamaan HPK:n tavoin ylivoimaa, mutta jokusen alivoimapelin Turunen hoiti mallikkaasti osaltaan.

Ja koska oleellista jokaisen pelaajan on pelata omien vahvuuksiensa kautta, oli mukava huomata, miten Turunen pääsi muutamaan otteeseen pyrittämään Tshekkiä vastaan kulmapelitoimistoaan. Siinä on se viesti, joka Turusen oli hyvä käydä Leijonista hakemassa: oma homma toimii isommissakin ympyröissä.