Urheilu

Sonja Leinamolle kokemusta nuorten talviolympialaisista

Hakan hämeenlinnalainen pääsi sprintissä erävaiheeseen, mutta kaatumiset muilla matkoilla harmittivat.
Sonja Leinamo edustaa Suomessa seuratasolla Valkeakosken Hakaa. Kuva: Sakari Kekki
Sonja Leinamo edustaa Suomessa seuratasolla Valkeakosken Hakaa. Kuva: Sakari Kekki

Valkeakosken Hakaa edustava hämeenlinnalainen maastohiihtäjä Sonja Leinamo teki kansainvälisen debyyttinsä nuorten talviolympialaisissa Sveitsin Lausannessa. Hän urakoi kolme kisaa neljässä päivässä, parhaana sijoituksena sprintin 24. sija.

– Itse kisat eivät menneet kovin hienosti, kaatumiset crossissa ja viidellä kilometrillä antoivat epäonnistumisia ja ensimmäisten arvokisojen tuomat kaikki uudet jutut eivät ehkä pitäneet kovinta kisavirettä yllä, 17-vuotias Vuokatissa asuva iittalalainen summasi.

Leinamon avauslaji oli suksicrossi, jonka karsinnassa hän oli 80 kilpailijan joukossa 37:s. Jatkopaikka jäi reilun viiden sekunnin päähän Leinamon kaaduttua.

Suksicrossi on toistaiseksi aikuisten kilpailukalenteriin vakiintumaton maastohiihtolaji, joka on ikään kuin sprinttihiihdon ja alppihiihdonomaisen freestyle-laji skicrossin välimuoto. Siinä kilpaillaan erissä teknisesti vaativalla lyhyellä radalla.

Mestaruuden voitti Sveitsin Siri Wigger ennen ruotsalaiskaksikkoa Märta Rosenberg ja Tove Ericsson. Parhaana suomalaisena Eevi-Inkeri Tossavainen oli yhdestoista.

– Lajeista suksicrossi oli rankka, mutta omalla tavallaan hauska. Muutaman kerran olin sitä tehnyt harjoituksissa, mutta kilpailuissa en kertaakaan aiemmin, Leinamo kertoi.

Vapaan tyylin sprintissä Leinamo eteni karsinnasta erävaiheeseen ja oli alkuerässään viides. Wigger nappasi toisen mestaruutensa ennen Norjan Anna Heggeniä ja Rosenbergia.

Päätöskisana oli perinteisen tyylin 5 kilometriä, jonka voitti Rosenberg 12,7 sekunnin erolla Wiggeriin. Pronssia sai USA:n Kendall Kramer (+20,6). Leinamo jäi sijalle 46 (+2.33).

– Matka oli kuitenkin ikimuistoinen ja opettavainen. Tunnelma kisapaikoilla oli uskomaton, paljon yleisöä ja kannustusta, Leinamo lisäsi.

Kisoissa suomalaisista henkilökohtaisen mitalin saivat hopeamitalistit Perttu Reponen (yhdistetty) sekä Rosa Pohjolainen (suurpujottelu), joka voitti lisäksi alppihiihdon joukkuekisassa kultaa yhdessä Jaakko Tapanaisen kanssa.

Monikansallisissa joukkuelajeissa oli useita suomalaismitalisteja. Tähän joukkoon kuului HPK:n Juho Lukkari kolme vastaan kolme -jääkiekossa. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic