Urheilu

Sotilaiden partiotaidot mitattiin yöllä ja päivällä

Kaartin jääkärirykmentti jylläsi Mervessä ja Hätilässä.

Panssariprikaatin isännöimät suunnistuksen sotilaiden SM-kilpailut jatkuivat kaksiosaisella partiokilpailulla myöhään keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna. Yöpartiokilpailu suunnistettiin Hattulan Merven harjusuppamaastossa. Päiväosuus käytiin Aulangon ja Hätilän alueella. Suunnistustehtävistä vastasi Tarmon suunnistusjaosto ja mestaruudet ratkottiin kolmessa sarjassa nelihenkisin joukkuein.

– A-sarjan joukkueessa on kaksi palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa ja kaksi varusmiestä, B-sarjassa joukkueen voi koota vapaasti henkilökunnasta ja varusmiehistä ja C-sarjassa kilpailevat reserviläispartiot, valaisi partiokilpailun johtaja kapteeni Mika Hakala sarjajakoa. Kaikilla kilpailijoilla oli koko ajan päällään maastopuku sekä selässään reppu ja rynnäkkökivääri.

A-sarjan mestaruuden vei Kaartin jääkärirykmentin joukkue (Antti Paasikoski, Matias Sankari, Teemu Eerola, Akseli Ruohola) kokonaisajalla 3.40.27, mutta tiukan vastuksen antoi hopeaa ottanut Kainuun prikaatin joukkue (Timo Varis, Petteri Kymäläinen, Roni-Ville Rissanen, Ville Pasanen). Eroa joukkueille jäi lopulta vain kolmisen minuuttia. Ratkaisevaan rooliin nousi päiväosuuden partiosuunnistus. Pronssi meni Porin prikaatin joukkueelle (Marko Niskanen, Tommi Oksanen, Tommi Hakuli, Aleksi Hellman).

B-sarjassa Kaartin jääkärirykmentin joukkue (Niko Nättinen, Otto Kaario, Juha Lilja, Teemu Kaksonen) suoriutui partiosuunnistuksesta sekä yöllä että päivällä ylivoimaiseen tyyliin ja otti SM-kultaa. Heillä suunnistus sujui ja tärkeä rastien jako meni nappiin eli partion jäsenet saapuivat viimeiselle kokoontumisrastille lähes samaan aikaan. Yöllä rastien jaon jälkeen jatkettiin matkaa pareittain, mutta päiväosuudella jokainen neljästä jäsenestä sai omat rastit haettavakseen. Suunnistettavaa matkaa kertyi jokaiselle keskimäärin kymmenisen kilometriä. Hopeaa B-sarjassa sai Jääkäriprikaati, pronssi meni Porin prikaatille.

Panssariprikaatin joukkue (Roope Nyström, Matias Rokka, Väinö Johansson) oli sarjan kuudes. C-sarjan mestaruuden vei Satakunnan reserviläispiiri (Mika Ruuhiala, Jukka-Pekka Seppänen, Johannes Pohjola, Joona Huila).

– Kilpailu ratkesi varmasti partiorastien jakamiseen. Tehtävä voi tuntua helpolta, kun sitä rauhassa miettii pöydän äärellä, mutta maastossa kesken kisan tehtynä se ei ole helppoa, arvioi Mika Hakala. Jakaminen vaatikin tarkkuutta, sillä yöllä oli jaettavana lisäksi parikymmentä rastia ja päivällä kolmisenkymmentä. Joukkueen suoritus hylätään, jos rastileimaus jostakin puuttuu.

– Jos käy sellainen virhe, että jaon jälkeen ei huudeta läpi kaikkia rasteja niin, että se kenelle rasti on merkitty vastaa, niin silloin voi joku rasti jäädä hakematta, selvitti Hakala partiosuunnistuksen taktiikkaa.

Päiväosuus päättyi partiosuunnistuksen jälkeen pikataipaleeseen, johon kuului kahden kilometrin juoksu ja rynnäkkökivääriammunta sekä käsikranaatin heitto. Heitto- ja ammuntavirheistä tuli sakkominuutteja. Joukkueen lopputulos muodostui molemmista partiosuunnistuksista, pikataipaleen ajasta kerrottuna kahdella ja sakkominuuteista.

Panssariprikaati on jo kokenut SM-kilpailujen järjestäjä. Edellisen kerran se isännöi kisaa vuonna 2014.

– Saimme nyt paljon kiitoksia ratamestarityöskentelystä, maastovalinnoista ja yökilpailun lähtötavasta. Ilman Tarmon suunnistusjaoston apua emme olisi näin onnistunutta tapahtumaa saaneet järjestettyä, kiitteli Mika Hakala. HäSa

Päivän lehti

25.1.2020