Urheilu

Snow Princess ei sulanut helteessä – Koulurata ja esteet sujuvat hyvin myös uuden ratsastajan kanssa

Rita Vaaralan ratsu viihtyy Suontaan kenttäratsastusradoilla. Nuori seinäjokelainen ratsastaja juhli ponien suomenmestaruutta.
Snow Princess sai selkäänsä mestarin loimen ja Rita Vaarala kaulaansa kultamitalin Suontaan SM-kisoissa. Kuva: Sara Aaltio
Snow Princess sai selkäänsä mestarin loimen ja Rita Vaarala kaulaansa kultamitalin Suontaan SM-kisoissa. Kuva: Sara Aaltio

Lakeuden Ratsastajien Rita Vaarala kesti hyvin pienet suosikin paineet viikonvaihteessa Suontaan kartanon kenttäradoilla ratsastetuissa ponien SM-kisoissa. Uransa kuudensissa kenttäkisoissa ratsastanut 12-vuotias seinäjokelainen teki Snow Princess -tammallaan tasaista työtä koulukokeessa, rataesteillä ja maastokokeessa ja juhli mestaruutta pistein 36,8.

SM-hopeaa yhdentoista ratsukon kisassa saivat Lempäälän Ratsastusseuran Julia Nikkanen ja Wilbert II pistein 37,2. Palkintoseremonioihin pääsivät mukaan myös Ypäjän Ratsastajien Anselmi Laiho ja Candyman Joe, jotka ylsivät pronssille tuloksella 40,5.

Rita Vaarala sai heti hyvän alun SM-kisoilleen sijoittumalla lauantain kouluradalla toiseksi ja voittamalla rataesteet. Hyvin sujui myös sunnuntain 16 esteen maastorata, jonka Vaarala myös voitti.

Suosikin viitan harteilleen Vaarala sai sen vuoksi, että Snow Princess -ponilla oli juhlittu mestaruutta myös viime kesänä Suontakana. Tuolloin satulassa oli helsinkiläinen Hedwig Wikström.

– Me hankimme ponin viime syksynä, ja pikkuhiljaa meidänkin yhteistyömme on alkanut sujua. Snow Princess on yhdeksänvuotias poni, jonka rauhallinen luonne sopii hyvin kouluradoille, mutta se tykkää myös hypätä esteitä ja on siihen riittävän rohkeakin, Sara kuvailee ratsuaan.

Vaaralan ”Lumiprinsessa” ei sulanut missään vaiheessa viikonvaihteen helteissä. Hyvin selvisi kahden päivän urakastaan myös lupaava kenttäratsastaja.

– Mestaruus oli tavallaan yllätys, vaikka osasin jo odottaa hyvää sijoitusta hyvin sujuneen kouluosuuden jälkeen. Rataesteiltäkään emme ottaneet kuin yhden pudotuksen, ja siitä oli sitten hyvää jatkaa maastoon, jossa oli muutama vaativampi paikka. Mäntypöytä ja sen jälkeinen kapea este olivat vaikeimmat kohdat, Vaarala kuvaili.

SM-kulta oli ratsukon ensimmäinen suurempi saavutus kenttäkisoissa. Kuusi vuotta ratsastusta harrastanut Rita on tosin ennättänyt niiata jo ponicupin kakkossijan.

Vaaralalla on hyvin aikaa hioa poniratsastajan taitojaan. Poneilla hän saa kilpailla 16-vuotiaaksi saakka.

– Seuraava tavoite voisi olla pääsy maajoukkueeseen. Nyt on ainakin kovasti intoa harjoitella, Rita hymyili.

Nuori suomenmestari ratsastaa lähes joka päivä. Maija Pajalan (kouluratsastus) ja Sanna Lahdensuon (rataesteet) valmennettava viihtyy varsinkin kouluradoilla.

– Sitä lajia harjoittelemme viisikin kertaa viikossa. Esteitä harjoittelemme ainakin kerran viikossa ja kenttäratsastusta aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus, Vaarala kertoi. HäSa

Päivän lehti

21.2.2020